foto: no izdevniecības Rīgas Viļņi arhīva
Šlāgeru meistars Mārtiņš Ruskis tēmē uz operdziedātāja karjeru
Mārtiņš Ruskis kanāla Rīga TV24 Vecgada raidījumā Estrādes serpentīns.
Slavenības
2019. gada 21. janvāris, 07:30

Šlāgeru meistars Mārtiņš Ruskis tēmē uz operdziedātāja karjeru

Juris Vaidakovs

Žurnāls "Kas Jauns"

Estrādes mūziķis Mārtiņš Ruskis jau trešo gadu Jāzepa Vītola Mūzikas akadēmijā mācās akadēmisko dziedāšanu. Vai tas nozīmē, ka viņš kā šlāgerdziedātājs Latvijas estrādei zudis?

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

„Es vēl tikai mācos, tāpēc saukt mani par operdziedātāju ir pāragri,” žurnālam "Kas Jauns" uzsver Mārtiņš un, vaicāts, kurš mūzikas stils viņam patīk labāk, atbild: „Katram kaifs ir pilnīgi atšķirīgs. Man patīk gan viens, gan otrs žanrs, un tas ir visinteresantākais. Es pats vēl nevaru pateikt, kur jūtos labāk, – pagaidām labi ir abās frontes pusēs.”

foto: no izdevniecības Rīgas Viļņi arhīva
Talantu šovu zvaigzne Mārtiņš Ruskis izaudzis par vienu no romantiskākajiem estrādes mūzikas izpildītājiem. Taču viņš sper soli tālāk, apgūstot akadēmisko dziedāšanu.

Protams, viņš apzinās, ka agri vai vēlu būs jāizvēlas: „Bet problēma ir tajā, ka vēl neesmu kāpis uz Operas skatuves. Nezinu, kā tas ir – dziedāt kādu skaistu āriju plašai auditorijai, jo līdz šim esmu to darījis tikai nelielas publikas priekšā – akadēmijas audzēkņu koncertos. Man vajag pamēģināt un tad pašam saprast – man tas patīk vai ne. Ja mani tas saistīs, ja sajutīšu sevī dzinuli izaugt opermūzikas lauciņā, tad izvēlēšos šo virzienu. Ja ne, atgriezīšos estrādes mūzikā.”

Mārtiņš Ruskis ar sievu Žaneti Dinsbergu

Mūziķis Mārtiņš Ruskis ar sievu Žaneti Dinsbergu, kuri apprecoties nomainījuši uzvārdu uz Kanters.

gallery icon
6

Vai tādā gadījumā Mārtiņš nebūs lieki tērējis enerģiju, mācoties akadēmijā? „Nē! Nepavisam! Es tikai iegūstu! Uzskatu, ka viena no lielākajām Latvijas dziedātāju problēmām ir tā, ka viņi kautrējas mācīties dziedāt. Es ik pa brītiņam mēģinu pierunāt kolēģus izglītoties. Saku, ka nav obligāti jāstājas mūzikas akadēmijā, bet var iet arī pie vokālajiem pedagogiem un sevi attīstīt,” paskaidro Ruskis.

Uz jautājumu, kā uz viņa darbošanos populārās mūzikas lauciņā reaģē akadēmiskā vide, godīgi atbild: „Skatās ar šķību aci. Bet šis konflikts ir jau vēsturisks, daudzu desmitu gadu garumā. Neslēpšu, ka brīžiem jūtu smīkņāšanu, tādu kā nedaudz augstprātīgu attieksmi, ka esmu ne tajā vidē ieklīdis. Populārās mūzikas vidē gan neviens nav nosodījis par to, ka esmu aizgājis mācīties akadēmisko dziedāšanu. Pat Maestro Raimonds Pauls, ar kuru mums ir ļoti laba muzikālā sadarbība, atbalsta manu izvēli.”

Ruskis uzskata, ka dziedātājam nav jāieliek sevi rāmjos, bet jābūt daudzpusīgam: „Ja kāds spēj nodziedāt, sākot no akadēmiskā žanra un beidzot ar šlāgeri, kāpēc gan ne? Kas tajā slikts?”

Mārtiņš Ruskis šovā „OKartes skatuve”

gallery icon
33

Vai Mārtiņu nebaida, ka agri vai vēlu tomēr kāds viņu ieliks rāmjos? „Viss jau atkarīgs no manis paša. Jā, Latvijā par mani ir radies konkrēts iespaids, bet, ja man tas traucēs radoši izpausties, varu jebkurā brīdī aizbraukt kaut vai uz Igauniju, kur visiem ir nospļauties, kas ir Ruskis. Viņiem būs svarīgi, kāda man ir balss, kā es dziedu, nevis kādu mūziku es izpildīju agrāk,” atbild Mārtiņš, kurš, starp citu, pirms pusotra gada apprecoties nomainījis uzvārdu, un uzsver, ka akadēmiskajā vidē startēs kā Mārtiņš Kanters.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās