foto: Oļegs Zernovs
Satikušies Jaungada taksometrā. Filmas veidotāji atklāj tapšanas aizkulises
Kino
2019. gada 23. janvāris, 06:35

Satikušies Jaungada taksometrā. Filmas veidotāji atklāj tapšanas aizkulises

Laila Pastare

Žurnāls "OK!"

Filmas "Jaungada taksometrs" veidotāji ļauj ielūkoties tās tapšanas aizkulisēs un atklāj vairākus interesantus faktus.

Māra Martinsona jaunā komēdija "Jaungada taksometrs" ir stāsts par taksometra vadītāja Andreja (Lauris Reiniks) piedzīvoto Vecgada vakarā, kad aizmugurējā sēdeklī nejauši atstātā Jaungada dāvana liek viņam atcerēties raibo svinētāju kompāniju, kas tajā vakarā viesojusies viņa automobilī. Katra klienta stāstā Andrejs nospēlēs savu lomu, bet vai pats taksists piedzīvos Jaungada brīnumu?

foto: Publicitātes foto
Par filmas aktieri varēja kļūt ikviens, piedaloties konkursā sociālajos medijos. Filmas galvenais varonis Andrejs (Lauris Reiniks) izvēlējās savus pasažierus. Skaties filmā!

“Lai arī filmas galvenais varonis ir vīrietis, man ir sajūta, ka šī filma daudz vairāk vēsta par sievietes dažādo pasauli un to, kā vīrietis tajā iederas, mēģina iederēties vai pavisam neiederas. Ko mēs, sievietes, izjūtam, kā izturamies, ko vēlamies, kas mums sāp. Un Andrejs burtiskā nozīmē tiek ievilkts šajos dažādajos stāstos, kam būtībā nav nekāda sakara ar viņu pašu, tomēr ikviena sižeta līnija palīdz viņam pašam atrisināt savu, ja ne dzīves, tad vismaz šā gada dilemmu, kas, protams, ir saistīta ar mīļoto sievieti,” stāsta Linda Krūkle, filmas "Jaungada taksometrs" producente.

foto: Publicitātes foto

Viņa piebilst, ka daudzas daiļā dzimuma pārstāves atpazīs kādu ainu no savas vai draudzeņu dzīves un kaut kādā ziņā varēs pavērot sevi no malas un varbūt arī izdarīt kādu secinājumu.

“"Jaungada taksometrs" ir savīts no daudziem patiesiem dzīves notikumiem, kas notikuši Vecgada vakarā un visparastākajās gada dienās. Ietverts būtisks stāsts arī no manas dzīves – otrā bērniņa dzimšana, kad, tikai pateicoties vīra uzstājībai, ka jāpošas uz dzemdību namu, lai arī pazīmes bija niecīgas, un policistu gatavībai iesaistīties, mēs ar ekselentu konvoju sastrēgumu pilnajā pilsētā ieradāmies slimnīcā otrā pilsētas galā, un pēc minūtēm desmit puika bija klāt. 

foto: Publicitātes foto
Filmas režisors Māris Martinsons un galvenās lomas atveidotājs Lauris Reiniks.

Un kur vēl stāsti par nelaimīgu mīlestību, par nepareizā puiša izvēli, par uzdrīkstēšanos un laimīgām beigām! Šī filma ir veidota ar milzīgu pozitīvisma devu, lai skatītājs, vismaz šo pusotru stundu to skatoties, spētu nolikt malā ikdienas trauksmi un pieķertu sevi smaidām ilgāk par piecām minūtēm.”

Veidojot filmu, svarīgi bija piesaistīt gan aktierus, gan personības, kuru ikdiena nav saistīta ar profesionālu aktiermeistarību, radot interesantu, asprātīgu un neparedzami radošu kokteili.

foto: Publicitātes foto
Jaungada taksometrs ir pirmā filma, kuras filmēšanā iesaistās citas latviešu filmas personāži. Par taksista Andreja pasažieriem kļuva filmas Svingeri varoņi.

Filmēšana notika divos posmos – martā, aptverot visus ārskatus, un augustā – filmējot lielākoties interjeros, ieskaitot ainas, kas atbilstoši scenārijam notiek pašā taksometrā. Ziemas notikumu filmēšana augustā norisinājās plus 32 grādos, kad aktieriem bija jābūt ne tikai silti ģērbtiem, bet arī katru filmēšanas dienu un mirkli jāatceras, ka darbība norisinās Vecgada vakarā.

foto: Oļegs Zernovs

Pirmajā vasaras filmēšanas dienā pat tika atskaņotas populāras Ziemassvētku melodijas, lai filmēšanas komandai rastos svētku noskaņojums. Sevišķi īpašs uzdevums bija pārvadāt vairāk nekā piecus metrus garo svētku egli uz visām filmēšanas vietām, saglabājot tās izskatu.

foto: Publicitātes foto
Atsaukt atmiņā ziemas aukstumu karstākajās vasaras dienās, kad lielākā laime būtu atrasties kādā pludmalē, nevis filmēšanas laukumā ar ziemas kažoku mugurā, gan aktieriem, gan komandai bija liels izaicinājums.
foto: Publicitātes foto
Jaungada taksometrs ir pirmā filma Latvijā, kuras uzņemšanas procesā tika izmantota LED ekrānu tehnoloģija. Ekrānos ir redzami video, kas safilmēti, braucot pa Rīgas ielām, liekot kameru četros rakursos: priekšā, sānos un aizmugurē. Filmēšanas laukumā apkārt mašīnai ir novietoti četri galvenie ekrāni, kuros iepriekš safilmētais video visu laiku atkārtojas, un mašīna stāv filmēšanas laukumā nekustīga.

Filma joprojām ir skatāma kinoteātros visā Latvijā (seko līdzi informācijai par seansiem savā novadā) - https://ej.uz/jgtaxiseansi

Jestrā aktieru burziņā ceļu pie skatītājiem sāk Māra Martinsona komēdija "Jaungada taksometrs"

gallery icon
99

Filmas "Jaungada taksometrs" pirmizrādes ballīte

2018. gada 28. novembrī "Kino Citadele" notika jaunās latviešu komēdijas "Jaungada taksometrs" pirmizrāde.

gallery icon
124