foto: Gatis Rozenfelds
"Tie ir latvieši? Nopietni?" Grupa "Neon Saturdays" par jauno albumu, motivāciju un attiecībām ar faniem
No kreisās: basģitārists Mārtiņš Rudzītis, bundzinieks Linards Lazdiņš, vokālists Andris Ēvelis, ģitārists Edvīns Rakickis.
Mūzika
2018. gada 8. decembris, 06:11

"Tie ir latvieši? Nopietni?" Grupa "Neon Saturdays" par jauno albumu, motivāciju un attiecībām ar faniem

Jauns.lv

Stāsts par bērnību, pieaugšanu un personības triumfu postpadomju Latvijā – tā grupa "Neon Saturdays" raksturo savu jauno studijas albumu "Freaks In The Ocean".

Mirkļi no "Neon Saturdays" jaunā videoklipa filmēšanas

20. aprīlī klajā nācis grupas “Neon Saturdays” jaunākais singls ar nosaukumu “Get Up”. Darbam pie jaunā materiāla, grupai izdevies piesaistīt ...

gallery icon

Grupa "Neon Saturdays" ir dibināta 2012. gadā un par savām mājām sauc Siguldu.

2015. gadā "Neon Saturdays", vieni no pirmajiem Latvijas pārstāvjiem, spēlēja prestižajā Eiropas jauno mūziķu festivālā "The Great Escape".

2016. gadā "Sunset Festival" grupa iesildīja festivāla galvenos māksliniekus – angļu rokgrupu "James".

2018. gadā "Neon Saturdays" Siguldā iesildīja pasaulslaveno ASV dziedātāju LP (Lauru Pergolizzi).

Par "Neon Saturdays" mūziku ļoti atzinīgi izteicies Tims Freizers, "British Academy of Songwriters and Authors" valdes pārstāvis un starptautiski pazīstams dziesmu autors, kurš sacerējis kompozīcijas Tīnai Tērnerei, Billija Maijeram un citiem māksliniekiem.

Grupas jaunāko albumu iespējams noklausīties "Spotify" un visās citās lielākajās straumēšanas platformās:

Vēlas augt patstāvīgi

"Neon Saturdays" nav nedz sen izskanējušu mūziķu blakus projekts, nedz arī kāda talantu šova fināla pārpalikums.

Grupas skanējums, par kuru nu jau atzinīgi izsakās arī ārzemēs, gadu gaitā izveidojies pagrīdes mēģinājumu telpās, savukārt ceļš līdz plašākai atpazīstamībai vedis cauri vietējiem mūzikas klubiem gan Latvijā, gan ārpus tās.

"Ja tiek uzrakstīta dziesma, taču neviens to nenospēlē uz talantu šova skatuves – vai šai dziesmai maz ir skaņa? Runājot par mums un mūzikas industriju, šī ir tāda savdabīga variācija par labi zināmo domāšanas eksperimentu, kuru esam apņēmušies veikt," saka grupas ģitārists Edvīns Rakickis, "Mums ir principiāli svarīgi nonākt pie sava klausītāja ar mūziku un attieksmi, galvenokārt patstāvīgi."

Kas motivē rakstīt mūziku?

"Neon Saturdays" puišus vieno spēja iedvesmoties un radīt ārpus paradigmas: mūzika = alkohols & pārmērības.

Piektdienu vakaros atsevišķus grupas dalībniekus visdrīzāk sastapsiet kādā no Rīgas trenažieru zālēm, sestdienas daļai grupas mēdz izvērsties par gariem pārgājieniem, savukārt darbdienu rīti vokālistam Andrim Ēvelim sākas ar 5 kilometru skrējieniem un MMA cīņas treniņiem.

"Esmu priecīgs, ka man un pārējiem čaļiem ir izdevies laikus saprast, cik banāli un nožēlojami mūsdienās no malas izskatās "sex & drugs & rock & roll" dzīvesveids. Ironiski, ka par šo mācību mums ir jāpateicas galvenokārt tieši saviem elkiem," atzīst Ēvelis.

Ar starptautisku pieskārienu

"Neon Saturdays" savu jauno albumu klausītājiem piedāvā pēc teju divus gadus ilgas klusēšanas.

Laiku prasīja lēmums meklēt sadarbības partnerus starp augsta līmeņa speciālistiem ārzemēs – ierakstot "Freaks In The Ocean", grupa sadarbojusies ar skotu izcelsmes producentu Levisu Gardineru, kurš iepriekš strādājis ar britu dziedātāju Eliju Goldingu un 2016. gada britu "X Factor" uzvarētāju Metu Teriju.

Pie jaunā ieraksta kopējā skanējuma pirkstu pielicis arī vairākkārtējs "Grammy" balvas ieguvējs, ASV skaņu inženieris Rendijs Merils (Lady Gaga, Adele, Keitija Perija, Imagine Dragons).

"Ikreiz, kad sākam strādāt pie jauna materiāla, izvirzām sev pienākumu pacelt latiņu augstāk. Tam ir jābūt citam skatījumam – jaunai pieejai vai modernam skanējumam. Kaut kam, kas izvelk mūs no komforta zonas un piespiež iespringt gan radoši, gan visādā citādā ziņā. Rezultāts ir. Cik dzirdēts, jauniem klausītājiem pirmie iespaidi un jautākumi visbiežāk ir: "Pagaidi, tie ir latvieši? Nopietni?" smej Ēvelis.

Tikt pie ārzemju producentiem grupai izdevies arī pateicoties ilggadējai sadarbībai ar biedrību "Latvijas Mūzikas eksports".

Skan pāri robežām

Latviešu četrotnes mūzika jau kādu laiku regulāri izskan ne vien Latvijā, bet arī Centrāleiropā, britu salās un ASV.

"Jau pirms krietna laika patstāvīgi sākām veidot attiecības ar klausītājiem ārpus Latvijas. Sākumā spēlējām koncertus Lielbritānijā – tā bija sava veida ekspedīcija, vēlējāmies izpētīt, kā uz mūsu mūziku un enerģiju reaģē citviet. Iespaidi bija visnotaļ pozitīvi, un laika gaitā apguvām arvien jaunus veidus, kā uzrunāt klausītājus citās valstīs,” sarunā iesaistās grupas bundzinieks Linards Lazdiņš.

Šobrīd "Neon Saturdays" jaunākos singlus var dzirdēt vairāk nekā 50 dažādās radiostacijās Vācijā, Austrijā, Lielbritānijā un ASV. Grupa iekļuvusi arī ASV koledžu radio TOP200.

Uzmanības vērti videoklipi

"Neon Saturdays" ir no tām mūzikas grupām, kuru videoklipi, pateicoties kvalitātei un radošajam konceptam, ir atsevišķas uzmanības vērti.

Jāatzīst, ka vietējā mūzikas tirgū ir pietiekami grūti atrast kaut ko līdzīgu nupat iznākušo singlu "Get Up", "Phoenix" un "Gravity" mūzikas videoklipiem.

"Katra albumā iekļautā dziesma ir īpašs stāsts – vēstījums, kuru esam atlasījuši no simt citiem. Mums ir pietiekami daudz iedvesmas un iespēju, lai piešķirtu šim vēstījumam papildu dimensijas. Katru nākamo video uztveram kā īpašu projektu. Realizējot to, mēģinām noķert sajūtu, ka ir izdarīts kaut kas iepriekš vēl nepieredzēts; tikai tad ir garantija, ka par rezultātu būsim gandarīti," piebilst grupas basģitārists Mārtiņš Rudzītis.

Kas iedvesmo turpināt?

"Neon Saturdays" jaunā albuma dziesmas lielā mērā caurstrāvo bērnībā un pusaudžu gados uzkrātās emocijas un iespaidi par apkārtējo pasauli.

"Mūzika, kuru tolaik klausījāmies, spēles, kuras spēlējām pagalmā, notikumi, kas mūs iepriecināja vai – gluži pretēji – noveda līdz asarām. Gan labais, gan sliktais. Šad tad pasmejamies, ka mūs vieno šāda melanholija un spītīga nevēlēšanās tā pa īstam pieaugt. Vispār jau dzīves pirmie gadi ir kaut kas vairāk par bezrūpības momentu un naivu pieredžu kopumu. Bērnībā – lai arī kāda katram no mums tā bijusi – veidojas pamatvērtību kopums. Gūstam mācības, iedvesmojamies turpmākiem dzīves lēmumiem," stāsta Edvīns Rakickis.

"Neon Saturdays" jaunā albuma prezentācijas koncerts

Pagājušajā piektdienā, 23. novembrī pašmāju grupa no Siguldas “Neon Saturdays” sniedza jaunajam albumam “Freaks In The Ocean” veltītu prezentācijas koncertu ...

gallery icon

Kas viņi ir?

Mūziķi Andris Ēvelis, Mārtiņš Rudzītis, Linards Lazdiņš un Edvīns Rakickis paralēli "Neon Saturdays" ikdienā pārstāv gana plašu profesiju spektru.

Grupā ir savs IT speciālists, mārketinga pārzinātājs, žurnālists, tekstu autors, kā arī rūdīts korporatīvo aprindu lavierētājs.

"Ļoti priecājos par to, ka neviens no mums nav piedzimis mūzikā vai uzaudzis ar to piespiedu kārtā; katram bija lemts mūziku atklāt, apgūt un iemīlēt patstāvīgi. Mums šī iespēja – darīt to, ko vēlamies – bija jānopelna," uzsver Andris Ēvelis.