foto: Publicitātes
ASV kino kritiķi nosauc gada labāko filmu
Kadrs no filmas "Zaļā grāmata".
Kino
2018. gada 29. novembris, 15:55

ASV kino kritiķi nosauc gada labāko filmu

Jauns.lv

ASV Nacionālā kino kritiķu padome nosaukusi 2018. gada labāko filmu - par to atzīta režisora Pītera Farelija drāma "Zaļā grāmata" ("Green Book").

Biogrāfiskā filma balstīta uz reālu stāstu par slavena džeza pianista un viņa šofera braucienu pa ASV dienvidiem. Galvenajās lomās: Vigo Mortensens, Maheršala Ali un Linda Kardelīni.

Mortensenu Nacionālā kino kritiķu padome atzinusi arī par gada labāko aktieri.

Šis pagodinājums ļauj spriest, ka "Zaļajai grāmatai" būs itin labas izredzes arī nākamgad "Oskara" balvu pasniegšanas ceremonijā. Par to mēļoja jau kopš panākumiem Toronto Starptautiskajā filmu festivālā, kur filma ieguva skatītāju simptātiju balvu.

ASV pirmizrādi "Zaļā grāmata" gan piedzīvoja vien pirms dažām nedēļām, un kases ieņēmumi nebūt nav no tiem spožākajiem. Filma, kas tās veidotājiem izmaksāja 23 miljonus dolāru, ienesusi pagaidām vien deviņus miljonus.

Tāpat Nacionālā kino kritiķu padome augstu novērtējusi Bredlija Kūpera radīto filmu "Zvaigzne ir dzimusi" ("A Star Is Born") - gada labākā režisora gods ticis Kūperam, bet labākās aktrises balva nonākusi Lady Gaga īpašumā.

Nacionālajā kino kritiķu padomē, kas darbojas jau 109 gadus, apvienojušies kino entuziasti, akadēmiķi, teorētiķi un profesionāļi, taču parasti viņu domas ar ASV Kino akadēmiju, kas pasniedz "Oskarus", ne visai sakrīt. Pērn, piemēram, kritiķi par labāko gada filmu atzina Stīvena Spīlberga "Slepenie dokumenti" ("The Post"), kas tika vien pie divām "Oskara" nominācijām un nevienas balvas.