foto: REUTERS/SCANPIX
Mūžībā devies X-cilvēku un citu leģendāru supervaroņu radītājs Stens Lī
Stens Lī (1922 - 2018)
Slavenības
2018. gada 12. novembris, 21:57

Mūžībā devies X-cilvēku un citu leģendāru supervaroņu radītājs Stens Lī

Jauns.lv

"Marvel Comics" bijušais prezidents un priekšsēdētājs, rakstnieks, redaktors un izdevējs Stens Lī radīja populārākos 20. gadsimta supervaroņus. Viņš bija komiksu industrijas aizsācējs 1960. gadā un agrīnajos septiņdesmitajos, kad, pateicoties viņam, tie sāka kļūt populāri. Pirmdien, 12. novembrī Losandželosā leģendārais "komiksu krusttēvs" 95 gadu vecumā devās mūžībā.

Lī strādāja ar kompānijas māksliniekiem, lai radītu vairākus no tās pazīstamakājiem komiksu tēliem, no kuriem daudzi redzami pēdējos gados uzņemtās filmās.

Par viņa nāvi Cedars-Sinai Medicīnas centrā Losandželosā pavēstīja Lī meitas advokāts Kirks Šenks. Lī pēdējos gados bija pārcietis vairākas slimības.

foto: REUTERS/SCANPIX
Stens Lī (1922 - 2018)

Sadarbojoties ar vairākiem citiem māksliniekiem, galvenokārt ar Džeku Kirbiju un Stīvu Ditko, viņš ir viens no tādu komiksu varoņu kā Zirnekļcilvēka, Halka, Fantastiskā četrinieka, X cilvēku, Dzelzs vīra, Tora un vairāku citu varoņu izveidotājs. Lī vadījis Marvel Comics izaugšanu no izdevniecības mazas nodaļas līdz lielai multimediju korporācijai. Lī viens pats vai kopā ar kolēģiem ir radījis 90 procentus no Marvel tēliem komiksos, kas izdoti vairāk nekā 2 miljardu eksemplāros 75 pasaules valstīs, 25 valodās.

X-cilvēku un citu leģendāru supervaroņu radītājs Stens Lī

"Marvel Comics" bijušais prezidents un priekšsēdētājs, rakstnieks, redaktors un izdevējs Stens Lī radīja populārākos 20. gadsimta supervaroņus. Viņš bija komiksu ...

gallery icon
35

1994. gadā kopā ar Sīgelu viņš tika uzņemts komiksu industrijas Vila Eisnera komiksu slavas zālē un 1995. gadā — Džeka Kirbija slavas zālē.

2010. gadā Lī dibinājis labdarības fondu, kas atbalsta lasītprasmes, izglītības, kultūras un mākslas projektus.

2011. gadā Stenam Lī tika piešķirta zvaigzne Holivudas Slavas alejā.