foto: LETA
Dzejnieka Ļūdēna meita sašutusi - internetā tirgo mirušā tēva Triju Zvaigžņu ordeni
Dzejnieks Vitauts Ļūdēns Rīgas Latviešu biedrības namā pēc Triju Zvaigžņu ordeņa saņemšanas.
Slavenības
2018. gada 7. novembris, 10:40

Dzejnieka Ļūdēna meita sašutusi - internetā tirgo mirušā tēva Triju Zvaigžņu ordeni

Žurnāls "Kas Jauns"

Žurnāls “Kas Jauns” raksta, ka nedēļā, kad Latvija kļuva par vairāk nekā 40 Triju Zvaigžņu ordeņa kavalieriem bagātāka, interneta vietnē "ss.com"parādījies sludinājums, ka tiek pārdots ordenis, kas savulaik tika piešķirts dzejniekam Vitautam Ļūdēnam.

“Trīszvaigžņu ordenis, augstākais Latvijas valsts apbalvojums. Par nopelniem Latvijas valsts labā. Iecelts par Triju Zvaigžņu ordeņa virsnieku. Labs ieguldījums nākotnē,” vēsta 28. oktobrī publicētais sludinājums, kurā redzams, ka Triju Zvaigžņu ordenis tiek pārdots par 1 200 eiro.

foto: Ekrānuzņēmums

Sludinājumam pievienotas arī fotogrāfijas ar ordeni un apliecība, kurā redzams, ka ordenis piešķirts 2007. gada 15. martā ar 90. kārtas numuru. Tikmēr Valsts prezidenta mājaslapā www.president.lv – sadaļā Valsts apbalvojumi, dokumentā Ar Triju Zvaigžņu ordeni apbalvotie – tiek ziņots, ka 2007. gada 15. martā par IV šķiras ordeņa virsnieku ar 90. kārtas numuru iecelts dzejnieks un bērnu literatūras autors Vitauts Ļūdēns, kas šo ordeni saņēma tā paša gada 27. aprīlī.

Pēc šīs žurnāla “Kas Jauns” publikācijas ar redakciju sazinājās 2010. gada 27. maijā mirušā dzejnieka un publicista Vitauta Ļūdēna meita Lauma Ļūdēna. Viņa atklāja, ka ir tēvam piešķirtā Triju Zvaigžņu ordeņa mantiniece un šo valsts apbalvojumu 2018. gada 29. septembrī pēc pašas gribas atdāvinājusi kādai kolekcijai.

“Tā neesmu es, kas tirgo tēvu ordeni. Es to atdāvināju kolekcijai. Man ir dokuments divos eksmplāros, kurā apliecinu, ka ordenis ir dāvinājums. Bet ir ļoti nesmuki, ka jau mēnesi vēlāk tēva ordenis tiek iztirgots,” sašutusi ir Triju Zvaigžņu ordeņa virsnieka meita.

Dokuments, kas pierāda, ka dzejnieka Vitauta Ļūdēna meita mantojumā saņemto tēva Triju Zvaigžņu ordeni atdāvinājusi.

Sludinājums, kurā tiek pārdots Triju Zvaigžņu ordenis, interneta vietnē ievietots 28. oktobrī, un nedēļas laikā to aplūkojuši vairāk nekā 1000 interesentu.

foto: Ekrānuzņēmums