foto: Publicitātes
Zirnekļi burkā jeb grēku izpirkšana viesnīcā "El Royale"
Džefs Bridžess filmā "Grūtie laiki viesnīcā "El Royale"".
Kino
2018. gada 16. oktobris, 06:34

Zirnekļi burkā jeb grēku izpirkšana viesnīcā "El Royale"

Karlīna Timofejeva

Ir 1969. gada janvāris. Ričards Niksons ir kļuvis par Amerikas Savienoto Valstu 37. prezidentu. Ir sākusies jauna desmitgade. Un septiņas ļoti atšķirīgas, taču ļoti līdzīgi zudušas dvēseles ierodas “El Royale” – kādreiz ļoti iecienītā un apmeklētā atpūtas vietā, kura tāpat kā tās apmeklētāji, jau sen ir zaudējusi savu labo slavu.

Filma "Grūtie laiki viesnīcā "El Royale""

gallery icon
7

Atrodoties vienlaicīgi divos štatos – Kalifornijā un Nevadā, viesnīcā “El Royale”, kuras spožums ir izbalējis, bet smiekli tas vestibilā ir apklusuši, sapulcējušies septiņi svešinieki: mācītājs Deniels Flinns, soul mūzikas izpildītāja Darlīna Svīta, putekļu sūcēju tirgotājs Laramijs Salivans, apņēmīgā un mīklainā Emīlija Sammerspringa ar māsu Rouzu, narcistiskais kulta līderis Billijs Lī un viesnīcas menedžeris Mailzs Millers. Katram no viņiem ir sava tumšie noslēpumi un viņiem būs iespēja nožēlot savus pagātnes grēkus un izpirkt tos vienā liktenīgā naktī...pirms doties uz elli.

“Man ļoti patika ideja par viesnīcu, kurai ir savi noslēpumi – tas likās ļoti aizraujoši” stāsta filmas “Grūtie laiki viesnīcā “El Royale”” (“Bad Times at the El Royale”)” režisors un scenārija autors Drū Godards, “Filma ir par šiem svešiniekiem, kuri nonāk šādā viesnīcā un, kuriem visiem ir kaut kas slēpjams savā tumšajā pagātnē. Tāpēc skatītāju nemitīgi tirdīs jautājumi – kas viņi tādi ir un kas viņi bija pirms tam? Lielākā filmas darbības daļa notiek viesnīcā “El Royale” – es uzskatu, ka viesnīcas jau pašas par sevi ir kaut kas ļoti romantisks. Tās ir kā saikne ar kaut kādu citu vietu, kurp jūs vēlētos nokļūt, kā daļa no jaunas dzīves sākuma.”

Filmā ir daudz metaforu, kuras attiecas uz pārmaiņām, notiekošajām filmas darbības laikā. Amerikāņi vēl joprojām nebija tā īsti atguvušies no atentātiem pret Džonu Kenediju 1963. gadā un pret Martinu Luteru Kingu 1968. gadā. Niksons tikko bija kļuvis par prezidentu un valstī valdīja aizdomu un neuzticības atmosfēra pret visu, līdzās feminisma kustībai un revolūcijai mūzikā. Visu šo tēmu gaisotne ir sajūtama Godarda niansēm bagātajā filmā, taču režisors ir piešķīris filmai daļu no mūsdienās notiekošā sociālajā un politiskajā vidē – vardarbība un noslēpumainība, spiegošana, noklausīšanās, meli un maldināšana notiek viesnīcā “El Royale”. Visi tiek novēroti, bet kurš tieši ar to nodarbojas? Un nav iespējams noskaidrot, kuram var uzticēties, bet kuram nē.

“Filma “Grūtie laiki viesnīcā “El Royale”” ir man ļoti personīgs projekts”, atzīstas režisors, ”Tas pilnībā ir manis paša lolojums. Esmu agrāk daudz strādājis pie lielbudžeta filmām, kurās eksistēja iespaidīgi vizuāli efekti un tad kādu vakaru es sievai teicu: “Esmu tik ļoti noguris no tā visa. Mana nākamā filma būs par cilvēku grupu, kura neko citu nedara, kā sarunājās vienā istabā.” Sākumā tas likās, kā joks, bet tieši šādu ierobežojumu uzlikšana ir īsts izaicinājums scenāristam. Tātad es izaicināju pats sevi, lai radītu stāstu par vairākiem cilvēkiem slēgtā telpā. Kā to izdarīt, lai tas viss notiktu pēc iespējas aizraujošāk, ja visa darbība notiek vienā un tajā pašā vietā? Visas šīs lietas padara scenārija rakstīšanu grūtāku, bet tajā pašā laikā – vēl interesantāku. Es ļoti vēlējos detalizēti izpētīt pats savu sākotnējo ideju par to, kā viena nakts viesnīcā var izmainīt visu tur esošo cilvēku dzīves? Tāpēc es teicu sev – uzraksti to, ko tu pats gribētu redzēt. Es ieslēdzos viesnīcas numurā un tā arī izdarīju. Mana vēlme radīt “Grūtie laiki viesnīcā “El Royale”” ir meklējama mīlestībā pret film noir žanru, aizraušanos ar detektīviem, kuros jūs līdz pēdējam brīdim nezināt, kurš ir galvenais vainīgais. Tad man atlika tikai pārliecināt studiju “20th Century Fox” un te nu mēs esam!”
 
Aktierim Krisam Hemsvortam, kurš filmā “Grūtie laiki viesnīcā “El Royale”” atveido egocentrisko un narcistisko kulta līderi Billiju Lī, pēc piedalīšanās filmā “Atriebēji: Bezgalības karš” (“Avengers: Infinity War”) nācās atbrīvoties no apmēram 15 kg muskuļu masas, lai atbilstu savas jaunās filmas varonim. Kriss bija lielā sajūsmā par iespēju piedalīties filmā, kuras darbības laiks ir 60-tie gadi. “Filmēšanās laikā es patiešām jutos, it kā būtu nokļuvis tajos laikos,” stāsta Kriss, “Tas ir viens no vizuāli askētiskākajiem un interesantākajiem periodiem vēsturē, kad visa esošā dzīves kārtība tika apstrīdēta un novesta līdz galējai robežai, kad jau tūlīt vajadzēja notikt neizbēgamām pārmaiņām. Filmas stils ir nevainojams un Drū Godards ir bijis patiešām ļoti radošs, piestrādājot pat pie it kā nenozīmīgām detaļām katra kadra otrajā plānā. Katrs mazākais sīkums bija radīts ar domu sniegt pēc iespējas pilnīgāku ieskatu filmā esošajā darbības vidē. Piemēram, filmā ir aina, kur pie tālākās sienas ir noteiktā leņķī piekārts krusts, kurš ar savu atrašanās vietu un veidu jau rada stāstu par notiekošo.”

Dakota Džonsone, kura filmā atveido Emīliju Sammerspringu, atzīstās, ka nekad vēl neesot neko tādu piedzīvojusi nevienā filmēšanas laukumā. “Filmai ir īpašs raksturs – tā ir biedējoša un baisa, noslēpumaina un aicinoša. Filmēšanas laukumā valdīja dīvaina enerģija – sākumā mēs nejutāmies īpaši organiski, taču ar laiku šī atmosfēra ievilka mūs, ” stāsta aktrise, apkopojot visu filmēšanā iesaistīto aktieru iespaidus. “Pat pēdējās filmēšanās dienās joprojām bija daudz ko mācīties un atklāt sev aizvien jaunas detaļas scenārijā, kā arī apkārtējā vidē - tā dizainā, arhitektūrā un pat ēnās. Filma ir burvīga tajā ziņā, ka skatoties to vairākkārt, skatītājam atklāsies aizvien vairāk jaunas lietas. Drū Godards ir radījis patiešām meistardarbu!”

Galvenajās lomas vēl atveido aktieri: Džefs Bridžess (tēvs Flinns), Džons Hamms (tirgotājs Laramijs), Sitnija Erivo (dziedātāja Darlīna), Keilija Speinija (Emīlijas māsa Rouza) un Lūiss Pullmans (viesnīcas menedžeris Mailzs).

Filma GRŪTIE LAIKI VIESNĪCĀ “EL ROYALE” būs skatāma Latvijas kinoteātros no 19. oktobra.

Rekāmas raksts tapis sadarbībā ar "LabsKino"