foto: no izdevniecības Rīgas Viļņi arhīva
Viestura Dūles vairs nav - nu pa zemi oficiāli staigā Zuarguss Zarmass
Slavenības
2018. gada 28. septembris, 06:13

Viestura Dūles vairs nav - nu pa zemi oficiāli staigā Zuarguss Zarmass

Žurnāls "Kas Jauns"

„Esmu bezgala lepns,” atzīst Zuarguss Zarmass. Puisis, kuru kādreiz pazinām kā Viesturu Dūli, beidzot ticis pie jaunas identitātes un to apstiprinošiem dokumentiem, raksta žurnāls "Kas Jauns".

Bijušais "Mēmā šova" producents Viesturs Dūle pirms sešiem gadiem paziņoja par vārda maiņu un visu šo laiku nepagurstoši tiesājās, lai viņa vēlme saukties par Zuargusu tiktu atzīta arī oficiāli. Viņš šo cīņu uzvarēja, un 11. septembrī Administratīvajā apgabaltiesā tika slēgta tiesvedība starp Viesturu Dūli un Tieslietu ministriju.

Nu Dūle patiešām ir Zuarguss Zarmass. Ar jaunu pasi, autovadītāja apliecību, bankas kartēm.

foto: no privātā arhīva
Zuarguss ar lepnumu visiem atrāda savus dokumentus.

„Ar lepnumu visiem atrādu savu pasi, kad vien tas nepieciešams. Piemēram, kad nupat ar lekcijām braucu uz ārzemēm. Esmu gluži kā tas puika bērnībā, kurš, ticis pie pirmā pulksteņa, visiem uzbāžas ar jautājumu, vai nevēlas uzzināt, cik ir pareizs laiks, jo tā ir iespēja atrādīt jauno laikrādi,” smejas Zuarguss, kurš jau vairākus gadus ir Latvijas Intelektuālās attīstības fonda vadītājs un lektors.

Viņš atzīst, ka nomainīt visus dokumentus nemaz nav bijis tik sarežģīti. „Saku Latvijas valstij paldies par to, ka vārda un uzvārda maiņas gadījumā var ļoti ātri un bez liekām klapatām iegūt jaunu pasi un autovadītāja apliecību. Tiesības vispār bija pāris minūšu jautājums – atlika tikai aizbraukt uz CSDD. Arī ar pasi bija tas pats. Ar izziņu devos uz pasu galdu, un lieta darīta!” stāsta Zuarguss Zarmass.

Viestura Dūles dzīve bildēs

gallery icon
10

Beidzot jūtas sabiedrības pieņemts

Zuarguss nākamnedēļ varēs svinēt mēneša jubileju, kopš ieguvis jauno identitāti. „Saku paldies Tieslietu ministrijas ierēdņiem, ka tomēr atļāva man dzīvot tādu dzīvi, kādu vēlos. Ka viņi ļāva man būt tam, kāds gribu, un respektēja Augstākās tiesas lēmumu,” uzsver Zuarguss, sakot, ka viņam ir arī saprotama Tieslietu ministrijas sākotnējā vēlme neļaut viņam nomainīt vārdu un uzvārdu: „Cilvēcīgi viņus sapratu, jo, iespējams, nevēlējās, lai iesāktos juceklis, kad katrs, kuram ienāk prātā, nolemtu nomainīt sev vārdu. Taču viņu nostāja bija pretrunā Satversmei!”

Zuarguss žurnālam "Kas Jauns" uzsver, ka, ieguvis tiesības oficiāli saukties paša izvēlētajā vārdā, radis arī sirdsmieru. „Izjūtas ir ļoti labas. Jo beidzot esmu atzīts! Līdz šim sajutos gluži kā afroamerikānis piecdesmitajos gados, kad baltie visādi ierobežoja viņu tiesības. Es daudzus gadus biju tāds neatzītais, bet nu esmu pieņemts, beidzot situācija atrisināta. Forši, ļoti, ļoti forši!” gandarīts ir Zuarguss Zarmass, kas savu jauno vārdu publiski paziņoja 2012. gada augustā. Taču izdomājis to, par pamatu ņemot numeroloģiju, viņš bija jau vēl pirms vairākiem gadiem.