foto: Mārtiņš Ziders
Pēteris Apinis Latvijas simtgadei velta grāmatu ar 4000 bildēm
Grāmatas autors Pēteris Apinis ar akadēmiķi Jāni Stradiņu.
Slavenības
2018. gada 17. augusts, 13:55

Pēteris Apinis Latvijas simtgadei velta grāmatu ar 4000 bildēm

Jauns.lv

Latvijas Ārstu biedrības telpās 16. augustā, klātesot Valsts prezidentam Raimondam Vējonim, tika atklāta Pētera Apiņa grāmata “Latvijai 100”, kurā bildēs apkopota mūsu valsts vēsture.

Grāmatas "Latvijai 100" atvēršanas svētki

Grāmatas "Latvijai 100" atvēršanas svētki

gallery icon
45

“Grāmatu „Latvijai 100” es veltu saviem mazbērniem, kā arī visu savu laikabiedru bērniem, mazbērniem un mazmazbērniem, kuriem būs jādzīvo Latvijā un jāmīl sava zeme, valsts un tauta,” raksta Apinis grāmatas ievadā.

 “Sajūtu – Latvija kā mūsu mazās planētas Zemes daļa ‒ es centos ielikt šai grāmatā. Bet grāmatu es rakstīju, kārtoju un veidoju tādu tikai tāpēc, ka neviens cits to nedarīja, vēl vairāk – simtgades svinību plānotāji un naudas rīkotāji lēma, ka tāda grāmata nemaz nav vajadzīga. Bet tiesības uz savu viedokli par savu zemi, valsti un tautu mums ir ikvienam, un es vēlējos savu skatījumu ietvert grāmatā,” atzīst Apinis.

”Mans uzdevums bija vienkāršs, taču ierobežots laikā un telpā – radīt Latvijas stāstu, gluži kā Alvis Hermanis bija radījis Latviešu stāstus. Nolēmu, ka darīšu to divos veidos – attēlos, ko skatīt visiem, kas grāmatu paņems rokās, kā arī pašrakstītā Latvijas vēstures izklāstā, ko izlasīs tikai īsti labvēļi vai nelabvēļi, jo citiem nebūs laika un pacietības.

Ne vienu, ne otru savu veikumu nevaru uzskatīt par savu intelektuālo vai mantisko īpašumu, jo lielāko daļu vēstures materiāla esmu aizņēmies no citiem avotiem un rakstu darbiem, lielāko daļu fotogrāfiju kopā ar aprakstu man dāvājuši vai aizdevuši citi ļaudis.

Pat tie attēli, ko esmu fotografējis pats, lielākoties ir tikai saules, mākoņu un cilvēku veidota ainava, ko man atlicis fiksēt uz filmas vai digitālās kartes,” raksta Apinis.

Jauns.lv Apinis pastāstīja, ka grāmata ir 3,7 kilogramus smaga un tā tapusi aptuveni divarpus gadus. Uz izdevuma atklāšanas svētkiem bija ieradušies vairāki grāmatas līdzautori, kas bija padalījušies ar Apini ar savām bildēm un savās vēstures liecībā. Tie bija fotogrāfi, dažādu nevalstisku organizāciju pārstāvji, muzeju darbinieki...