Positivus festivālā uzstāsies izmeklētas pašmāju grupas
Šogad Positivus festivālā, kurš norisināsies jau divpadsmito reizi no 20. līdz 22. jūlijam, uzstāsies tādi pasaules mēroga mākslinieki kā Nick Cave & The Bad Seeds, The Prodigy, Tove Lo un daudzi citi.
Mūzika
2018. gada 7. maijs, 10:09

Positivus festivālā uzstāsies izmeklētas pašmāju grupas

Kasjauns.lv

Arī šogad Positivus festivāls piedzīvos vairākas pārmaiņas. Uz jaunās “Piena svētki” skatuves brīnišķīgus koncertus sniegs rūpīgi atlasītas, galvenokārt pašmāju grupas, īpašo “Piena svētku” atmosfēru pārceļot no galvaspilsētas uz Salacgrīvu. Uz “Piena svētki” skatuves šovasar redzēsim tādus vārdus kā ansis, Tehnikums, Regīna, AUTOGRAPHIC, Laika suns, Sigma, Praga II, Polifauna, noslēpumainā apvienība “nesen” un daudzus citus.

“Pirmie Positivus festivāli sakrita ar pirmajiem “Piena” gadiem. Tajos valdošā brīvība un prieks lielā mērā ietekmēja mūsu izvēli rīkot pašiem savu festivālu. Vēl jo priecīgāk, ka abi vēl joprojām norisinās, tādēļ bija prakstiski neiespējami atteikt Ģirta Majora piedāvājumam veidot “Piena svētki” skatuvi šī gada Positivus festivālā. Esmu drošs, ka šis prieks būs klātesošs arī pēc pāris mēnešiem Salacgrīvā,” atzīst “Piena svētki” organizators Mārtiņš Mielavs.

Positivus festivāla programmu papildinājuši arī tādi mākslinieki un apvienības kā Ivan Dorn, MESA, Edavārdi, NOËP, DAGAMBA, Confidence Man, Juris Kaukulis un Jauno Jāņu orķestris, Vladislavs Nastavševs tandēmā ar eksperimentālo mūzikas grupu Ezeri, Justinas Jarutis un Frankie Animal. Šie mūziķi uzstāsies uz festivāla divām lielākajām skatuvēm.

ansis

ansis ir reperis un producents, kurš pazīstams arī kā Latvijas hiphopa skatuves patrons un mūsdienu krusttēvs. Pastāvīgi attīstoties un pilnveidojoties vairāk nekā 15 gadus, laika gaitā ansis ir ieguvis slavu kā viens no latviešu pagrīdes repa dīvaiņiem un vienlaicīgi žanra svarīgākajiem pārstāvjiem ar vislielāko potenciālu. anša jaunākais un mūzikas kritiķu atzītais albums "Balzams" kļuvis par 2017. straumētāko latviešu mūzikas ierakstu, kā arī ieguvis labākā hiphopa mūzikas albuma titulu mūzikas ierakstu gada balvā “Zelta Mikrofons".

No īsiem šortiņiem līdz garām kleitām. Sabiedrībā zināmu cilvēku stils "Positivus" festivālā

gallery icon

Tehnikums

Sintpopa duets Tehnikums ir radies 2014. gada vasarā, kad to dibināja solists un taustiņinstrumentālists Kristaps Dubļāns kopā ar bundzinieku Dagni Neilandu. Pēc vairāku sekmīgu singlu izdošanas, 2015. gada decembrī dienasgaismu ieraudzīja Tehnikuma debijas albums “Ko gribu, to daru!”, savukārt pērn tika izdots ieraksts “Semestris”, kas tapis sadarbībā ar pašmāju hiphopa leģendu Ozolu. Šobrīd grupa ir atgriezusies pie saviem solo darbiem un aktīvi strādā pie jauna studijas albuma radīšanas.

Autographic

Autographic ir Zelmas Jēgeres jeb reperes VIŅA un Anda Ansona - divu elektroniskās mūzikas grupas Bandmaster dalībnieku – jaunais projekts. Savā mūzikā viņi gremdējas nostalģijā par astoņdesmito gadu sintezatoru skaņām un deviņdesmito gadu deju mūziku, to visu apvienojot ar mūsdienu elektroniskās mūzikas tehniskajām iespējām un skanējumu.

PRAGAII

PRAGAII pirmsākumi meklējami 2015. gada sākumā, kad kopīgā projektā apvienojās elektroniskās mūzikas producents Kaspars Kubeckis jeb Kashuks un ģitārists Aleksis Luriņš, lai censtos atrast līdzsvaru starp mehānisko un dzīvo mūzikā. Šogad apvienība ir izdevusi pirmo EP ar nosaukumu “Unreal Feels Real Feels Unreal“, kā arī sākusi darbu pie sava debijas pilnmetrāžas albuma.

„Positivus 2017” atraktīvāko apmeklētāju stils

Atraktīvākie festivāla „Positivus 2017” apmeklētāji bija izvēlējušies tērpus, kas neatstāja vienaldzīgus.

gallery icon

nesen

nesen ir tikpat kā vēl nenodibināta grupa no Rīgas. Tās dalībnieki ir savstarpēji tikpat kā pazīstami. Šī būs grupas tikpat kā pirmā uzstāšanās ar tikpat kā pabeigtām dziesmām.

Polifauna

Drīmpopa apvienību Polifauna ir radusies 2016. gadā, bet muzikāli vairāk seko astoņdesmito un deviņdesmito gadu neatkarīgo grupu estētikai. Grupas skanējumu raksturo plaši skaņu okeāni ar ģitāras efektiem, analogo un digitālo sintezatoru slāņi un savdabīgs vīrieša balss tembrs, kurus pavada grūvīga ritma sekcija, kā arī DIY jeb dari pats attieksme. Tā lieliski jūtama arī martā iznākušajā Polifaunas debijas albumā “You Look Like A Lost Soul”, kas tika ierakstīts kādā pamestā Rīgas dzīvoklī un izpelnījies sajūsmas pilnas kritiķu atsauksmes.

The Family Dog

The Family Dog ir unikāla rokenrola grupa, ko veido pieci brāļi Isaks, Leo, Milo, Edijs un Hektors Doglianī. Dzimuši un auguši Londonas piepilsētā, mūziķi jau no bērnības ir pieraduši cīnīties par savu vietu zem saules, kas rezultējies ārkārtīgi spēcīgā skanējumā, īpaši jau dzīvajā izpildījumā. Kaut kvintets ir ietekmējies no tādiem populāriem žanriem kā klasiskais roks, džezs, solmūzika un r’n’b, The Family Dog izdodas izvairīties no klišejām un izcelties ar tikai sev vien raksturīgu, unikālu muzikālo rokrakstu. Viņu firmas zīme ir spēcīgi, emocionāli vokāli ar dzejiskiem tekstiem un nevienam konkrētam laikmetam nepiesaistītu skanējumu.

Elijas Goldingas koncerts festivālā Positivus 2017

Tā Positivus uzstājās viena no festivāla lielākajām zvaigznēm - Elija Goldinga.

gallery icon

Laika suns

Jau kopš savas debijas 2013. gadā, Arņa Račinska dibinātā rokgrupa Laika Suns ir bijusi viena no atzītākajām apvienībām Latvijas mūzikā. Tā allaž nav baidījusies eksperimentēt, izpildot pamatā indīroku, kurā saklausāmas arī neskaitāmas citu uz ģitāras skaņām balstītu rokmūzikas apakšžanru ietekmes. Kā izsakās paši mūziķi, pašlaik viņi turpina meklēt jaunas it kā tik pazīstamā indīroka muzikālās robežas, kurās sekot saviem iepriekš publicētajiem ierakstiem EP “Nakts Karalis“ un albumam “Gaismas lādiņš“.

Regīna

Grupa Regīna radās pirms pieciem gadiem, kad seši jaunie aktieri un režisori atklāja, ka viņus vieno īpaša muzikalitāte un prasme spēlēt dažādus mūzikas instrumentus. Ekstravagantā un tikai Regīnai raksturīgā koncertēšanas maniere ātri vien mūziķiem ļāva iemantot popularitāti noteiktās aprindās, ko tikai pastiprina viņu izpildītā mūzika. Tajā apvienoti elementi no Balkānu tautas mūzikas, kubiešu son, afrikāņu dziesmām, džeza un popa melodijām, bet tam visam kā īpašs bonuss kalpo improvizācijas par mobilo telefonu zvanu signāliem.

Sigma

Grupa Sigma ir latviešu indīroka grupa, kas pastāv jau kopš 2005. gada, bet plašāku uzmanību pirmo reizi izpelnījās vien 2015. gadā, kad tika izdots debijas albums “Sazaroto taku dārzs”. Ieraksts ātri izpelnījās gan publikas, gan kritiķu simpātijas, beigās arī iegūstot Gada balvu “Zelta mikrofons” kā Labākais alternatīvais un indie albums. 2018. gada martā nāca klajā grupas otrais studijas ieraksts - "Mitoloģijas". Tajā iekļauti 10 skaņdarbi, kuru pamatā ir ievērojamu latviešu autoru - Kārļa Vērdiņa, Ulda Bērziņa, Annas Auziņas, Ingas Gailes, Marta Pujāta, Ineses Zanderes un Jāņa Rokpeļņa dzejoļi, kas vēl vairāk nostiprinājuši Sigmas reputāciju kā dzejroka izpildītājiem un vieniem no inteleģentākajiem mūziķiem Latvijā. 

GBDJ

GBDJ jeb Gribam Būt Dīdžejas ir 2010. gadā dibināts dīdžeju duets, kas tika radīts ar vienu vienīgu mērķi – ļaut pašām izdejoties pie tām dziesmām, kuru vārdus visi zina no galvas. Nemainīgi palikušas uzticīgas savam dzelžainajam konceptam, meitenes joprojām spītīgi pieturās pie “tikai hīti” principa, kas līdz šim nav pievīlis vēl nevienu ballīti. Viņas ir likušas cilvēkiem dejot neskaitāmos Rīgas klubos, astoņus gadus pēc kārtas uzstājušās Piena Jaunā gada ballēs, 2015. gadā neticamā kārtā iesildījušas pat Prāta Vētras tūres koncertus un nu beidzot uzstāsies arī Positivus.

Edavārdi

Edavārdi ir viens no pašlaik atpazīstamākajiem hiphopa pārstāvjiem Latvijā, kurš karjeras laikā ir izdevis 7 solo albumus, kā arī piedalījies neskaitāmos projektos kā viesmākslinieks. Mūziķim raksturīgi teksti gan par personīgām pārdomām, gan dzīves situācijām, kurās katrs klausītājs var atpazīt sevi, turklāt tajos netrūkst nedz asprātīgu atsauču un rīmju, nedz arī iespaidīga repa tehniskā arsenāla.

Ivan Dorn

Provokatīvais ukrainis Ivans Dorns ir nenoliedzami eksplozīvs mākslinieks, un kā nu ne – ja vienkopus tiek sajaukts džezs, hiphops, reiva elementi, kā arī nedaudz inteliģentās deju mūzikas, neko citu nemaz nevar gaidīt. Pēc straujas popularitātes iemantošanas Austrumeiropā, nu mūziķis regulāri uzstājas arī ASV un Lielbritānijā, tomēr arī līdz ar iepeldēšanu plašākos ūdeņos nav pazaudējis sev tik raksturīgo balansu starp andergraunda attieksmi un popmūzikas spozmi.

MESA

MESA ir Gata Irbes sociālais mūzikas projekts, kas aizsāka savu darbību 2015. gada nogalē ar mērķi palīdzēt apmaksāt rehabilitāciju bērniem ar kustību traucējumiem. 2016. gadā klajā nāca projekta vārdā nosauktais debijas albums, kas ieguva “Zelta Mikrofonu“ kā labākais hiphopa albums, savukārt pērn dienasgaismu ieraudzīja Mesa II, kas, tāpat kā priekšgājējs, izpelnījies Zelta diska statusu. Positivus festivālā Mesa uz skatuves kāps 9 cilvēku sastāvā un izpildīs populārākās dziesmas no abiem albumiem instrumentālā apdarē.

Frankie Animal

Igauņu popmūzikas kvartets Frankie Animal ir pārpildīts ar enerģiju, muzikāli novatoriskām izpausmēm un dziļu izpratni par to, kā panākt dinamisku noskaņojumu katrā koncertā. Iedvesmojušies no The Strokes, Feist un Džefa Baklija, Frankie Animal ir radījuši paši savu unikālo skanējumu, kurā iemirdzas gan smalkas detaļas, gan toni uzdod pavisam panciski ģitāru ritmi.

Vladislavs Nastavševs un Ezeri – Lēnās dejas

Viens no Latvijas emocionālākajiem mūziķiem, režisors Vladislavs Nastavševs tandēmā ar eksperimentālo mūzikas grupu Ezeri ir radījis koncertciklu, kurā skan viņa iemīļotās dziesmas no paša režisētajām izrādēm. Tiesa, pateicoties Ezeriem, izrāžu mūzikai raksturīgās liriskās melodijas ir ieguvušas jaunu dimensiju, pārtopot par ritmiskiem deju mūzikas skaņdarbiem. Eksistenciāli teksti, melodijas, kas domātas klausīšanai un izbaudīšanai, kā arī nepārtraukta viegla intelektuāla spriedze, kas ļauj izbaudīt talantīgā mūziķa performanci līdz pat atkailinātiem nervu galiem.

Juris Kaukulis un Jauno Jāņu Orķestris

Rokgrupas Dzelzs Vilks līderis Juris Kaukulis izveidoja folkmūzikas apvienību Jauno Jāņu orķestris ar mērķi izpildīt simtgadīgas tautasdziesmas, kas sakausētas ar cilvēcisku attiecību stāstiem. Grupas repertuārā netrūkst kaismīgi, enerģijas pilni un latviski stāsti ar dainu vārdiem un oriģinālu mūziku, kā arī rokmūzikas nevaldāmais šarms, emocionāli liriskā folkloras apdarē. Apvienojot tautas instrumentus ar elektroniskās mūzikas elementiem, Jauno Jāņu orķestris rada pirmatnēji atbrīvojošu mūziku, kas lieliski iekļaujas arī latviešu kultūras laikmetīgajā vidē. Šī ir mūziķu apvienība, kas festivālā ienesīs Latvijas simtgades jubilejas svinību noskaņas.

DaGamba

DaGamba savā mūzikā apvieno Austrumu un Rietumu mūzikas tradīcijas, radot pavisam jaunu, ārkārtīgi azartisku un spēcīgu skanējumu. Mūziķi savos darbos drosmīgi apvieno akadēmiskās pasaules dižgaru komponētas melodijas ar spēcīgāko no roka un popmūzikas pasaules, tādējādi it kā labi zināmiem skaņdarbiem ļaujot iegūt pilnīgi jaunu elpu un skanējumu. Kopš 2011. gada, kad grupa ir dibināta, tā ir izdevusi četrus studijas albumus, ieguvusi nozīmīgākās Latvijas mūzikas balvas, kā arī uzstājusies uz neskaitāmām skatuvēm, tostarp lielākajos festivālos pasaulē.

Confidence Man

Confidence Man neapšaubāmi ir viena no šobrīd aktuālākajām jaunajām grupām pasaulē, kas savā dzimtajā Austrālijā sacēla pamatīgu ažiotāžu jau pirms saviem pirmajiem koncertiem. Šis kvartets pārkāpj neskaitāmus mūzikas biznesa nerakstītos likumus, vairās no liekas slavas, izmanto muļķīgus pseidonīmus, turklāt puse no grupas dalībniekiem pat neatklāj savas sejas. Tas viss notiek ar mērķi ļaut runāt Confidence Man radītajai deju mūzikai, ko raksturo bezbēdība, nebeidzama enerģija un spēja sevi un apkārtējos neuztvert pārlieku nopietni. Viņi ir kā pārvietojama ballīte, kas paceļ un iekustina pūļus visās pasaules malās, spējot likt dejot un aizmirsties pat visatturīgākajiem klausītājiem.

NOËP

NOËP ir Igaunijas uzlecošā elektropopa zvaigzne, kas savā mūzikā eksperimentē ar kombināciju starp plaši skanošiem elektronikas elementiem, lipīgām melodijām un tekstiem par bezrūpīgo jaunību. Viņa iedvesmas avotu vidū atrodami visdažādākie mūziķi, no Alt-J līdz Hosē Gonsalezam un pat Mura Masa, no kuriem katrs palīdz attīstīt šo viena cilvēka elektronisko orķestri. Kopš 2015. gada, kad iznāca NOËP debijas singls Move, viņa mūzika Spotify ir atskaņota vairāk nekā 6 miljonus reižu, turklāt pats dziesminieks uzsver, ka tas esot tikai viņa karjeras pats sākums.

Justinas Jarutis

Pēc vairāk nekā 10 gadiem solista amatā rokgrupā Freaks On Floor un topu virsotņu iekarošanām kopā ar Daddy Was A Milkman un Radistai Dj’s, šī gada sākumā lietuviešu dziesminieks Justinas Jarutis izlēma uzsākt savu solokarjeru, izdodot paša vārdā nosauktu albumu. Tajā saklausāmas folkmūzikas, kantrī un popmūzikas ietekmes – žanri, kas mūziķim vienmēr bijuši tuvi, taču kuros līdz šim izpausties vēl nebija sanācis. Jau ar pirmo singlu Stay With Me Justinas nokļuva dažādu Lietuvas topu augšgalā, turklāt viņa pirmie solo koncerti bija pilnībā izpārdoti.