Abonē 2025. gadam ar atlaidēm līdz 57% un saņem garantētas dāvanas 55€ vērtībā!

Abonēt žurnālu
Ekstravagance, modes neprāts un stila eksperimenti. Parīzes augstās modes nedēļas apskats
foto: Vida Press
Supermodeles Sindijas Kraufordes 16 gadus vecā meita Kaija Gerbere demonstrē modes nama „Chanel” radīto tērpu Parīzes modes nedēļas skatē.
Sarkanais paklājs

Ekstravagance, modes neprāts un stila eksperimenti. Parīzes augstās modes nedēļas apskats

Kasjauns.lv

Parīzes augstās modes nedēļa pelnīti tiek uzskatīta par vienu krāšņākajiem un prestižākajiem pasākumiem Francijas galvaspilsētā, kas veltīts modei. Profesionāļi un modes fani visā pasaulē ar aizrautību atkal sekojuši līdzi modes mekā notiekošajam. Kas jauns 2018. gada pavasara/vasaras augstajā modē?

Ekstravagance, modes neprāts un stila eksperimenti...

Divas reizes gadā Parīzes modes dzīvi pārņem slavenu dizaineru augstās modes kolekciju demonstrēšana. Francijas galvaspilsētā pulcējas paši labākie dizaineri no visas pasaules un glamūrīgās skates apmeklē neskaitāmas slavenības. Šo pasākumu plaši atspoguļo mediji un jebkurai modelei ir liels gods demonstrēt tērpus kādā no augstās modes nedēļas skatēm.

Modes nama „Alexandre Vauthier” skate.

Parīzes modes nedēļa. Pavasaris/vasara 2018

Parīzes modes nedēļa. Pavasaris/vasara 2018

Šis tik vilinošais modes trakums Parīzi pārņem divas reizes gadā. Viena no nedēļām veltīta pavasara/vasaras kolekcijām, bet otra rudens/ziemas tērpu skatēm. Datumus, kad notiks katra nākamā Parīzes augstās modes nedēļa, nosaka Francijas modes federācija. Šajā nedēļā dažādi modei veltīti pasākumi notiek daudz un dažādās vietās galvaspilsētā. Lai gan modes nedēļas laikā dizaineri publikai atrāda arī tērpus no „gatavs valkāšanai” kolekcijām, visplašāko uzmanību izpelnās tieši augstās modes šovi. Tajos redzami krāšņi tērpi, kas nereti šokē ar pārlieku atkailinātību vai pārsteidz ar neierastiem risinājumiem. Lai kā būtu – uzmanība šīm kolekcijām ir garantēta. Der atzīmēt, ka Augstās modes tērpi galvenokārt paredzēti skatēm vai kādam smalkam sarkanā paklāja pasākumam, un tikai retu reizi ikdienas valkāšanai (arī cena to nosaka).

Parīzes modes nedēļa ir daļa no tā sauktā lielā četrinieka. Vēl augstās modes nedēļas norisinās Londonā, Milānā un Ņujorkā.

Melnbaltie toņi "Christian Dior Haute Couture" 2018. gada pavasara/vasaras kolekcijā

Pirmsākums

Lai gan pati pirmā modes nedēļa norisinājās Ņujorkā, pasākuma ideja ņemta no „salonu šoviem” („défilés de mode” – burtiski tulkojot no franču valodas „modes parādes”) izsmalcinātos Parīzes modes salonos.

Rianna Parīzes modes nedēļā 2017 prezentē jauno tērpu kolekciju

Popzvaigzne Rianna nesen kā Parīzes modes nedēļā prezentējusi savu jaunāko tērpu kolekciju „Fenty x Puma”, kas tapusi sadarbībā ar populāro ...

Pirmās „modes parādes” rīkotas jau tālajā 18. gadsimta sākumā. Tolaik gan tās bijušas paredzētas tikai un vienīgi klientiem, kas iegādājas tērpus, kas apskatei izlikti uz manekeniem. Gadsimtu vēlāk šīs tradīcijas mainījušās. Šarls Frederiks Vorts (1825-1895) pievērsies izsmalcinātākai modei. Viņu uzskata par augstās modes pamatlicēju jeb tēvu. Franču dizainere Žana Pakē (1869-1936) ir pirmā modes māksliniece, kura savas tērpu kolekcijas izrādījusi publiski, bet Pols Puarē (1879-1944) pirmais, kurš pēc modes skatēm rīkojis „afterparty” ballītes.

foto: Vida Press
Modele Bella Hadida modes nama „Alexandre Vauthier” skatē.
Modele Bella Hadida modes nama „Alexandre Vauthier” skatē.

Augstā mode

Augsto modi kā stilu radīja britu dizainers Čārlzs Frederiks Vorts. Viņš gan labāk pazīstams ar vārda franču izrunu „Šarls”, jo karjeras uzplaukumu piedzīvojis strādājot šajā zemē.

19. gadsimta vidū Austrijas princese Paulīne fon Meterniha, kura bija precējusies ar Parīzes vēstnieku, redzēja vienu no Vorta tērpu skicēm un nolīga mākslinieku pašūt viņai tērpu.

foto: Vida Press
Modes nama „Elie Saab” skate.
Modes nama „Elie Saab” skate.

Vorts iemantoja atpazīstamību galvenokārt, pateicoties saviem ietekmīgajiem klientiem un jau 1858. gadā Parīzē nodibināja pats savu augstās modes namu. Tajā tirgoja luksusa modes preces augstākās sabiedrības dāmām.

1868. gadā, kad pieprasīja definēt, kas ir „augstā modes”, tika izplatīts paskaidrojums, ka tas ir pēc pasūtījuma darināts apģērbs konkrētajai tā nēsātājai, turklāt to ar rokām darinājuši neskaitāmi sava amata meistari izšūšanā, pērļošanā un šūšanā. Šādu tērpu darināšanai izmantoti tikai visaugstākās kvalitātes materiāli.

foto: Vida Press
Modes nama „Hyun Mi Nielsen” skate.
Modes nama „Hyun Mi Nielsen” skate.

Pirmā Parīzes mode nedēļa

1945. gadā tika noteikts, ka augstās modes namiem katrā no sezonām jāatrāda Parīzes preses pārstāvjiem kolekcija ar vismaz 35 tērpiem, kas paredzēti kā dienas, tā vakara iziešanām. Noteikumi arī paredzēja, ka ikkatrā no šiem modes namiem jānodrošina vismaz 20 cilvēku liels personāls un katram tērpa modelim jābūt darinātam konkrētai klientei (obligātas bija arī pielaikošanas, lai klientei tērps patiešām derētu). Noteiktās prasības realizētas divās modes skatēs gadā, kas neoficiāli uzskatāmas par pirmajām Parīzes augstās modes nedēļām.

foto: Vida Press
Modes nama „Jean-Paul Gaultier” skate.
Modes nama „Jean-Paul Gaultier” skate.

Pirmā oficiāli atzītā Parīzes modes nedēļa notika daudzus gadus vēlāk – 1973. gadā, un to organizēja jaunizveidotā Francijas modes Federācija. Modes nedēļa norisinājās Versaļas pilī un bija kā labdarības pasākums, lai savāktu līdzekļus pils atjaunošanai. Bija aprēķināts, ka renovācijas darbiem nepieciešami aptuveni 60 miljoni ASV dolāru (kas sastāda vairāk nekā 53 miljonus eiro). Naudas vākšanas akcija aizsākta, jo Francijas valdība paziņojusi, ka tai nav līdzekļu pils restaurācijai.

Šajā modes nedēļā piedalījās kā amerikāņu, tā franču dizaineri. Viņu vidū atrodami tādi aizvien slaveni vārdi kā Oskars de la Renta, Hūberts de Živenšī un Īvs Senlorāns.
Pasākums izpelnījās plašu publicitāti, pateicoties slavenajiem dizaineriem, kas bija piekrituši dalībai. Pirmā Parīzes augstās modes nedēļai pat tika nodēvēta par „Versaļas cīņām”, jo franču un amerikāņu dizaineru vidū valdījusi diezgan liela spriedze.

foto: Vida Press
Modele Sāra Sampaio modes nama „Zuhair Murad” skatē.
Modele Sāra Sampaio modes nama „Zuhair Murad” skatē.

Sindijas Kraufordes 16 gadus vecā meita

Par deviņdesmitajos gados populārās supermodeles Sindijas Kraufordes meitu Kaiju Gerberi jau gadiem ilgi teic, ka viņa ar slaveno mammu ir līdzīgas kā divas ūdens piles. Kaijai šobrīd ir 16 gadu un arī viņa ir modele.

foto: Vida Press
Kaija Gerbere „Valentino” skatē Parīzes modes nedēļā.
Kaija Gerbere „Valentino” skatē Parīzes modes nedēļā.

Meitenei bija tikai 10 gadu, kad viņu izraudzījās par itāliešu modes nama „Versace” bērnu apģērbu kolekcijas reklāmas seju. Lai gan slavenā mamma pauda prieku par Kaijai izteikto piedāvājumu un deva piekrišanu, viņa tomēr uzskatīja, ka atvase ir par jaunu modeļu biznesam un viņai „septiņus gadus vajadzētu nogaidīt”. „Kad meita sasniegs 17 gadu vecumu un vēlēsies, es viņai neliegšu veidot modeles karjeru,” tolaik izteicās Krauforde.

foto: Vida Press
Kaija Gerbere „Valentino” skatē.
Kaija Gerbere „Valentino” skatē.

Pati Sindija modeles gaitas uzsāka, būdama 16 gadus veca, taču pasaules slavu viņa izpelnījās vēlāk. Tagad gan jāatzīst, ka meita Kaija ievērojamus panākumus guvusi krietni agrāk nekā mamma. Kaijas Gerberes portrets nesen kā rotājis prestižā modes žurnāla „Vogue” vāku. Sindija bija četrus gadus vecāka, kad viņas foto publicēja uz šī izdevuma vāka. Viņai tolaik bija 20.

foto: Vida Press
Kaija Gerbere „Chanel” skatē.
Kaija Gerbere „Chanel” skatē.

Savukārt nesen Kaija kā modele piedalījusies elitārajā Parīzes modes nedēļā, demonstrējot vairāku augstās modes dizaineru darinātos tērpus. Kaija kāpusi uz mēles „Valentino” skatē, kā arī demonstrējusi modes nama „Chanel” tērpus.

Pirmoreiz prestižajā modes nedēļā Kaija debitēja pērnā gada septembrī Ņujorkā, īsi pēc tam, kad bija nosvinējusi savu 16. dzimšanas dienu.