foto: Juris Rozenbergs
Džemma Skulme nosvin 92 gadus: ciemojamies mākslinieces mājās
Māksliniece Džemma Skulme savā 92. dzimšanas dienā.
Slavenības
2017. gada 27. septembris, 06:44

Džemma Skulme nosvin 92 gadus: ciemojamies mākslinieces mājās

Kasjauns.lv

Leģendārajai gleznotājai Džemmai Skulmei 20. septembrī bija 92. dzimšanas diena. Žurnāls “Kas Jauns” pie mākslinieces viesojās viņas jubilejā, ko Džema Skulme pirmo reizi 33 gadu laikā atzīmēja ar ziediem, glāzi vīna un tortes ēšanu savā Mežaparka mājā.

Mākslinieces radošā paradīze. Ciemos pie Džemmas Skulmes

Ciemos pie mākslinieces Džemmas Skulmes viņas 92. dzimšanas dienā 2017. gada 20 septembrī.

gallery icon

"Mājas lokā savas dzimšanas dienas pilnībā ignorēju. Tāpēc, ka mani tas galīgi neinteresē. Kas tie par svētkiem, ka man ir vēl par vienu gadu vairāk, fui! Kopš 1983. gadā nomira mans vīrs, savas dzimšanas dienas apzināti neatzīmēju. Izņemot reizes, kad ik pa tiem pieciem gadiem man oficiāli nākas piedalīties jubilejas pasākumos. Bet arī tad bez banketa, labākajā gadījumā ar glāzi vīna. Ģimenē visi manu pret nostāju saistībā ar dzimšanas dienu neatzīmēšanu saprot un respektē. Vienīgi bučas līmenī bērni un mazbērni atļaujas man par tām dzimšanas dienām atgādināt,” žurnālam “Kas Jauns” atzīst Džemma.

foto: Juris Rozenbergs
Māju Mežaparkā, kas ir gan viņas gleznošanas darbnīca, gan mājvieta, Džemma Skulme kopā ar vecākiem sāka būvēt 1958. gadā, nenojaušot, ka šis rajons nākotnē kļūs prestižs un turīgu ļaužu iekārots.


Džemma Skulme pašas celtajā Mežaparka mājā mīt kopā ar dēlu mākslinieku Juri Dimiteru, vedeklu Kristīni, mazdēlu Artūru un meitu mākslinieci Martu Skulmi un viņas dēlu Jāni. „Tikko bijām apglabājuši Kristīnes mazo sunīti, un pirms pāris nedēļām nācās atvadīties no mūsu ilggadējā ģimenes četrkājainā drauga – Jura ņūfaundlendu šķirnes suņa Kerijas, kas visiem bija ļoti mīļa. Nu viņas vietā pa pagalmu ļepato divus mēnešus vecā labradora meitene Grēta. „Tāds lunkans mīļums, ar neizmērojamu enerģiju, dzīvesprieku un lielu laizīšanos,” smej māksliniece.

foto: Juris Rozenbergs
Arī 92. dzimšanas dienā Džemma Skulme rosījās pa savu gleznošanas darbnīcu.


Vietas plašajā mājā visiem ir gana – Džemma ērti jūtas savā 12 kvadrātmetru nelielajā guļamistabā, kur mīt starp grāmatām un savām pierakstu kladēm. Viņa neraksta dienasgrāmatu, bet piefiksē domas, izjūtas, idejas un impulsus. Tomēr svarīgākā vieta mājoklī Džemmai ir viņas darbnīca, ko saimniece jokojot dēvē par savu templi. Telpa ir pieblīvēta ar mākslinieces un viņas meitas Martas gleznām, materiāliem, krāsām, bet visriņķī ir sakārtotas Džemmas mātes tēlnieces Martas Skulmes skulptūras. „Mamma bija pirmā latviešu tēlniece. Brīvības pieminekļa sakarā viņa ar Kārli Zāli konkurēja, bet nākamajā gadā es biju ceļā, un viņa to konkursu neturpināja. Sanāk, ka manai piedzimšanai ir saistība ar Brīvības pieminekli. Domāju, ka viņa kā sieviete jau arī saprata, ka Zāle ir nepārspējams,” spriež gleznotāja.


Vairāk par to kā dzīvo Džemma Skulme, lasiet žurnāla “Kas Jauns” jaunākajā – 26. septembra – numurā.