foto: no privātā arhīva
Oriģinālas kāzas. Kā Alpu kalnos precējās kultūras ļaudis Ikstena un Johansons
Eva un Voldemārs tikko apprecējušies. Lai arī ģērbies uzvalkā, jaunajam vīram plecos smaga mugursoma, kurā līdzi tiek nestas arī līgavas kurpes.
Slavenības
2017. gada 4. jūlijs, 16:01

Oriģinālas kāzas. Kā Alpu kalnos precējās kultūras ļaudis Ikstena un Johansons

Kasjauns.lv

Rokās turot pa ceļam uz Alpu virsotni lasītus ziedus, LTV kultūras žurnāliste Eva Ikstena (30) teica jāvārdu māksliniekam Voldemāram Johansonam (37).

Pāris par kāzu vietu izvēlējās kalnus Šveices Alpos, kur viņus 27. jūnijā salaulāja Vācijā un Beļģijā strādājošais mācītājs Rinalds Gulbis. Ar priecīgo notikumu Eva un Voldemārs neilgi pēc kāzām dalījās arī sociālajā vietnē Facebook, kur ne tikai ievietoja pasakaini skaistas kāzu fotogrāfijas, bet arī atklāja, ka par kāzām pirmās uzzinājušas Evas un Voldemāra mammas.
Komentāros internetā jauno pāri slavēja par oriģinalitāti un sveica vairāki simti draugu un paziņu. Šovmenis Renārs Zeltiņš, kas pats jūnija sākumā kļuva par precētu vīru, novēlēja: „Evu, Voldemār! Nu tad līdz kalna galam! Sveicam! Ir!” Savukārt kinokritiķe Daira Āboliņa rakstīja: „Eva, no sirds apsveicu! Un ir tik godīgi un sirsnīgi, ka pirmās uzzināja mammas! Viņas ir jūsu sākums!” Savu vēlējumu rakstīja arī rakstniece Nora Ikstena: „Mīļā Eva, sirsnīgi sveicu. Lai kalni sargā.” Pēc kāzām Eva pārgājusi vīra uzvārdā un tagad ir Eva Johansone.

foto: no privātā arhīva
Vainadziņu, pie kura piestiprināt plīvuru, Eva pērļojusi pati.

Pēc atgriešanās Latvijā Eva žurnālam “Kas Jauns” atklāja, ka pāri uz Šveici aizvedusi ne tikai laulību ceremonija. Voldemārs, kurš absolvējis Hāgas Karaliskās konservatorijas sonoloģijas institūtu un izglītojies Latvijas Mūzikas akadēmijā, prestižajā Friburgas festivālā Šveicē rādīja savu mākslas darbu – skaņas instalāciju “Slāpes”. Šis darbs jau guvis starptautisku atzinību un šogad bija izvirzīts arī Purvīša balvai. „Esam ne tikai domubiedri darbos un ikdienas sarunās, mūs vieno arī aizraušanās ar ekspedīcijām, dabu, pārgājieniem, īpaši kalnos. Voldemārs bieži fotografē kalnus un savulaik arī nodarbojās ar alpīnismu. Man ļoti patīk kalnu pļavas, gaiss un reljefainais horizonts. Tāpēc radās doma uzkāpt kopā vienā no kalniem, lai starp ielejām, plašumiem un virsotnēm apsolītos viens otram. Kalnos viss šķiet īstāks,” par lēmumu salaulāties Alpos teic Eva.
Kāpiens kalnā aizņēmis pusi dienas. „Vietu zinājām tikai apmēram, jo iepriekš tur nebijām bijuši,” stāsta Eva. Pa ceļam uz „laulību kori” jaunais pāris salasījis Alpu ziedus līgavas pušķim un baudījis pasakainas ainavas. Lai arī kāpiena laikā līgavai kājās bija baltas sporta kurpes, kas lieliski piestāvēja tērpu mākslinieces Indras Salcevičas darinātajai “Floral dress” kleitai, sasniegusi laulību ceremonijas vietu, Eva tās nomainīja pret baltām kurpītēm uz papēža.
„27. jūnijs mums abiem bija neaizmirstams piedzīvojums. Pirms tam par laulībām bijām pateikuši tikai mammām. Kāpiens un ceremonija bija tikai mums, lieciniekiem un mācītājam Rinaldam Gulbim, kas neiebilda kāpt kopā ar mums. Salaulājāmies 2,5 kilometru augstumā virs jūras līmeņa,” atklāj Eva. Vaicāta par medusmēnesi, viņa teic, ka to baudīšot rudenī, jo ar steigu atgriezušies darbos – Voldemārs šobrīd gatavo skaņas instalāciju Liepājas mākslas forumam, bet Eva jau 22. jūlijā Latvijas Televīzijā kopā ar Ēriku Vitekeru vadīs Eirovīzijas koru konkursu, ko translēs arī citviet Eiropā.

foto: no privātā arhīva
Turpmāk nākotnē Eva un Voldemārs raudzīsies jau kā precēts pāris.