Četrkājainā elite
Slavenības
2009. gada 14. novembris, 05:02

Četrkājainā elite

Jauns.lv

Savus lutekļus allaž publikai izrādījuši ASV prezidenti. Šajā lielvalstī pat ir gandrīz nepieklājīgi, ja kārtējais līderis pēc vēlēšanām Baltajā namā iesoļo bez neviena mājdzīvnieka. Turklāt ļoti vēlams ir suns.

No patversmes pie prezidenta

Kopš jūlija beigām Valsts prezidenta ģimenē mīt kaķēns Čārlijs, kuru Zatleru pāris izvēlējās dzīvnieku patversmē „Līči”. Viņš ir ļoti dzīvespriecīgs, gluži kā aktieris Čārlijs Čaplins, tāpēc arī saņēmis šādu vārdu. Kaķītim ir ļoti paveicies, viņu atrada pamestu Biķernieku mežā.

Čārlijs dzīvo prezidenta Jūrmalas rezidencē. Šeit veikto dārgo un smalko remontu kaķēns ar saviem nadziņiem neapdraud. „Te ir liela priekšrocība — koki, zāle, ir iespējas nagus trīt daudz labākās vietās nekā pret mēbelēm. Ne iepriekšējais kaķis, ne šis pret mēbelēm netrina, tepiķiem drusku. Man ir vislielākais prieks, ka viņš, pirmoreiz izgājis ārā, uzskrēja metru augstu kokā. Biju lepns par savu audzēkni!” atklāj Zatlers.

Dienas Čārlijs pavada tik „saspringtā darbā”, ka naktis dus saldā miegā un saimniekiem netraucē, lai arī guļ kājgalī. Kad mostas prezidents, ceļas arī kaķis. Dienā gan viņš visu laiku grib būt pie cilvēkiem. Zatlers mājdzīvnieka izvēlē devis priekšroku kaķim, jo suns prasa daudz vairāk laika un uzmanības. Tomēr arī kaķis varot apvainoties, ja viņu pārāk ignorē.

Iepriekšējais Zatleru mīlulis kaķis Maksis devies uz labākiem medību laukiem. Viņu pagalam novārgušu uz ielas 2007. gada Ziemassvētkos atrada prezidenta kundze Lilita Zatlere. Pērn piecu gadu vecumā aprāvās mūžs arī Zatleru trusim Lisim — viņam pārvākšanās uz Rīgas pili izrādījās pārāk stresains notikums.

Par spīti meitas alerģijai

Kļūstot par ASV prezidentu, Baraka Obamas neizbēgams pienākums bija sagādāt valsts pirmo suni — līdz tam viņa ģimene iztika bez mājdzīvniekiem. Turklāt prezidenta meitai Mālijai ir alerģijas, kas lika izvēlēties iespējami mazāk „kaitīgu” šķirni. Kopš pavasara par ģimenes un nācijas mīluli kļuvis Portugāles ūdens suns Bo, ko uzdāvināja tuvs ģimenes draugs, nesen aizsaulē aizgājušais senators Edvards Kenedijs. Kucēns mīl košļāt Baltā nama viesu kājas un naktīs ālējas, neizrādot nekādu bijību pret prezidentu, atklājusi pirmā lēdija Mišela Obama.

„Man beidzot ir draugs,” pajokojis prezidents, atsaucoties uz bijušā ASV prezidenta Harija Trūmena slaveno izteikumu: „Ja tu sev Vašingtonā vēlies draugu, iegādājies suni.” Vaicāts, kur jaunais ģimenes loceklis gulēs, prezidents uzsvēra: „Ne manā gultā.”

Japāņu skaistulis VVF ģimenē

Latvijas eksprezidentes Vairas Vīķes–Freibergas ģimenē kopš 2000. gada sākuma mīt japāņu hins Fumis. Kopš Vīķe–Freiberga pametusi Rīgas pili, Fumis bieži redzams Esplanādē netālu no eksprezidentes apartamentiem Brīvības un Elizabetes ielas stūrī. Fumi parasti pavada VVF vīrs Imants Freibergs.

„Hins” tulkojumā no japāņu valodas nozīmē ‘dārga manta’. Gadsimtiem ilgi šos suņukus kā lielu retumu drīkstēja turēt tikai Japānas imperatora pils apartamentos, budistu tempļos un atsevišķās augstas kārtas aristokrātu ģimenēs, kur tos uzskatīja par Dieva mīluļiem, tādēļ stingri ievēroja šķirnes tīrību. Par hina nozagšanu draudēja lēna un mokoša nāve.

Fumis pie vārda tika ar prezidentes ārlietu padomnieka, austrumu filozofijas speciālista Andreja Pildegoviča palīdzību — viņa vārds japāņu valodā nozīmē ‘bagātība, skaistums’. Pirms Fumja ģimenē viens pēc otra mita divi Lhasas apso suņi Sunītis un Kurbads.

Putins aizsāk labradoru modi

Krievijā Vladimira Putina prezidentūras laikā politiskajā elitē aizsākās labradoru mode — tieši tāds suns vārdā Konija ir viņa mīlule. Tā nosaukta par godu bijušajai ASV valsts sekretārei Kondolīzai Raisai. Pat Kremļa vajātais oligarhs un trimdinieks Boriss Berezovskis iegādājās labradoru.

Pērn Konijai piešķirta kaklasiksna, kas ļauj saimniekam ar satelīta palīdzību sekot viņas gaitām. Satelītnavigācijas sistēma GLONASS ir izstrādāta jau padomju laikā militāristu vajadzībām kā pretspars ASV radītajai GPS.

Putina ģimenē ir vēl viens suns — pūdelis Tosja, bet tas ir viņa sievas luteklis. Pūdeļa frizūra mēnesī izmaksā 210 latu, jācērp ik divas nedēļas. Līdz Konijas slavai viņam gan ļoti tālu. Pirms dažiem gadiem Krievijā pat iznāca bērnu grāmatiņa „Konijas stāsti” angļu valodā. Zīmīgi, ka izdevējs ir tas pats apgāds, kas padomju laikā slavēja „visu bērnu draugu” Ļeņinu. Grāmatiņā atainotā Konija ir verdziski padevīga saimniekam un stāsta par viņa garo darba dienu. Arī ASV līderu lutekļi atainoti literatūrā. Par Džordža Buša vecākā suni Milliju grāmatu uzrakstīja viņa sieva Barbara. Buša jaunākā sunim Bārnijam Baltais nams veltīja divas humoristiskas dienasgrāmatas.

Francijas eksprezidentu sakož sievas suns

Bijušajam Francijas prezidentam Žakam Širakam nejaukus pārdzīvojumus sagādājis viņa sievas Bernadetas šunelis, Maltas terjers Sumo. Nepilna gada laikā tas trīs reizes sakoda Širaku, pēdējo reizi oktobrī.

Suns nosūtīts „trimdā” uz Širaka drauga lauku fermu. Saimnieki spriež, ka mīlulis nespēja pārdzīvot aiziešanu no Elizejas pils 2007. gada maijā, kad Širaks atstāja prezidenta amatu. Lai arī ģimene pārcēlās uz plašiem apartamentiem Parīzes centrā, Sumo bija pieradis pie pils parka plašumiem, un, pēc veterinārārstu atzinuma, cietis no pamatīgas depresijas. Ārstēšana ar antidepresantiem nelīdzēja.

„Viņš bija maziņš, jauniņš un pēc kāda laika šajā dzīvoklī kļuva ļoti depresīvs,” intervijā laikrakstam „Le Parisien” stāstīja bijusī Francijas pirmā lēdija. „Mēs zinājām, ka viņš kļuvis neprognozējams, un pat mazliet baidījāmies no viņa.”  

Sumo uzbrukumi bijuši pilnīgi nemotivēti. Janvārī eksprezidents nokļuva slimnīcā, kad Sumo iekampa viņam kājā, vasarā tas iekodies eksprezidenta vēderā. „Es sēdēju, suns gulēja man pie kājām. Ienāca Žaks, un pēkšņi Sumo metās viņam virsū un iekoda vēderā. (..) Viņš bija gluži kā traks — gribēja lēkt un kost vēl un vēl,” atklāj Širaka. Kopš suns pārcēlies uz laukiem, viņš nav izrādījis agresivitātes pazīmes.

Slepkavnieks princeses pavadā

Britu karaļpāra vienīgās meitas princeses Annas bulterjeri ir bēdīgi slaveni. 2002. gadā Anna kļuva par 350 gadu laikā pirmo krimināli sodīto britu karaļnama locekli. Princese nespēja savaldīt savu suni Dotiju, kas Vindzoras parkā pie Londonas sakoda divus zēnus, septiņus un 12 gadu vecus riteņbraucējus. Saimniecei tiesa piesprieda samaksāt cietušajiem sāpju naudu — katram pa 250 sterliņu mārciņām, taču suni iemidzināt nepieprasīja. „Mēs nedomājam, ka taisnība ir uzvarējusi. Suns joprojām ir brīvībā un apdraud sabiedrību,” paziņoja bērnu tuvinieki.

Nākamā nelaime notika 2003. gada nogalē. Karalienes Elizabetes II suns Faross krita par upuri Annas bulterjeram Florensam, kas viņu sakoda līdz nāvei. Florensam ar to nebija gana, un viņš pēc dažām dienām iekampa karaļnama istabenes kājā.

Kurš uzsauks karalienes suņiem?

Lielbritānijas karalienes Elizabetes II vājība ir Velsas korgiji. Viņai pastāvīgi ir vairāki šīs šķirnes suņi, kopumā bijuši vairāk nekā trīsdesmit. Tie bieži sēž līdzās karalienei oficiālās pieņemšanās. Turklāt valdniece pamanījusies radīt jaunu suņu šķirni, sakrustojot taksi ar korgiju.

Pirms desmit gadiem galmā izcēlās skandāls, kad atklājās, ka viens no diviem karalienes tuvākajiem kalpotājiem regulāri piedzirdījis Viņas Majestātes suņus, tolaik astoņus. Metjū Kings, tērpies sarkanā uniformā, pavadīja karalieni parādēs un karietes izbraukumos, viņa uzdevums bija apkalpot kundzi 24 stundas diennaktī.

Slepus no saimnieces Kings mēdzis jestrumam piejaukt alkoholu korgiju barībai. Nelielie suņi ar līkajām kājām un spico lapsas purniņu galu galā kļuvuši nevaldāmi. „Viņš domāja, ka suņu streipuļošana ir komiska,” stāstīja galmam tuvs avots. Kad to uzzināja karaliene, sods bija bargs — Kings pazemināts līdz parasta sulaiņa līmenim un vairs nedrīkstēja vest suņus pastaigā. Viņa alga no 1096 latiem nokritās līdz 942 latiem. Komisks moments — divi suņi bija nosaukti „reibinošos” vārdos: par Brendiju un Sidru. Pārējie kalpotāji bija apbēdināti, ka nu viņiem jāņemas ar šo ganāmpulku. „Ar suņiem ir diezgan liela nomocīšanās, turklāt mēdz arī mazliet kost,” sūrojās kāds galma kalpotājs.

Pirms diviem gadiem kāds britu mākslinieks, piepalīdzot mūziķa Džona Lenona atraitnei Joko Ono, publiski apēda korgiju — tas bija protests pret karalienes vīra, prinča Filipa dalību lapsu medībās. Suns bija nobeidzies korgiju audzētavā un garšojis pretīgi.

Medvedevam labākie suņi Krievzemē

Krievijas prezidenta Dmitrija Medvedeva trīs četrkājainie draugi šogad izcēlās Maskavā suņu skatē „Eirāzija’2009”. Apmēram 12 000 suņu konkurencē Medvedeva angļu seteri Džolija un Daniels guva pirmo vietu savās klasēs, bet zelta retrīvers Aldu saņēma sudraba medaļu. Būtu uz šovu atvests arī Medvedeva Vidusāzijas aitu suns, varbūt arī viņš tiktu pie balvas. Žūrija gan apgalvoja, ka Medvedeva suņi ir gluži vienkārši izcili.

Prezidenta četri suņi sadzīvo ar vēl vienu viņa mīluli, Sibīrijas šķirnes runci Dorofeju. Tas ir tik kauslīgs, ka pēc saķeršanās ar Medvedeva kaimiņa, bijušās PSRS pēdējā līdera Mihaila Gorbačova kaķi miera labad saimnieki izšķīrās runci kastrēt. Lai neizceļas vēl politisks skandāls...

Māris Puķītis / Foto: Bulls Press, AFP, Rojs Maizītis, no izdevniecības „Rīgas Viļņi” arhīva