Sukuts dala vīnu un atklāj „Arsenāla” aizkulises
Slavenības
2009. gada 23. decembris, 07:01

Sukuts dala vīnu un atklāj „Arsenāla” aizkulises

Jauns.lv

Decembra vidū Rīgā no Spānijas ieradās kinoforuma „Arsenāls” radītājs Augusts Sukuts (62), lai omulīgā gaisotnē svinētu grāmatas „Arsenāls. Kādas ķecerības vēsture” atvēršanas svētkus.

Kopdarbā ar žurnāla „Kino Raksti” galveno redaktori Kristīni Matīsu rakstītā grāmata „Arsenāls. Kādas ķecerības vēsture”, tapusi gandrīz piecus gadus un nu vainagojusies 672 lappušu biezā izdevumā ar daiļrunīgiem nodaļu nosaukumiem – „Dumpis”, „Orgasms”, „Ararats”, „Krematorija”, „Suņa balss”, „Švankmajers un citi...” un „Šizofrēnija”. Te vārdos un bildēs iemūžināts viss, kas saistīts ar leģendārā starptautiskā kinoforuma „Arsenāls” 20 gadu ilgo vēsturi, - personības, naudas lietas, Rīgas Videocentra laiki, filmu atlases aizkulises un, protams, bohēma.

Par godu ilgi gaidītajam notikumam, abi autori aicināja draugus un bijušos arsenāliešus uz „Grāmatas apēšanas svētkiem” viesnīcā „Maritim Park Hotel”, cienāja ar baltvīnu „Campo Viejo Rioja”, un, kā solīts ielūgumā, aprunājās ar katru klātesošo un grāmatā pieminēto.

„”Arsenāla” pasākumos galvenais ir stāsti, un tie nekad netiek stāstīti, sēžot pie galdiņa ar ūdens glāzi. Arsenālieši atmiņās dalās, sēžot pie galdiņa ar vīna glāzi,” festivāla aizkulišu gaisotni raksturoja ilggadējais arsenālietis Varis Klausītājs. Un arī šoreiz līdz vēlai naktij gan jaunie, gan pieredzējušie kinoļaudis un citi „Arsenālam” pietuvinātie dalījās atmiņās un baudīja atkalredzēšanās prieku Jolantas Gulbes balss un Denisa Paškeviča saksofona mūzikas noskaņā.

„Kas Jauns” jau rakstīja, ka režisors Augusts Sukuts kopš 2008. gada pavasara mīt Spānijas pilsētā Denijā (Alikantes provincē), kur kopj augļudārzu, lasa, skatās filmas, dzer vīnu un bauda pilnīgu mieru. „Spānijā man nav jāuztraucas, ko ikdienā ģērbšu mugurā. Es vienkārši staigāju apakšbiksēs. Bet, kad eju uz restorānu, izvēlos apakšbikšu pagarināto variantu – šortus. Un tik bezrūpīgu dzīvi novēlu jums visiem!” grāmatas atvēršanas svētkos sacīja Sukuts.

Kasjauns.lv / Foto: Mārtiņš Ziders