Slavenā popgrupa A–ha beidz pastāvēt
Slavenības
2010. gada 6. septembris, 06:25

Slavenā popgrupa A–ha beidz pastāvēt

Jauns.lv

Nepilnu 30 gadu pastāvēšanas laikā trio A–ha tā arī nav zaudējis visu laiku populārākās norvēģu popgrupas statusu.

­

Aizvadītā gada nogalē mūziķi paziņoja, ka ir nolēmuši pārtraukt grupas darbību un šobrīd devušies savā pēdējā — atvadu — koncertturnejā, kam devuši nosaukumu Ending on a High Note (Beigas uz augstas nots).

Šo norvēģu trio par iedvesmas avotu sauc arī tādi pasaulē atzīti izpildītāji kā Robijs Viljamss, Coldplay, Kanje Vests un pat mūždien īdzīgie Oasis mūziķi.

Mortenam Harketam, Polam Vaktāram–Savojam un Magnem Furuholmenam šī būs jau otra viesošanās Rīgā. 2002. gadā viņi sniedza koncertu Mežaparkā, pulcējot tolaik vislielāko skatītāju daudzumu mūsu zemē — slavenā norvēģu trio koncertu noskatījās 30 000 apmeklētāju. Grupas atvadu koncerts notiks Arēnā Rīga šā gada 1. novembrī, un to klātienē varēs vērot vien 10 000 fanu un interesentu.

A–ha pasaules atzinību iemantoja ar 1985. gadā iznākušo debijas albumu Hunting High and Low. Jau nākamajā gadā viņi bija nominēti prestižajai Grammy balvai labāko debitantu kategorijā. Daudzi aizvien atceras zīmēto filmiņu videoklipu dziesmai Take on Me. 1991. gadā norvēģu trio ierakstīti Ginesa rekordu grāmatā. Uz koncertu Riodežaneiro viņi sapulcinājuši 198 000 (!) cilvēku.

Pastāvēšanas laikā grupa A–ha izdevusi deviņus studijas albumus. Pēc turnejas beigām šā gada nogalē Harkets, Vaktārs un Furuholmens nolēmuši turpināt darboties pie individuālajiem projektiem.

Grupas solistam Mortenam Harketam (14. septembrī būs 51) ir pieci bērni. Trīs no tiem dzimuši laulībā ar bijušo sievu Kamillu Malkmkvistu Hārketu (precējušies no 1989. līdz 1998. gadam): Džeikobs Oskars Martinuss (21), Džonatans Hennings Adlers (19) un Anna Katarīna Tomīne (17). Hārketam ir arī septiņus gadus veca meita Henija, kas dzimusi attiecībās ar draudzeni Anni Metu Undlienu, un divus gadus veca meita Karmena Popija, ko pasaulē laidusi viņa pašreizējā draudzene Inese Andersone.

1992. gada augustā grupas A–ha ģitārists un taustiņinstrumentālists Magne Furuholmens (47) apprecēja savu skolas laika mīlestību Heidi Ridjordu. Viņiem ir divi dēli — Tomass Vinsents (20) un Filips Klemenss (16).

Ģitārists Pols Vaktārs–Savojs (6. septembrī būs 49) ir precējies ar amerikāņu režisori, fotogrāfi un mūziķi Lorēnu Vaktāri–Savoju un ģimenē audzina dēlu Trū Ogestu (11). Pāris kāzas nosvinēja 1991. gadā, pēc desmit gadu ilgas draudzības. A–ha dziesmu Angel in The Snow Pols sarakstīja topošajai sieviņai. Viņš bija pārāk kautrīgs, lai sagatavotu kāzās runu, tāpēc veltīja viņai dziesmu.

Gundega Oliņa, Foto: Bulls Press, publicitātes foto

­