Kaupera asaras „Arēnā Rīga”. „Prāta vētras” vērienīgais koncerts un tā aizkulises
Slavenības
2010. gada 11. decembris, 10:55

Kaupera asaras „Arēnā Rīga”. „Prāta vētras” vērienīgais koncerts un tā aizkulises

Jauns.lv

Sniega vētra, kas plosījās Latvijā? Saules magnētiskā vētra, kas apdraudēja zemi? Nieki! Šonedēļ Rīgu satricināja grupa „Prāta vētra”, kas tik tiešām izraisīja pamatīgu aplausu un ovāciju vētru koncertā „Arēnā Rīga”.

Par to, ka šis tas būs gada notikums Latvijas popmūzikā, liecināja kaut vai fakts, ka biļetes uz „Prāta vētras” koncertu tika izķertas dažu dienu laikā. Tāpēc nācās paziņot arī pat papildkoncertu, kas notiks 11. decembrī, un arī tas ir izpārdots.

Tie 12 000 tūkstoši, kas piektdienas vakarā vēroja vērienīgo šovu, noteikti nebija vīlušies. Šķiet – ar ko gan tā „Prāta vētra” varētu pārsteigt? Puiši tie paši, dziesmas – vecās, vārdi arī nav mainījušies... Taču nē! „Prāta vētra” ar uzviju apliecināja, ka ne velti jau sen atzīta par Latvijas rokmūzikas flagmani. Lieliski izvēlēta koncerta programma, daži pārsteigumi, nekādi īpašie specefekti, kas novērstu uzmanību no paša galvenā – mūzikas un grupas, toties – kas par teicamu video vizualizāciju. Uz skatuves lielajā ekrānā redzamais tiek tiešām bija to vērts! Un ne velti, kā vēlāk atzina grupas bundzinieks, šī koncerta režisors Kaspars Roga, viņš pie tā kopā ar datorgrafiķi Juri Matuzeli, pazīstamu kā Pepe, strādājis dienu dienā divus mēnešus!  

Tas emociju lādiņš, ko „Prāta vētra” raidīja publikā, nav vārdos aprakstāms. Uzsākot koncertu, Renārs Kaupers paziņoja, ka tas būs „Prāta vētras” īss kurss jauno laiku vēsturē, jeb tiks izpildītas aizvadītās desmitgades populārākās grupas dziesmas. Un tās visiem ir labi pazīstams, mīļas un vārdi dziesmām zināmi. Tāpēc, šķiet, ka pat Dziesmu svētki nestāvēja ne tuvu tam, kas notika piektdien „Arēnā” – jau no pirmajām dziesmām visi 12 000 apmeklētāji aizrautīgi dziedāja līdzi, bet koncerta izskaņā pie dziesmas „Īssavienojums” neviens vairs tribīnēs nosēdēt nespēja. Visi bija piecēlušies kājās un uzgavilēja „Prāta vētrai”. Arī Valsts eksprezidente Vaira Vīķe Freiberga ar ģimeni, vīru Imantu Freibergu un meitu Indru. Un brīdī, kad mūziķi atvadījās, tribīnēs atskanēja tādas ovācijas, ka skaļuma rekords „Arēnā Rīga” noteikti tika pārspēts vairākas reizes un Rīgas „Dinamo” hokeja spēlēs to būtu grūti atkārtot.

Arī pašai „Prāta vētrai” šis koncerts bija emocionāli nozīmīgs. Nevarēja nepamanīt, cik puiši bija laimīgi, redzot to publikas mīlestību, kas tovakar plūda straumēm. Nevarēja arī nepamanīt, ka mūziķi ar prieku klausījās publikas līdzi dziedāšanā, nevarēja nepamanīt arī asaras grupas solista Renāra Kaupera acīs. Jā, jā! Izpildot vienu no jaunajām kompozīcijām „Na zare” („Rītausmā”), kas tapusi ar krievu mākslinieku Jevgēņiju Griškovecu, Renāram Kauperam no saviļņojuma acīs sariesās asaras. To viņš nenoliedza arī pēc koncerta notikušajā preses konferencē, sakot, ka šī dziesma bijusi viņam visemocionālākais brīdis koncertā. „Tas bija man šī vakara augstākais punkts!” Savukārt Kasparam Rogam vislielākās emocijas sagādājusi dziesma „Gara diena”, Jānim Jubaltam, protams, viņa paša izpildītais „Spogulīt, spogulīt”, bet Mārim Mihelsonam – „Plaukstas lieluma pavasaris”, kuras laikā, spēlējot akordeonu, Māris pat pa skatuves mēli iegāja publikā!

Jāatzīmē, ka „Arēnā Rīga” grupa „Prāta vētra” koncertēja pirmo reizi. Vaicāts par sajūtām, Renārs Kaupers neslēpa, ka bijis mazliet nepierasti. „No vienas puses, tas ir kā klubs. Bet ļoti liels. No otras puses – stadions. Tikai ļoti maziņš! Taču sajūtas bija komfortablas. Kaut kādā ziņā man „Arēna” atgādināja Stokholmas Globe arēnu, kur notika Eirovīzija, kurā mēs toreiz piedalījāmies. Bet koncerts bija fantastisks. Paldies publikai!” teica Renārs, vislielāko pateicību izsakot Kasparam Rogam. „Tieši viņš ir tas, kas mūsu grupu kūda un bīda, pilns dažādām idejām. Un lepojos, ka Kasparu pazīstu jau 33 gadus!” noteica Renārs Kaupers.

Un vēl kāds emocionāls mirklis. Preses konferencē, vaicājot grupai, kas tad bijuši spilgtākie notikumi tās dzīvē šajā gadā, ģitārists Jānis Jubalts apķēra taustiņinstrumentālistu Māri Mihelsonu un ar laimīgām acīm teica: „Mums katram ir par bērniņam!” Zīmīgi, ka tieši tobrīd gaitenī atskanēja maza bērna raudas, un, Māris, saskatoties ar Jāni vaicāja: „Tavējais, vai manējais?” Atgādinām, ka šovasar Māra Mihelsona ģimenē piedzima dēliņš, bet Jānis Jubalts pavasarī kļuva par tēti otrajai meitiņai.

Juris Vaidakovs/Foto: Mārtiņš Ziders