Mārtiņš Sirmais atgriežas bufetē Istaba
Pēc dažu gadu pārtraukuma atraktīvais pavārs un raidījuma Sirmā ēdienkaratē vadītājs Mārtiņš Sirmais atkal būs redzams darbojamies pie plīts iecienītajā ēstuvē bufetē Istaba.
Mārtiņš Sirmais bija tas, kurš pirms vairākiem gadiem Istabā radīja „Bufeti bez ēdienkartes”. Tajā ēdiens tapa nevis pēc iepriekš izveidotas ēdienkartes, bet gan pēc individuālas sarunas ar apmeklētāju, uzzinot viņa vēlmes. Šāda neordināra pieeja ātri vien guva atsaucību, un Istaba kļuva par vienu no gardēžu iecienītākajiem iestādījumiem Rīgā. Šovasar gan pats Mārtiņš vairs nebija redzamas Istabas virtuvē — viņš gatavošanas mākslu uzticēja saviem pavāriem, taču nu Sirmais atkal ir atgriezies Rīgas centrā!
Kad virtuve paliek par šauru
Šogad Mārtiņa Sirmā vārds vairāk gan asociējās ar restorānu Māja Kalnciema ielā. To pavārs kopā ar partneriem atvēra šovasar, un arī šis restorāns kļuva ļoti populārs. „Istabā palika par šauru. Gribējās lielāku virtuvi, lielākas iekārtas... Var teikt, beidzot gribēju piepildīt katras mājsaimnieces sapni par lielu virtuvi,” smej Mārtiņš, paskaidrojot, kāpēc izveidojis restorānu Māja.
„Tagad Mājā visas lietas iekustinātas, viss notiek, komanda izveidota, tāpēc domāju, ka tur var lieliski arī iztikt bez manas klātbūtnes katru dienu,” stāsta Sirmais.
Vaicāts, kāpēc nolēmis atgriezties Istabā, Mārtiņš aizdomājas: „Laiks atgriezties pie saknēm. Turklāt ar jaunām idejām un pieredzi. Ja Istabas pirmsākumos mēs pamatīgi plosījāmies, tad tagad esam palikuši vecāki un nopietnāki!”
Mārtiņš Sirmais rosās bufetē Istaba
Marinējumi un restorāns Parīzē
Ikdienā Mārtiņš Sirmais dzīvo Dikļos Valmieras pusē. Tāpēc viņš vismaz kādas četras dienas nedēļā brauc uz Rīgu, lai strādātu restorānā. „Nav jau tik traki — ceļā paiet mazliet vairāk nekā stunda,” nosaka Sirmais, piebilstot, ka aizvadītās nedēļas puteņos ceļš gan ildzis pat visas trīs stundas.
Dikļos Mārtiņš Sirmais dzīvo ar ģimeni — sievu Sandru un mazo dēlēnu Vestardu. Tur Mārtiņa vectēvam ir arī lauku saimniecība, kurā saimnieko tēva brāļa ģimene. Saimniecībā tiek audzēti ekoloģiskie dārzeņi, kurus Mārtiņš izmanto savos restorānos. „Vasarā izaudzētos dārzeņus konservējam, marinējam. Piemēram, šogad bija bagātīga tomātu raža. Salikām tos želejā, savārījām pastā... Tāpēc jau Istabā varam uztaisīt tik garšīgu tomātu zupu,” stāsta pavārs.
Viņš neslēpj, ka darbs pie plīts ir diezgan nogurdinošs. Tās ir 12 stundas dienā, kas tiek pavadības, kārtīgi raujoties. Bet atpūšas viņš, mājās lasot grāmatas. „Kurinu krāsni, iedzeru konjaku... Atbraucot mājās pēc darba, nespēju uzreiz aizmigt. Bet, tā kā man televizora nav, lasu grāmatas. Tagad esmu iecienījis biogrāfiskus romānus, studēju mākslas vēsturi,” atklāj Mārtiņš Sirmais un padalās arī kādā nākotnes iecerē.
„Pavisam iespējams, ka jau nākampavasar strādāšu Parīzē. Manam draugam pieder vairāki restorāni Francijā, bet tur modē nāk Ziemeļeiropas virtuve. Viņš izteicis vēlmi, lai es padarbojos kādā no viņa restorāniem,” izsakās lieliskais šefpavārs, kurš nu sastopams arī bufetē Istaba.