1dienas
19stundas
33minūtes
06sekundes

Abonē 2025. gadam ar atlaidēm līdz 57% un saņem garantētas dāvanas 55€ vērtībā!

Abonēt žurnālu
Kā ģērbjas mūsdienu princeses. Stila katastrofas, veiksmes un izgāšanās
Slavenības

Kā ģērbjas mūsdienu princeses. Stila katastrofas, veiksmes un izgāšanās

Jauns.lv

Vai mūsdienu princesēm katru dienu ir cits tērps kā bagātajām sabiedrības dāmām? Vai par viņu garderobi rūpējas vesela stilistu komanda? Būsiet pārsteigti — īstas princeses nav tik klīrīgas kā daža bagātniece, kam nav aristokrātisku radurakstu.

Kā ģērbjas mūsdienu princeses. Stila katastrofas, ...
Vai izgāšanās? Smalkajās aprindās pieņemts, ka vienu apģērbu vilkt divas reizes ir nepieļaujami, hercogiene Ketrīna gatava pierādīt, ka šāds pieņēmums ir aplams. Luk!
Vai izgāšanās? Smalkajās aprindās pieņemts, ka vienu apģērbu vilkt divas reizes ir nepieļaujami, hercogiene Ketrīna gatava pierādīt, ka šāds pieņēmums ir aplams. Luk!

Prinča Viljama sievas, Kembridžas hercogienes Ketrīnas (29), stila izjūtu atzinīgi vērtē daudzi. Jaunā karaļnama pārstāve jau parādījusi, ka prot novērtēt naudu un nevelk katru dienu citu tērpu, kā sabiedrības dāma Parisa Hiltone.

Smalkajās aprindās gan pieņemts, ka vienu apģērbu vilkt divas reizes uz izejamiem pasākumiem ir nepieļaujami. Taču hercogiene Ketrīna gatava pierādīt, ka šāds pieņēmums ir aplams. Ar to viņa tikai vēl vairāk izpelnās sabiedrības mīlestību, jo reti kurš no vienkāršās tautas atļausies katram saviesīgam vakaram šūdināt jaunu tērpu un uzvilkt to tikai vienu vienīgu reizi mūžā. Dažu aizvadīto mēnešu laikā Ketrīna vairākkārt redzēta elegantos tērpos, kas viņai bijuši mugurā jau pāris gadu agrāk. Jaunā tautas princese parādījusi, ka izejamu tērpu ikreiz nav jāpērk jaunu. Kvalitatīvs apģērbs arī pēc gada un diviem izskatīsies šarmanti un eleganti. No Ketrīnas varētu mācīties arī citi miljonāri un augstmaņi.

Princeses Ketrīnas stils

Šā gada jūnijā Ketrīna apmeklēja vīra vectēva Edinburgas hercoga, prinča Filipa deviņdesmit gadu jubilejas svinības. Viņa bija tērpusies zilas krāsas Jacquard mēteļkleitā, kas jaunajai hercogienei ļoti piestāvēja. Acīgākie karaļnama fani ievēroja, ka tieši šajā mētelītī Ketrīna bijusi arī prinča Viljama draugu kāzās 2009. gadā. Šo apģērbu Ketrīna pirmoreiz uzvilka, lai dotos uz kapteiņa Nikolasa van Katsema un Alises Hadenas–Patones laulībām.

Savukārt jūlija beigās Ketrīna kopā ar vīru apmeklēja viņa māsīcas Zāras Filipsas kāzas, tērpusies smilšu krāsas mētelītī. Arī šis apģērbs jaunajai hercogienei mugurā nebija pirmo reizi. Viņa tajā redzēta arī 2006. gadā, kad devās uz Kornvolas hercogienes Kamillas meitas Lauras Pārkeres–Boulzas kāzām. Šoreiz Ketrīna tērpu bija papildinājusi ar citu cepurīti.

Arī uz svinīgo pieņemšanu uz jahtas Brittania, ko rīkoja līgava un līgavainis, Ketrīna izvēlējusies tērpu, kas reiz jau bijis viņai mugurā. Zaļajā zīda kleitiņā, ko darinājusi Diāna fon Furstenberga, hercogienei bija ģērbusies uz britu ģenerālkonsula pieņemšanu Losandželosā šā gada jūlija sākumā.

Kopā ar jaunāko māsu Filipu (Pipu) Midltoni. 2007. gadā un 2011. gadā. Atkal viena un tā pati kleita!
Kopā ar jaunāko māsu Filipu (Pipu) Midltoni. 2007. gadā un 2011. gadā. Atkal viena un tā pati kleita!

Daudzus sajūsmina Ketrīnas gaume, un viņi vēlas līdzināties šarmantajai hercogienei. Apģērbiem, ko hercogiene ikdienā izvēlas, nekavējoties pieaug noiets veikalos, un tie zibenīgi pazūd no plauktiem. Tā tas bija vēl pirms Viljama un Ketrīnas kāzām šā gada 29. aprīlī.

Kad Bakingemas pilī oficiālā vizītē ieradās ASV prezidents Baraks Obama ar kundzi Mišelu, Ketrīna bija tērpusies modes nama Reiss smilšu krāsas kleitā par 175 sterliņu mārciņām un rokās turēja Anjas Hindmārčas clutch somiņu. Šo somiņu viņa vēlāk pieskaņojusi melnbaltajai kleitai, kurā apmeklēja draugu kāzas šā gada jūnijā.

Anjas Hindmārčas dizainēto aksesuāru agrāk varēja brīvi iegādāties interneta veikalā. Taču īsi pēc tam, kad sabiedrība to redzēja Ketrīnas rokās, somiņu nekavējoties izpirka.

Arī modes nama Issa zilo kleitiņu, kas Ketrīnai bija mugurā aizvadītā gada nogalē, kad pāris paziņoja par saderināšanos, ātri izpārdeva. Par 45% palielinājās pat šā zīmola jauno kolekciju noiets, ja to pielīdzina iepriekšējā gada tirgus datiem. Balto Nanette kleitiņu, kurā Ketrīna pozēja saderināšanās oficiālajā fotosesijā, izpirka vēl ātrāk. Secināts, ka ikkatru minūti pārdots pa vienai kleitai!

Princis Viljams ar sievu, Kembridžas hercogieni Ketrīnu, Kanādas vizītes laikā. Šis tērps izpelnījās vislielāko sabiedrības sajūsmu. Jo īpaši cepurīte ar sarkanajām kļavas lapām.
Princis Viljams ar sievu, Kembridžas hercogieni Ketrīnu, Kanādas vizītes laikā. Šis tērps izpelnījās vislielāko sabiedrības sajūsmu. Jo īpaši cepurīte ar sarkanajām kļavas lapām.

Ketrīnai atvēlēts vidēji 200 sterliņu mārciņu katra jauna tērpa iegādei. Tā kā hercogiene apzinās naudas vērtību un gaumīgu apģērbu nevairās vilkt arī atkārtoti, cita jauna tērpa iegādei viņa var atļauties izdot arī mazliet vairāk. Tā, piemēram, zilo mežģīņu kleitiņu, kas Ketrīnai bija mugurā vienā no Kanādas vizītes dienām, viņa nopirkusi par aptuveni 1000 sterliņu mārciņām. Kleitas autors ir gados jaunais Kanādā dzimušais un Anglijā dzīvojošas dizainers Erdem. Šis tērps ir no šā rudens kolekcijas. Tas nozīmē, ka parastam pircējam vēl nav iespējas to iegādāties. Pārsvarā gan Ketrīna pagaidām neatļaujas pārāk dārgus un izsmalcinātus tērpus. Viņas Kanādas vizītes garderobē nebija nekā no prestižās Burberry un dārgās Victoria Beckham kolekcijām. Taču Ketrīnai ir iespēja darīt to, ko izvēlas vēl simtiem citu Holivudas dīvu, — īrēt dārgās dizaineru kleitas. Tas manāmi ietaupīs arī karaļnamam atvēlēto budžetu.

Kanādas vizītei izvēlētie Ketrīnas tērpi apbūra pasauli. Visās pasaules malās cilvēki slavēja, cik gaumīga un eleganta bijusi hercogiene. Kopumā Ketrīnai līdzi bija 40 tērpu. Vislielāko sajūsmu izpelnījās viņas sarkanā cepurīte ar dekoratīvajām kļavas lapām, kas nepārprotami bija gatavota par godu šai vizītei, jo Kanādas karogu rotā ugunīgi sarkana kļavas lapa. Taču balto kleitiņu vērīgākie ļaudis jau bija redzējuši hercogienei mugurā arī agrāk.

Jau kopš publiskās dzīves pirmsākuma Ketrīna parādījusi, ka lieliski zina, kas viņai piestāv. Modes pētnieki tam piekrīt, tomēr atzīmē, ka hercogiene vēl ir jauna un varētu drosmīgāk eksperimentēt ar tērpiem un to fasoniem, atļaujoties arī ko seksapīlāku. Viņi arīdzan prognozē, ka ar laiku šādas pārvērtības vēl notiks. Arī Viljama māte, princese Diāna, no sākuma ģērbās ļoti vienkārši. Par punktoto kleitiņu modes pazinēji reiz izteikušies, ka tādu drīzāk varējusi nesāt omīte savā lauku īpašumā. Taču gadu gaitā Diānas stils kļuva aizvien izsmalcinātāks un seksapīlāks, padarot viņu par vienu no elegantākajām sievietēm pasaulē.

Tērpus Kanādas vizītei Ketrīna izvēlējusies pati. Viņa publiski atzinusi, ka atsakās no stilista pakalpojumiem. Taču Ketrīna izmantojusi divu padomdevēju palīdzību Selfridges un Harvey Nichols veikalos. Klientiem brīvi pieejamie padomdevēji atšķiras no stilista. Viņi piedāvā tērpus no veikalu ķēdes, kurā strādā, turpretī stilists izstrādā koptēlu no matu galiņiem līdz papēžiem. Stila padomdevēju pakalpojumi klientiem ir bezmaksas, taču tikšanās ir ļoti pieprasītas un tās jārezervē vairākas nedēļas iepriekš.

Izsolē par dīvaino cepuri princese Beatrise nopelnīja 81 000 sterliņu mārciņu. Naudu viņa ziedoja labdarībai.
Izsolē par dīvaino cepuri princese Beatrise nopelnīja 81 000 sterliņu mārciņu. Naudu viņa ziedoja labdarībai.

Prinča Viljama kāzās divas visvairāk apspriestās lietas bija līgavas Ketrīnas kāzu kleita un līgavas māsas Pipas Midltones sēžamvieta. Trešā lieta bija princeses Beatrises (23) savādā cepure.

Britu prinča Endrū un hercogienes Sāras Fērgusones vecākā meita princese Beatrise visu laiku iztikusi bez sava stilista, tērpus saviesīgiem pasākumiem izraugoties pati, vien lūdzot palīgā iecienītā veikala Selfridges klientu apkalpošanas speciālistes. Taču pēc kritikas un izsmiekla, ko Beatrisei nācās piedzīvot cepures dēļ, viņa uz laiku algojusi sev stilisti. Princesei tērpus tagad palīdz izvēlēties stiliste Čārlija Andersone. Viņa strādājusi ar tādām Holivudas aktrisēm kā Emmu Vatsoni, Annu Heteveju un Keitiju Holmsu.

Stilista pakalpojumu izmaksas meitai sedz viņas tēvs — princis Endrū. Runā, ka šī slavenību iecienītā stiliste par darbu prasa 2400 dolāru dienā.

Beatrises un Eiženijas mamma — Jorkas hercogiene Sāra Fērgusone — nebija lūgta Viljama un Ketrīnas kāzās. Pēc izsmiekla, ko sabiedrība veltīja Beatrises tērpam un galvenokārt cepurei, Sāra intervijās apgalvoja, ka, viņasprāt, vecākā meita „izskatījusies skaista”, taču piekritusi, ka īslaicīgi vajadzētu algot stila konsultantu: „Pēc ažiotāžas ap kāzu cepuri es sapratu, ka nebiju Beatrisei līdzās pietiekami daudz, lai kopā dotos pa veikaliem iepirkties. Tāpēc ierosināju, lai dažas nedēļas meitai palīgā nāk [stiliste] Čārlija Andersone. Man ir svarīgi, lai par Beatrisi nerunā, ka viņai ir savs stilists, jo meitai tāda nav. Viņa vienmēr visu izvēlējusies pati. Meitai piemīt nevainojama gaume. Taču viņai bija pārāk liela slodze, kārtojot gala eksāmenus universitātē, un neatlika laika iešanai pa veikaliem.”

Princeses Beatrises stils

Savādā cepurīte, kuru princese bija izraudzījusies prinča Viljama kāzu apmeklējumam, daudziem ne tikai raisīja asociācijas ar paceltu tualetes poda vāku, astoņkāji vai ragiem, bet pat mudināja interneta lietotājus izveidot lapu sociālajā tīklā Facebook. Tajā jaunumiem sekoja vairāk nekā 143 000 cilvēku. Neilgi pēc kāzām Beatrise pārdeva bēdīgi slaveno cepuri eBay izsolē par 81 000 sterliņu mārciņām (Ls 64 929). Naudu viņa ziedoja ANO Bērnu fondam (UNICEF) un Lielbritānijas labdarības organizācijai Children in Crisis. „Es biju pārsteigta par to, cik lielu uzmanību cepure piesaistīja,” atzīst karalienes Elizabetes II mazmeita princese Beatrise. „Izsole bija brīnišķīga iespēja savākt pēc iespējas vairāk naudas divām fantastiskām labdarības organizācijām.” Cepures dizainers Filips Treisijs par Beatrises rīcību juties tikai pagodināts.

Viktorijas garderobe parasti ir ieturēta klasiskā stilā, taču dažkārt viņa izvēlas arī ko ļoti stilīgu, kā, piemēram, šo balonkleitiņu.
Viktorijas garderobe parasti ir ieturēta klasiskā stilā, taču dažkārt viņa izvēlas arī ko ļoti stilīgu, kā, piemēram, šo balonkleitiņu.

Zviedrijas kroņprincesei Viktorijai (34) garderobi palīdz izvēlēties stiliste. Jau četrus gadus pie princeses strādā 53 gadus vecā dekoratore, dizainere un stiliste Tīna Tornkvista. Viņa tērpos iecienījusi tīras un košas krāsas. Stiliste parasti izvēlas apģērbus un aksesuārus, kas, viņasprāt, Viktorijai varētu patikt un piestāvēt, dod padomus stila jautājumus, taču galavārds vienmēr pieder princesei. Viktorijai allaž ir savs stingrs viedoklis, un viņa būs gatava vilkt mugurā tikai tādu apģērbu, kādā pati jutīsies ērti. Dažkārt stiliste uz apģērbu veikaliem dodas kopā ar princesi. Tā pērn abas, piemēram, iepirkās Parīzē.

Viktorijas īpaši iecienījusi modes nama Elie Saab tērpus.

Princeses Viktorijas stils

Ar vīru, Spānijas kroņprinci Felipi. Letīcija ir maza auguma, tāpēc praktiski vienmēr izvēlas augstpapēžu kurpītes.
Ar vīru, Spānijas kroņprinci Felipi. Letīcija ir maza auguma, tāpēc praktiski vienmēr izvēlas augstpapēžu kurpītes.

Pirms diviem gadiem žurnāls Vanity Fair ierindoja spāņu kroņprinča Filipa sievu princesi Letīcija (38) gada labāk ģērbto cilvēku topa otrajā vietā.

2003. gadā, kad bijusī žurnāliste saderinājās ar princi, viņas garderobe bija ļoti klasiska. Sākotnēji svinīgiem pasākumiem viņa izraudzījās atturīgus, lietišķas biznesa sievietes kostīmiņus. Gadiem ejot, Letīcija ir apradusi ar princeses lomu un arī viņas stils kļuvis aizvien sievišķīgāks un modernāks. Viņa vairs nebaidās būt pati. Letīcijas garderobē ir daudz spāņu dizaineru apģērbu, sākot ar visiem pieejamajiem zīmoliem Zara un Mango līdz ekskluzīvajiem modes nama Felipe Varela darinājumiem. Princese ir neliela auguma un vienmēr izvēlas kurpes uz augstiem papēžiem. Tā kā Letīcija ir ļoti slaida, viņa vislabprātāk nēsā augumam piegulošus apģērbus, kas izceļ lielisko figūru. Princeses tērpi krāsās kļuvuši aizvien gaišāki un košāki, ja salīdzina ar laiku tikko pēc kāzām. „Septiņu gadu laikā viņa atstājusi lielāku ietekmi uz Spānijas modi nekā tērpu skates un reklāmas gadu desmitu garumā,” princeses eleganci slavē žurnāla Time žurnāliste Marija Hosē Iglesiasa.

Princeses Letīcijas stils

Briljantus un dārgas rotaslietas pasākumiem princese Letīcija visbiežāk aizņemas no vīramātes — karalienes Sofijas. Līdzīgi kā Kembridžas hercogiene Ketrīna, arī Spānijas princese nevairās atkārtoties tērpa izvēlē un skaistu apģērbu uzvilks arī otru un trešo reizi.

Gundega Oliņa/Foto: Bulls Press