Tā "Radio SWH" 19. jubilejā cep svētku kūku. FOTO
Šodien "Radio SWH" svin savas pastāvēšanas 19. gadadienu un to joprojām jauneklīgais un atraktīvais kolektīvs atzīmē ar milzumdaudz kūkām radio SWH gaumē.
Tā tapa radio SWH jubilejas kūka
Doma par to, kā svinēt savu dzimšanas dienu radio kolektīva iekšienē briedusi ilgāku laiku. Tā kā ar vērienu pirms gada tika atzīmēta radio pilngadība, bet nākamgad 20 jubileju arī nāksies svinēt ne pa jokam, šogad radioļaudis nolēmuši tā kā mazliet iepauzēt. Nekādas milzu aktivitātes šogad netiek rīkotas. Radio SWH jubilejas laikā cenšas paši mazliet atpūsties un gaidīt ciemiņus, kuru būšot aptuveni 100. Viesi tiek cienāti ar pašgatavotu un pašdizainētu kūku. Tā tapusi radiodīdžejiem „Kūkotavas” saimnieces Lienes Tomsones virsvadībā rosoties „Lapsas kūkotavā”. Svinību dienā plānots apēst aptuveni 70 īpašās radio SWH kūkas.
Radio SWH jubilejas kūka ir īpaša ar to, ka tās tapšanā piedalījās radio ētera personības – Ufo, īstajā vārdā Kaspars Upacieris, Fredis, īstajā vārdā Andris Freidenfelds, Artis Dvarionas un Normunds Rutulis. Par palīgstrādnieku tika piesaistīts jaunākais radio darbinieks Artūrs Krūzkops, kurš klausītājus izklaidē brīvdienās. Savukārt par šoferi, kas nogādā dzimšanas dienas kūku uz radio SWH telpām, pieteicās radio valdes priekšsēdētājs Jānis Šipkēvics. Šim pasākumam Jānis bija sagādājis glaunu, antīku un galvenais – ekskluzīvu mersedes kabrioletu.
Tāpat īpašais radio SWH kūkā ir arī fakts, ka tā ir pirmā kūka, kurā kā sastāvdaļa izmantots pa šķipsniņai miltu, kas tapuši no sevišķiem graudiem. Proti, selekcionāre Vija Strazdiņa radījusi divas jaunas kviešu šķirnes. Ziemas kvieši saņēmuši nosaukumu Fredis, bet vasaras kvieši – Ufo.
Radio SWH jubilejas kūkas sastāvdaļas:
6 olas
6 ēdamkarotes cukura
6 ēdamkarotes miltu
Vaniļas cukurs
Citrona miziņa
Bezē kārtai:
2 olas
140 grami pūdercukura
citrons
litrs piena
200 gramu cukura
6 olas dzeltenumi
4 ēdamkarotes miltu
2 ēdamkarotes kartupeļu cietes
400 grami sviesta
vanilīns
citrons
300 grami ķiršu
80 grami pūdercukura
100 grami brendija
Dekoram:
Ķirši
Dažādas ogas
Marcipāns
Kūkas tapšana:
6 olām atdala dzeltenumu no baltuma. Dzeltenumam pievieno cukuru, vaniļas cukuru, citrona miziņu, nedaudz iespiež citronu sulas. Olu baltumu saputo stingrās putās. Nedaudz paputo dzeltenumus, iecilā olu baltumus, iemaisa miltus. Masu sajauc, liek ietaukotā formā, cep 180 grādu temperatūrā 25-30 minūtes
Bezē kārtai saputo divu olu baltumus, pakāpeniski pievienojot pūdercukuru un citronu sulu, puto, kamēr ir stingras putas. Pilda formā un cep 120 grādu temperatūrā aptuveni stundu.
Krēmam katlā lej ¾ no litra piena. ¼ piena sajauc ar olas dzeltenumiem, cukuru, miltiem, vaniļas cukuru. Lej olu masu karstā pienā un maisa, kamēr sāk biezēt. Vāra līdz pirmajiem burbuļiem. Tad atdzesē. Kad padzisis, iemaisa sviestu un tad krēmu atdzesē pavisam.
Ķiršu pildījumam pievieno pūdercukuru, pielej brendiju un liek nostāvēties. Tad sastampā un smērē kūkā.
Kūku veido šādi: pārgriež biskvītu uz pusēm, Uz vienas daļas liek nedaudz ķiršu pildījuma, tad krēma kārtu, tad bezē kārtu, tad atkal nedaudz krēma, tad ķiršu pildījumu, atkal krēmu. Pa virsu liek biskvītu un atkal krēmu. Dekorē ar ķiršiem, bezē cepumiem, marcipānu.