2013. gada 1. maijs, 00:26

Rīgā un vēl astoņās pilsētās notiks Latvijas filmu maratons

Jauns.lv

Rīgā 4.maijā tradicionāli notiks Latvijas filmu maratons, otro reizi tas norisināsies vēl astoņās Latvijas pilsētās, informēja projekta vadītāja (NKC) Zigita Saulīte.

Svētku dienās daudzviet vēlreiz varēs noskatīties Jāņa Norda godalgoto filmu "Mammu, es tevi mīlu", kā arī Aigara Graubas darbu "Sapņu komanda 1935". Vairākas reģionālās pirmizrādes piedzīvos Ināras Kolmanes pērn pabeigtā krāšņā un mistiskā pasaka pieaugušajiem "Mona" ar aktrisi Kristīni Belicku galvenajā lomā.

Bērniem paredzētajā animācijas seansā iekļauta arī Berlīnes kino festivālā godalgotā Ēvalda Lāča leļļu filma "Eži un lielpilsēta", kā arī divas pavisam jaunas, līdz šim vēl nerādītas multfilmas – Nila Skapāna "Kaķis maisā" un Edmunda Jansona "Kora turneja" – stāsts par to, kā zēnu koris no Latvijas dodas turnejā uz Seulu.

Jelgavā un Ventspilī būs iespēja redzēt arī Vladimira Leščova daudzkārt festivālos godalgoto animācijas filmu pieaugušajiem "Villa Antropoff", kā arī Kristīnes Želves dokumentālo filmu "Fedja" par latgaļu izcelsmes somu režisoru Teuvo Tulio.

Maratona organizētāji arī uzskata, ka programmai izvēlētās studentu filmas ir gana profesionālas, tāpēc pelnījušas izrādīšanu uz lielā ekrāna. Jo īpaši izceļamas filmas "Četri mielasti" (režisore Liene Linde) un "Gvido pēdējais uzaicinājums" (režisors Ingus Drulle), abās filmās piedalās aktieri – Baiba Broka, Jānis Skanis, Lāsma Kugrēna, Varis Vētra un citi.

Latvijas flmu maratons sāksies 3.maijā Ventspilī un turpināsies 4.maijā Rīgā, Valmierā, Liepājā, Kuldīgā, 5. maijā – Jelgavā, Cēsīs, Siguldā un 18.maijā – Jēkabpilī.

Latvijas Filmu maratonu reģionos organizē Anša Epnera studija "AVE" sadarbībā ar pašvaldībām, Nacionālo kino centru un Valsts kultūrkapitāla fondu. Rīgā Latvijas filmu maratonu organizē Nacionālais kino centrs, atbalsta Rīgas dome, "Rīgas nami", LVKFFDA, nodibinājums "Rīga 2014".

BNS