Māra Zālīte pārsteigta, cik viesu ierodas uz viņas pirmā romāna atvēršanas svētkiem. FOTO
Māra Zālīte bija pārsteigta, cik daudz ļaužu ieradušies uz viņas pirmā autobiogrāfiskā romāna atvēršanas svētkiem.
Slavenības
2013. gada 12. decembris, 15:07

Māra Zālīte pārsteigta, cik viesu ierodas uz viņas pirmā romāna atvēršanas svētkiem. FOTO

Jauns.lv

Latviešu radošās inteliģences, tuvāko draugu, novadnieku un ģimenes lokā dzejniece un dramaturģe Māra Zālīte kultūrpreču mājā „NicePlace Mansards” prezentēja savu jaunāko veikumu - autobiogrāfisku bērnības atmiņu romānu „Pieci pirksti”.

Romānu „Pieci pirksti” Māra Zālīte rakstījusi trīs gadus. Uz grāmatas vāka melnbaltā fotogrāfijā redzama maza meitene. Tā ir jaunā romāna galvenā varone Laura jeb pati rakstniece 4,5 gadu vecumā ar ģimenes mīluli suni Lāci. Tā ir viena no rakstnieces mīļākajām fotogrāfijām, kas saglabājušās no tiem laikiem, kad Māra Zālīte bija maza meitene.

Grāmata autore attēlo atgriešanos kopā ar ģimeni mājās no Sibīrijas 20. gadsimta 50. gadu otrajā pusē un dzīvi Latvijā 50.– 60. gados. „Grāmatā aprakstīju savas dvēseles pārdzīvojumus un atmiņas. Meklēju formas un intonācijas, jo visa tā viela, kas aprakstīta grāmatā, ir manī,” par romāna tapšanu Kasjauns.lv stāsta Zālīte.

„Grāmata pilnīgi nejauši ir iznākusi pirms Ziemassvētkiem un domāju, ka tā ne tikai man, bet arī visai manai ģimenei un draugiem, ir kā dāvana svētkos,” viņa piebilst.

Māra Zālīte Kasjauns.lv stāsta, ka 2013. gads viņai ir bijis īpaši ražīgs. „Kopā ar komponistu Jāni Lūsēnu ir uzrakstīta muzikālā drāma „Meierovics”, kas novembrī piedzīvoja pirmizrādi. Gada beigās pirmizrādi piedzīvojis arī Māras Zālītes un Zigmara Liepiņa vecais, labais „Lāčplēsis” pilnīgi jaunā un interesantā interpretācijā. Vēl tapis ierakstu albums ar Kārļa Lāča mūziku un manu dzeju,” savus lielākos 2013. gada veikumus uzskaita tautā mīlēta dzejniece.

Santa Sergejeva/Foto: Santa Sergejeva