Eiro jau pavisam tuvu. Bankas sāk izslēgt bankomātus
Lai uzreiz pēc gadu mijas bankomāti varētu iedzīvotājiem izsniegt eiro, daļa bankomātu pakāpeniski tiek izslēgti un sagatavoti eiro jau no šodienas.
Bizness un ekonomika
2013. gada 30. decembris, 13:36

Eiro jau pavisam tuvu. Bankas sāk izslēgt bankomātus

Jauns.lv

Šodien no rīta ir sākta bankomātu izslēgšana - "Swedbank" rīta pusē atslēgusi 14% no kopējā bankomātu skaita un līdz vakaram tikšot atslēgta nedaudz vairāk kā puse no visiem bankomātiem.

Savukārt "SEB bankā" informēja, ka no 241 bankas automāta šodien pakāpeniski tiks slēgti 20 bankomāti, un tie ir iemaksas/izmaksas automāti. Rīt pakāpeniski plānots atslēgt vēl 41 šāda tipa automātu. 180 izmaksas automāti tikšot slēgti tikai 30 minūtes pirms pusnakts.

Tikmēr "Swedbank" plāno atslēgt visus bankomātus līdz rītdienas plkst.20.

Informācija par atslēgtajiem bankomātiem ir pieejama banku interneta mājaslapās.

Bankā "Citadele" informēja, ka tās bankomātus neesot nepieciešams atslēgt līdz pat rītdienas pusnaktij.

Kā ziņots, lai uzreiz pēc gadu mijas bankomāti varētu iedzīvotājiem izsniegt eiro, daļa bankomātu pakāpeniski tiek izslēgti un sagatavoti eiro jau no šodienas.

Lielākajai daļai bankomātu gan plānots tehniskais pārtraukums laikā starp 31.decembra plkst.23.30 un 1.janvāra plkst.1.

Bankomātus no šodienas pakāpeniski sāk izslēgt "Swedbank", un šis process tiks pabeigts 31.decembrī plkst.20. Pēc izslēgšanas bankomāti nedarbosies līdz 1.janvārim, jo eiro valūta drīkst nonākt apgrozībā tikai pēc pārejas brīža.

"Swedbank" mājaslapas sadaļā "Kontakti" ir pieejams bankomātu saraksts, kurā parādīts, kuri aparāti jau ir izslēgti līdz 1.janvārim, un kuri vēl darbojas latu režīmā.

1.janvārī ap plkst.1 bankomāti tiks atkal ieslēgti, un no tiem varēs izņemt naudu jau eiro valūtā. Pēc pārejas uz eiro un darba atsākšanas "Swedbank" naudas izmaksas bankomāti līdz janvāra vidum izdos 10, 20 un 50 eiro banknotes. Sākot ar 14.janvāri, "Swedbank" naudas izmaksas bankomātos būs pieejamas arī piecu eiro banknotes.

Daļa "Swedbank" naudas iemaksas bankomātu vēl divas nedēļas pēc 1.janvāra pieņems latus. Bankas kontā tie konvertēsies uz eiro pēc valsts fiksētā kursa. Uz šiem bankomātiem tiks izvietoti speciāli apzīmējumi.

"Swedbank" naudas iemaksas bankomātos pēc pārejas uz eiro jau no ieslēgšanas brīža varēs iemaksāt visu nominālu eiro banknotes. Naudas iemaksas bankomātos, kas pēc pārejas pieņems eiro, varēs iemaksāt visu nominālu un izlaidumu eiro banknotes. Savukārt naudas iemaksas bankomātos, kas janvāra pirmajās divās nedēļās vēl pieņems latus, varēs iemaksāt visu nominālu un izlaidumu latu banknotes.

"Swedbank" naudas aparāti, kuros ir apvienota gan banknošu iemaksas, gan izmaksas funkcija, pēc pārejas uz eiro pieņems un izsniegs tikai eiro banknotes. Šie aparāti no 1.janvāra turpmāk pieņems visu nominālu eiro banknotes, bet izsniegs 10, 20 un 50 eiro banknotes.

"SEB banka" no šodienas pakāpeniski slēdz iemaksu/izmaksu bankomātus, kuru darbība tiks atjaunota 1.janvārī līdz plkst.0.30. Ja šajās dienās tuvumā esošais iemaksu/izmaksu bankomāts nestrādā, klientiem ir iespējams veikt latu iemaksas savos kontos bez maksas arī filiālēs. Filiāļu darba laiks apskatāms "SEB eiro" mājaslapā "eiro.seb.lv".

Savukārt "SEB bankas" izmaksas bankomāti nebūs pieejami no 31.decembra plkst.23.30 līdz 1.janvāra plkst.0.30, kamēr notiek tehniskā sistēmu pāreja uz eiro. Latu banknotes caur "SEB bankas" iemaksas automātiem varēs iemaksāt savā kontā līdz 14.janvārim.

Pēc pievienošanās eirozonai "SEB bankas" bankomāti izsniegs 5, 10 un 20 eiro banknotes.

"Nordea" bankomātu darbs tiks apturēts 31.decembrī 30 minūtes pirms pusnakts, un jau neilgi pēc pusnakts bankomātos būs iespējams izņemt skaidru naudu - sākotnēji 10 un 50 nominālu banknotēs. No 2.janvāra bankomāti pakāpeniski tips papildināti ar piecu un 20 nominālu eiro banknotēm.

Banka "Citadele" informē, ka tās bankomātu pārslēgšana uz eiro notiks no 1.janvāra iestāšanās pusstundu līdz plkst.00.30, un pārslēgšanas laikā būs līdz 30 minūšu ilgs "Citadeles" bankomātu darbības pārtraukums.

"DNB banka" informē, ka pārtraukums bankomātu darbībā gadu mijā netiek plānots, tomēr drošības pēc banka iesaka nodrošināties ar nelielu daudzumu skaidras naudas pašām būtiskākajām nepieciešamībām. Iespējami pārtraukumi, kas saistīti ar bankomātu iztukšošanos un to papildināšanas grafiku, īpaši Jaunā gada pirmajās darba dienās.

"DNB bankai" jau pašlaik ir 115 multivalūtu izmaksas bankomāti, kuros jau tagad iespējams izņemt naudu ne tikai latos, bet arī ASV dolāros un eiro.

LETA, Nozare.lv/ Foto: Ieva Čīka/ LETA