Bizness un ekonomika

Gaļas ražotājs: ar elektriskās kūpināšanas tehnoloģijām tie vairs nebūtu "Rubeņu" kūpinājumi

Jauns.lv

Gaļas pārstrādes un ražošanas uzņēmums SIA "Rubeņi", visticamāk, pārtrauks uzņēmuma darbību, septembrī stājoties spēkā Eiropas Savienības noteiktajām izmaiņām gaļas kūpināšanas normās, biznesa portālam "Nozare.lv" apstiprina uzņēmuma komercdirektors Zintis Skrīveris.

Viņš skaidro, ka, tā kā uzņēmums savā kūpināšanas tehnoloģijā izmanto malku, tad uzņēmumam neizdosies iekļauties jaunajās normās, kas stāsies spēkā šī gada 1.septembrī, kad beigsies trīs gadu pārejas periods, ko Eiropas Komisija (EK) noteica 2011.gadā, nosakot izmaiņas benzopirēna, benzantracēna, benzofluorantēna un krizēna normai.

EK izmaiņas paredz, ka atļautā benzopirēna norma tiks samazināta no pieciem mikrogramiem uz kilogramu uz diviem mikrogramiem uz kilogramu, savukārt benzopirēna, benzantracēna, benzofluorantēna un krizēna summa no 30 mikrogramiem uz kilogramu uz 12 mikrogramiem uz kilogramu.

Skrīveris atzīmē, ka gadījumā, ja uzņēmums grib turpināt darbību pēc 1.septembra, tad tas paredz mainīt kūpināšanas tehnoloģiju. "Lai ievērotu jaunās normas, mums būtu jāievieš elektriskās kūpināšanas tehnoloģijas iekārtas. Bet tie jau vairs nebūtu "Rubeņi", tie vairs nebūtu "Rubeņu" kūpinājumi."

Šķiet, ka, visticamāk, "Rubeņi" pārtrauks darbību. "Tādējādi Latvija būs par vairāk nekā 60 bezdarbniekiem bagātāka," atzina Skrīveris.

Kā ziņots, jaunās benzopirēna, benzantracēna, benzofluorantēna un krizēna normas stāsies spēkā ar šī gada 1.septembri, biznesa portālu "Nozare.lv" informē Zemkopības ministrijā (ZM).

Šo izmaiņu mērķis ir nodrošināt patērētājiem iespēju iegādāties veselīgāku pārtiku, uzsvēra ZM pārstāvis Kaspars Funts, piebilstot, ka jaunās normas netraucēs kūpinātājiem izmantot kūpināšanas procesā koksni.