Noskaidrots, kāpēc viedtālruņi ir tik ļoti trausli
Telefona kritiena gadījumā parasti vislielākie bojājumi tiek nodarīti tieši stikla apvalkiem - lielākai daļai telefonu ir stikla displeji, bet atsevišķiem "Apple iPhone" modeļiem no šī materiāla izgatavots arī aizmugures apvalks.
Auto un tehnoloģijas
2014. gada 18. februāris, 21:19

Noskaidrots, kāpēc viedtālruņi ir tik ļoti trausli

Jauns.lv

Pie tā, ka viedtālruņi ir tik neizturīgi pret kritieniem, lielā mērā ir vainīgi izstrādātāji, kas tos aprīko ar plānākiem un plānākiem stikla ekrāniem, vēsta tehnoloģiju portāls "Wired".

Patlaban lielākā daļa viedtālruņu un planšetdatoru konstrukciju izmanto trešās paaudzes "Corning Gorilla Glass" stikla skārienjutīgos ekrānus, kas cietības ziņā ir daudz pārāki par šī paša izstrādājuma pirmo paaudzi. Tomēr, neskatoties uz sasniegumiem materiālu zinātnēs, kas ļauj izstrādāt daudz cietāka stikla ekrānus, to izturība ir palikusi nemainīga.

"Ja telefonu stikla apvalki tiktu izgatavoti no trešās paaudzes "Gorilla glass" stikla vai līdzīgiem "Asahi Dragontrail" un "Schott Xensation" materiāliem, bet tādā pat biezumā, kāds bija pirms dažiem gadiem izmantotajos pirmās paaudzes "Gorilla Glass" dizainos (ap 0,8mm biezumā), tad tie būtu teju neiznīcināmi," uzskata loģistikas analītikas uzņēmuma "IHS" piegādes ķēžu analītiķis Kevins Kellers.

Telefona kritiena gadījumā parasti vislielākie bojājumi tiek nodarīti tieši stikla apvalkiem - lielākai daļai telefonu ir stikla displeji, bet atsevišķiem "Apple iPhone" modeļiem no šī materiāla izgatavots arī aizmugures apvalks. Lai arī konstrukcijā visbiežāk izmantotais "Gorilla Glass" stikls ir ļoti izturīgs pret skrāpējumiem, tomēr trieciena gadījumā tas parasti saplaisā.

Ierīces ekrānu var sabojāt arī, pakļaujot to dažādām lieces tipa slodzēm. Parasti tas notiek, ja plānais telefons ielikts bikšu aizmugures kabatā un apsēžoties tiek saliekts, tādējādi salaužot cieto, bet trauslo ekrānu. Nereti ekrāna stikla bojājumi lietotājam draud ar pamatīgām izmaksām, jo vairāki ražotāji to izgatavo viengabalainā modulī. Tas nozīmē, ka nākas nomainīt viedierīces pašu dārgāko detaļu - augstas izšķirtspējas ekrāna moduli.

Augstāku izturību pret lieces un vērpes slodzēm var sasniegt, izmantojot metāla konstrukcijas elementus un korpusa ģeometriju, kas pastiprināta ar režģa tipa elementiem. Kā visizturīgāko korpusa materiālu "Wired" nosauc alumīniju, pēc tam seko koks un tikai tad dažādu veidu plastmasas. Neskatoties uz to, ka korejiešu elektronikas gigants "Samsung" savos augstākās klases viedtālruņos izmantojis plastmasu, par ko arī bargi kritizēts, tomēr tie esot salīdzinoši izturīgi, jo korpusu tā iekšpusē pastiprinājušas "ribas", kas tam neļauj tik viegli saliekties.

Pašlaik tiek baumots, ka jaunākā "Samsung Galaxy S5" viedtālruņa korpusā tikšot izmantota viengabala frēzēta alumīnija konstrukcija. Pagājušogad ar līdzīgu konstrukciju tika izgatavoti "HTC" viedtālruņi, kas apskatos saņēma ļoti pozitīvas atsauksmes kā vieni no retajiem "Android" viedtālruņiem, kas nostrādāti ar tik pat ekskluzīviem materiāliem kā populārie "iPhone". Par spīti tam "HTC" pagājušajā gadā uzrādījis samērā vājus finanšu rezultātus.


LETA Nozare.lv/ Foto: AFP/LETA