Bizness un ekonomika

Zaudējot 46 miljardus eiro, Japānā bankrota pieteikumu piesaka Bitkoinu birža "Mt.Gox"

Jauns.lv

Japānā bāzētā virtuālās valūtas bitkoinu birža "Mt.Gox" iesniegusi bankrota pieteikumu, atzīstot, ka ievērojams daudzums virtuālās naudas ir pazudis.

Biržas ģenerāldirektors Marks Karpeless piektdien Japānas televīzijas kameru priekšā vairākas minūtes klanījās un tad paziņoja, ka milzīgo virtuālās valūtas zaudējumu izraisījis biržas sistēmu vājums.

Runājot japāņu valodā, tiesā Tokijā Karpeless atvainojās par problēmām, ko viņš ir radījis tik daudziem cilvēkiem.

Ziņu aģentūra "Kyodo News" vēstīja, ka "Mt.Gox" zaudējumi pārsniedz 6,5 miljardus jenu (46,7 miljardus eiro), kas ir vairāk nekā biržas aktīvi.

Jau vēstīts, ka "Mt.Gox" otrdien finanšu problēmu dēļ pārtrauca darbību. Jau 7.februārī "Mt.Gox" pārtrauca klientiem izsniegt bitkoinus no to virtuālajiem maciņiem.

Kompānijas advokāte apstiprināja, ka biržai "Mt.Gox" hakeri nozaguši 850 tūkstošus bitkoinu, kuru aptuvenā vērtība ir ap 400 miljoniem eiro. 750 tūkstoši bitkoinu piederējuši klientiem, bet 100 tūkstoši bijuši biržas īpašumā. Šī zādzība notikusi pirms vairākiem gadiem, taču pamanīta tikai tagad.

"Bitcoin" ir vienādranga apmaksas sistēma un digitālā nauda, kas ir balstīta uz atvērtā pirmkoda protokolu. To centralizēti nekontrolē neviena institūcija. Šīs valūtas izmantošana ir anonīma, tāpēc tā salīdzinoši bieži bitkoini tiek lietoti kriminālās aktivitātēs. Daudzu valstu centrālās bankas ir ieteikušas neizmantot bitkoinus to nenoregulētā statusa un strauji svārstīgās vērtības dēļ. Izmantot bikoinus neiesaka arī Latvijas Finanšu un kapitāla tirgus komisija.