Bizness un ekonomika
2014. gada 10. augusts, 06:38

Valsts kontrole: pārkāpts likums. Jūrmalas dome apmaksājusi "Jauno vilni"

Jauns.lv

Lai arī festivāls „Jaunais vilnis” Jūrmalā ir jau aiz muguras, kaislības ap to nav rimušas. Atklājies, ka Jūrmalas dome pasākumam, kur desmitvietīgs galdiņš maksāja 47 000 eiro, Dzintaru koncertzāli piešķir bez maksas.

Par vienu dienu ilgu koncertzāles izmantošanu būtu jāmaksā 4653 eiro. „Jaunais vilnis” ir ietaupījis 27 918 eiro par sešām festivāla dienām, neskaitot vēl vairākas dienas, kad notika mēģinājumi. Jūrmalas mērs Gatis Truksnis (ZZS) par šo labdarību teic: “Tā ir apzināta domes politika, lai pilsētai piesaistītu „enkura” notikumu, kas palielina tūristu skaitu un papildu cilvēku pieplūdumu  Jūrmalas uzņēmējiem. Tam nav komerciāla rakstura, tas drīzāk ir labs žests no pilsētas puses.”

Vinnē viesmīļi, krodzinieki, viesnīcnieki

Jūrmalas dome arī piešķīrusi 27 918 eiro „Dziedošajam Kivinam” par sešām uzstāšanās reizēm un 9306 eiro „Comedy club” par divām reizēm koncertzāles pašizmaksas segšanai – pasākumiem, uz kuriem biļete maksā pat 1600 eiro.

Truksnis uzsver, ka ieguvumi ir daudzkārt lielāki nekā pašvaldības līdzfinansējums, jo popularizēts gan pilsētas zīmols, gan gūti ienākumi no samaksātajiem nodokļiem. Te gan jāpiebilst, ka diez vai domes kasē ieripo viesmīļu dzeramnaudas, PVN un peļņas nodokli saņem valsts, bet pašvaldībai tiek nekustamā īpašuma nodoklis un daļa no iedzīvotāju ienākuma nodokļa – ja maksātājs ir deklarējis dzīvesvietu Jūrmalā.

Domē aizbildinās, ka līdzīgi atbalsta arī citus pasākumus Dzintaru koncertzālē, piemēram, Hermaņa Brauna fonda organizēto mākslas un mūzikas festivālu „Artissimo”, Ineses Galantes starptautisko festivālu „Summertime”, festivālu „Baleta zvaigznes Jūrmalā”, bērnu horeogrāfijas festivālu „Arabeskas”. Jāatzīst gan – ir atšķirība, vai līdzfinansējums sniegts bērnu festivālam, kura izmaksas ir krietni zemākas, vai tādam milzu pasākumam, kāds ir „Jaunais vilnis”.

Valsts kontrole: pārkāpts likums

Valsts kontroles pārstāvis Aivars Ērglis skaidro, ka Dzintaru koncertzāle ir pašvaldības īpašums, tāpēc to aizliegts kādam nodot bezmaksas lietošanā. “Revīziju par to neesam veikuši, tāpēc par to, vai tas ir vai nav legāli, varēs spriest tikai tad, kad tiks pārbaudīti visi dokumenti. Šis jautājums ir jāpēta saistībā ar Publiskās personas finanšu līdzekļu un mantas izšķērdēšanas novērošanas likumu,” saka Ērglis.

Revīzija Jūrmalas domē Valsts kontroles tuvākajos plānos gan neietilpst, jo vispirms jātiek galā ar iepriekšējās revīzijas ieteikumiem, no kuriem četrus šī pašvaldība aizvien neesot izpildījusi.

Jūrmalas domē iebilst, ka likumdošana nav pārkāpta, jo tā ir daļēja izmaksu segšana – šis finansējums ietver Dzintaru koncertzālē strādājošo darba algas, nodokļus, teritorijas uzturēšanas un apsaimniekošanas izmaksas u. c.

Jūrmalniekos domes rīcība raisa skepsi

Domes rīcību skeptiski komentē paši jūrmalnieki. Jūrmalas aizsardzības biedrības pārstāve Anna Žīgure saka: „Šo konkursu Jūrmalā vispār neatbalstu, it sevišķi šā gada Ukrainas notikumu un Krievijas mīkstās varas dēļ.”

Žīgure atzīst, ka domes lēmums koncertzāli „Jaunajam vilnim” piešķirt bez maksas ir nicināms un uz to skatās ar nožēlu: “Jūrmalā jau gadu gaitā radusies situācija, ka dome arvien mazāk rēķinās ar iedzīvotāju uzskatiem, tas ir novedis pie neticības, ka kaut kas varētu mainīties.”

Biedrības aktīvists Lauris Liepa norāda, ka šis festivāls ir pretrunīga parādība Jūrmalā, jo ar konkursu saistītā tūristu interese nav slikta, arī saimnieciskajā ziņā tas dod lielu ieguldījumu to cilvēku makos, kuri Jūrmalā tirgojas vai iznomā savus īpašumus. Taču jūrmalnieki ir izslāpuši arī pēc kultūras, ne tikai šīs skaļās izklaides. “Gribētos saprast Jūrmalas domes argumentus, jo, manuprāt, koncertzālei vajadzētu saņemt atlīdzību par katru pasākumu,” uzskata Liepa.

Opozīcija ir pret

Arī domes opozīcijas deputāts Aigars Tampe (Nacionālā apvienība) pauž, ka naudu par šo pasākumu rīkošanu vajadzētu prasīt: “Man nav naida pret konkursu, bet Jūrmalas domei vajadzētu domāt arī par tūristu piesaisti no Rietumeiropas, ne tikai Krievijas.” Tampe neredz pietiekamus argumentus, kāpēc „Jaunajam vilnim” koncertzāli atļaut izmantot bez maksas.

Jūrmalas domes Revīzijas un kontroles jautājumu komitejas priekšsēdētājs Juris Visockis (Vienotība) atturas no plašākiem komentāriem, tomēr izteikumos ir skarbs – „Jaunais vilnis” Jūrmalā būtu jāizbeidz, pārstājot “bučot krieviem visas vietas”.


Kasjauns.lv, Foto: Mārtiņš Ziders, Ieva Lūka/LETA