Bizness un ekonomika
2014. gada 22. augusts, 03:09

Atsijātie "Liepājas metalurga" investori - Lipmans un kāds Rietumu uzņēmums

Jauns.lv

Uzņēmējs Kirovs Lipmans ir viens no diviem potenciālajiem maksātnespējīgās AS "Liepājas metalurgs" pircējiem, ar kuriem turpmākās sarunas par uzņēmuma iegādi vairs netiek turpinātas, apstiprināja Lipmans. Savukārt otrs atsijātais investors ir kāds Rietumu uzņēmums, "Nozare.lv" sacīja "Liepājas metalurga" maksātnespējas administrators Haralds Velmers.

Iepriekš saistošos piedāvājumus par "Liepājas metalurga" iegādi iesniedza seši investori, taču patlaban sarunas tiek turpinātas vien ar četriem, pēc 19.augustā valdības sēdes žurnālistiem sacīja Velmers. Viņš norādīja, ka divu potenciālo investoru piedāvājumi, salīdzinot ar pārējiem, nespēja kvalificēties tālākai izvērtēšanai.

Lipmans, kurš pirms "Liepājas metalurga" maksātnespējas pasludināšanas jau bija uzņēmuma akcionārs, sarunā ar "Nozare.lv" pauda neizpratni par administratora rīcību. "Nesaprotu, kā tā var rīkoties - neuzticēties savas valsts pilsoņiem, kas jau sevi ir pierādījuši uzņēmējdarbībā. Neesmu arī nozadzis nevienu centu ne valstij, ne arī kādai bankai. Turklāt vienreiz jau esmu pacēlis "Liepājas metalurgu", būtu to izdarījis arī šoreiz," uzsvēra Lipmans.

Uzņēmējs apgalvoja, ka viņa iesniegtais saistošais piedāvājums nav bijis sliktāks kā citiem potenciālajiem investoriem, taču viņš uzņēmumu pazīst daudz labāk "par krieviem, kas piedalās". Jautāts, kāds bija piedāvājums, Lipmans sacīja, ka piedāvājis ieguldīt 60 miljonus eiro septiņu gadu laikā un trīs mēnešos atjaunot "Liepājas metalurga" darbību.

"Paziņojot par manu izslēgšanu no turpmākajām sarunām, man pat neļāva iepazīties ar citiem piedāvājumiem, lai saprastu, ar ko esmu sliktāks. Tā ir bezkaunība un korupcija valsts līmenī - kāds gaida, ka viņam "iedos rokā". Šādus mājienus es esmu saņēmis. Domāju, ka mani izslēdza tāpēc, ka pārāk daudz zinu, kas notiek "Liepājas metalurgā"," sacīja Lipmans.

Jautāts, kas tieši viņam devis mājienus par nepieciešamību dot kukuli, Lipmans to neatklāja.

Velmers sarunā ar "Nozare.lv" sacīja, ka investoru iesniegtie saistošie piedāvājumi tiek vērtēti ne tikai pēc nosauktās summas, bet arī pēc daudziem citiem faktoriem, tajā skaitā finansējuma pieejamības un spējas uzsākt uzņēmuma darbību.

"Lipmana gadījumā iesniegtais piedāvājums bija ļoti vienkāršs un tajā nebija pamatojuma ne finansējuma pieejamībai, ne arī spējai atsākt "Liepājas metalurga" darbību. Tieši šajos aspektos tas bija stipri vājāks nekā citiem pretendentiem, uz solījumiem vien saistošos piedāvājumus nevar balstīt," norādīja Velmers.

Administrators piebilda, ka arī otrs noraidītais piedāvājums nesaturēja pierādījumus ne finansējuma pieejamībai, ne spējai atsākt uzņēmuma darbu. Jautāts, kas iesniedzis otru noraidīto piedāvājumu, Velmers sacīja, ka tas ir bijis kāds Rietumu uzņēmums, neatklājot tā nosaukumu.

Administrators sacīja, ka ar atlikušajiem četriem investoriem sarunas notiek pēc plāna, un līdz nākamās darba nedēļas beigām tiks nosaukts tas pretendents, ar kuru tiks sākta darījuma slēgšanas procedūra.

"Patlaban vēl gaidām no investoriem atbildes uz pēdējiem jautājumiem un nākamnedēļ pretendents tiks nosaukts. Pēc tam notiks izvēlētā pretendenta saskaņošana ar "Liepājas metalurga" nodrošinātajiem kreditoriem. Tikko saskaņojums tiks saņemts, notiks darījuma slēgšana, pieļauju, ka tas varētu notikt jau septembrī, jo mērķis ir atjaunot ražošanu jau šoruden," uzsvēra Velmers.

Jautāts, kas ir atlikušie četri "Liepājas metalurga" iegādes pretendenti, Velmers sacīja, ka tie visi ir ārvalstu uzņēmumi. "Pēc nominālā kapitāla šie uzņēmumi pārstāv gan Rietumus, gan Austrumus," piebilda Velmers.

Jau ziņots, pēc konsultāciju uzņēmuma "Prudentia" valdes priekšsēdētāja Kārļa Krastiņa teiktā, viens no potenciālo investoru lūgumiem ir par darījumu saņemt atlikto maksājumu. "Visi četri investori ir gatavi uzņēmuma apgrozāmajos līdzekļos ieguldīt aptuveni 50-60 miljonus eiro, jo "Liepājas metalurgam" ir jāpieņem darbinieki, jānopērk izejvielas un kādu laiku jāstrādā ar zaudējumiem. Ja mēs visu naudu prasītu uzreiz, tas apgrūtinātu uzņēmuma darbības atsākšanu. Vēlamies, lai kreditori šo lūgumu atbalsta," sacīja Krastiņš.

"Prudentia" pārstāvis skaidroja, ka atliktā maksājuma gadījumā pēc iespējamā "Liepājas metalurga" iegādes darījuma šā gada septembrī visiem trim nodrošinātajiem kreditoriem saglabāsies prasījuma tiesības 5-10 gadus.

Savukārt Velmers informēja, ka viņš šā gada 28.augustā ir izsludinājis "Liepājas metalurga" kreditoru sapulci, kurā plānots lūgt kreditoriem pagarināt "Liepājas metalurga" rūpnīcas pārdošanas termiņu, jo maksātnespējas procesā "nepieciešamas veikt vēl vairākus pasākumus". Taču "Liepājas metalurga" mantas pārdošana notikšot atbilstoši plānam - investors tiks nosaukts līdz augusta beigām, bet septembrī, iespējams, tiks parakstīts līgums.

Jau ziņots, ka nesaistošos piedāvājumus bija iesnieguši desmit interesenti un no tiem tika atlasīti seši labākie, ar kuriem tika turpināta komunikācija.

LETA, Nozare.lv