Lielākās bankas aptur dalību valsts programmā ģimenēm mājokļa iegādei
Šāds lēmums pieņemts pēc tam, kad Saeima šodien galīgajā lasījumā pieņēma grozījumus Maksātnespējas likumā, kas, komercbanku ieskatā, būtiski samazinās ģimeņu iespējas iegādāties jaunu mājokli.
Bizness un ekonomika
2014. gada 25. septembris, 15:49

Lielākās bankas aptur dalību valsts programmā ģimenēm mājokļa iegādei

Jauns.lv

(Papildināta 17:40) Lielākās Latvijas mājokļa kredītu izsniedzējas "Swedbank" un "SEB banka" apturējušas līguma slēgšanu par iesaistīšanos valsts garantiju programmā ģimenēm mājokļa iegādei, informē banka.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Šāds lēmums pieņemts pēc tam, kad Saeima šodien galīgajā lasījumā pieņēma grozījumus Maksātnespējas likumā, kas, komercbanku ieskatā, būtiski samazinās ģimeņu iespējas iegādāties jaunu mājokli.

"Pavisam nesen valdība izstrādāja īpašu atbalsta programmu, kas ģimenēm palīdzētu saņemt aizdevumu, kaut arī nav izdevies sakrāt visu pirmajai iemaksai nepieciešamo summu. Šodien pieņemtais likums piespiedīs aizdevējus palielināt gan pirmās iemaksas summu, gan paaugstināt aizņēmēja ienākumu kritērijus, kas šo atbalsta programmu padara bezjēdzīgu. Sanāk, ka likumdevējs ar vienu roku cenšas veicināt kredītu pieejamību, bet ar otru to būtiski bremzē," norāda "Swedbank" Privātpersonu finansēšanas lēmumu centra vadītājs Ainars Balcers.

"Swedbank" valdes priekšsēdētājs Latvijā Māris Mančinskis uzskata, ka Saeimas šodienas lēmums ir kārtējais pierādījums, ka nozīmīgus likumus nedrīkst pieņemt priekšvēlēšanu gaisotnē. Šodien pieņemtie populistiskie grozījumi Maksātnespējas likumā mājokļa kredītu padarīs par ekskluzīvu iespēju turīgām personām, tādējādi veicinot sabiedrības noslāņošanos, norāda bankas vadītājs.

"Jau patlaban vairumam ģimeņu nav iespējas iegādāties savu mājokli, jo augošo īres cenu dēļ tie nespēj sakrāt pirmajai iemaksai. Tagad, kad aizdevēji būs spiesti nozīmīgi palielināt pirmās iemaksas, sava mitekļa iegāde jaunajām ģimenēm kļūs par nesasniedzamu sapni. Šī paša iemesla dēļ arī vadības izsludinātā programma ģimenes mājokļa iegādei ir zaudējusi jēgu, un "Swedbank" šodien pieņēma lēmumu apturēt savu dalību tajā. Paradoksāli, ka valdība no vienas puses cenšas veicināt kredītu pieejamību, bet Saeima tikmēr visus šos centienus likvidē ar vienu balsojumu. Klientu vārdā vien atliek paust cerību, ka nākamās Saeimas sasaukums spēs labot šo kļūdu," norāda Mančinskis.

"Saeimas lēmums būtiski maina līdzsvaru hipotekārās kreditēšanas jomā un rada neskaidrību par nosacījumiem, ko aizdevēji turpmāk spēs piedāvāt klientiem, kas vēlas saņemt aizdevumu mājokļa iegādei. Visticamāk, līdz ar "nolikto atslēgu principa" ieviešanu, būtiski pieaugs pirmās iemaksas apjoms, kas klientiem jānodrošina hipotekārā aizdevuma saņemšanai," uzsver "SEB bankas" prezidents Ainārs Ozols.

Viņš uzskata, ka likumdevējs nav pienācīgi izvērtējis šī lēmuma konsekvences. "Visdrīzāk, šodienas Saeimas lēmuma sekas būs tādas, ka aizdevēji nespēs piedāvāt mājokļu aizdevumus uz tādiem nosacījumiem, kas ir pieejami Latvijas iedzīvotājiem, it īpaši klientiem reģionos. Zaudētājs būs ikviens, kas vēlas iegādāties mājokli sev vai savai ģimenei, un savu jēgu zaudēs arī valsts atbalsta programma, jo tās galvenais mērķis bija samazināt pirmās iemaksas apmēru," skaidro Ozols.

Ar visiem gandrīz 200 klientiem, kuri "Swedbank" internetbankā bija reģistrējuši interesi par iespēju saņemt aizdevumu mājokļa iegādei ar valsts atbalstu, bankas darbinieki sazināsies tuvākajā laikā individuāli, lai pārrunātu iespējas saņemt aizdevumu bez iesaistīšanās valsts programmā.

"SEB banka" norāda, ka ar klientiem, kas "SEB bankā" pieteikušies uz konsultācijām par iespējām saņemt aizdevumu mājokļa iegādei ar valsts atbalstu, "SEB bankas" darbinieki sazināsies atsevišķi, lai kopīgi pārrunātu iespējas saņemt hipotekāro kredītu bez valsts atbalsta.

Jau ziņots, ka pretēji Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas lemtajam Saeima šodien tomēr atbalstīja ieceri ieviest tā saukto nolikto atslēgu principu attiecībā uz vienīgo parādnieka mājokli. Šīs Maksātnespējas likumā noteiktās izmaiņas būs piemērojamas fizisko personu maksātnespējas procesā tikai attiecībā uz tām saistībām, kas uzņemtas pēc 2015.gada 1.janvāra. Tas nozīmē, ka, pārdodot mantu, kas kalpojusi kā nodrošinājums, atlikušās parādnieka saistības līdz ar izsoles akta apstiprināšanu tiks dzēstas.

Grozījumus Maksātnespēja likumā Saeima pieņēma galīgajā lasījumā.

Latvijas Komercbanku asociācija (LKA) jau paziņojusi, ka aicinās Valsts prezidentu grozījumus neizsludināt un atdot Saeimai otrreizējai caurlūkošanai. LKA norāda, ka grozījumi būtiski apgrūtinās hipotekāro aizdevumu izsniegšanu, bremzējot tautsaimniecības attīstību un ģimeņu dzīves apstākļu uzlabošanu.

LETA, Foto: Ieva Lūka/LETA