"Biezajiem" Latvijā ir iespaidīgas sociālo iemaksu atlaides
Gandrīz pieci tūkstoši strādājošo mēnesī saņem vairāk kā 4000 eiro. Daļa no šiem cilvēkiem ir valsts kapitālsabiedrībās, otra puse - privātā sfērā. Viņiem visiem pienākas sociālā nodokļa atlaides.
Bizness un ekonomika
2014. gada 23. novembris, 21:37

"Biezajiem" Latvijā ir iespaidīgas sociālo iemaksu atlaides

Jauns.lv

Ja nebūtu noteikti sociālo iemaksu griesti, valsts budžets papildus saņemtu 33 miljonus eiro, svētdien vēstīja Latvijas Televīzijas raidījums "de facto".

Pie sociālo iemaksu griestiem valsts atgriezās šā gada sākumā, lai ierobežotu lielos pabalstus un nesamērīgi lielās pensijas. Maksimālais apmērs ienākumiem, no kuriem ir jāveic sociālās iemaksas, ir 46 400 eiro gadā.

Raidījumā uzsvēra, ka izmaksas varot regulēt arī citādi, nosakot pabalstu maksimālo apmēru.

Ekonomikas un labklājības ministri komentēja, ka griestu atcelšana nav izdiskutēta, bet finanšu ministrs norādīja, ka jāvērtē arī tiesvedības iespējas.

Sociālo iemaksu griesti attiecas uz strādājošajiem, kuri mēnesī nopelna virs četriem tūkstošiem eiro. Latvijā tādu ir vairāk 4770 strādājošo.

"de facto" apkopotā informācija liecina, ka viena daļa no trekno algu saņēmējiem strādā privātajā sektorā, otra – valsts un pašvaldību kapitālsabiedrībās. Piemēram, apkopojot datus no valsts amatpersonu deklarācijām par pagājušo gadu, vairāk nekā 60 tūkstošus eiro nopelnījis katrs no Latvijas Attīstības finanšu institūcijas "Altum" vadības, vēl vairāk pērn saņēmuši "Latvenergo", "Latvijas dzelzceļa", "Latvijas Autoceļu uzturētāja", "Citadele bankas" un "Revertas" valdes locekļi.

Piemēram, Rīgas brīvostas pārvaldnieks Leonīds Loginovs algā pērn saņēmis 172 546 eiro. Aptuveni – 14 tūkstošus eiro mēnesī, kas nozīmējot, ka kopš aprīļa no Loginova algas sociālās iemaksas 10,5% apmērā vairs netiek ieturētas. Loginovs turpmāko gadu ik mēnesi papildu saņem apmēram tūkstoš eiro. Ieekonomējot arī Rīgas brīvostas pārvalde - vairāk nekā trīs tūkstošus eiro mēnesī, nemaksājot darba devēja valsts sociālās apdrošināšanas obligāto iemaksu likmi.

Pēc LTV ziņotā, Ungārijā un Luksemburgā slimības pabalsta maksimālais apmērs piesaistīts valstī minimālajai algai. Luksemburgā tā ir minimālā alga pieckārtīgā apmērā. Savukārt Slovākijā alga maternitātes, paternitātes pabalsta aprēķinam nedrīkst pārsniegt valstī vidējo mēnešalgu pusotru reizi.

BNS, Foto: Reuters