Abonē 2025. gadam ar atlaidēm līdz 57% un saņem garantētas dāvanas 55€ vērtībā!

Abonēt žurnālu
Latvijas iedzīvotāji jaunajā apkures sezonā varētu maksāt mazāk
foto: Shutterstock
Vidējā centralizētās siltumenerģijas cena šā gada septembrī, salīdzinot ar to pašu periodu 2023.gadā, ir samazinājusies visās lielākajās Latvijas pilsētās.
Bizness un ekonomika

Latvijas iedzīvotāji jaunajā apkures sezonā varētu maksāt mazāk

Biznesa nodaļa

Jauns.lv/LETA

Gaidāmajā 2024./2025.gada apkures sezonā Latvijas iedzīvotāji par apkuri varētu maksāt mazāk, prognozē starptautiskās biokurināmā biržas "Baltpool" pārstāvji.

Vidējā centralizētās siltumenerģijas cena šā gada septembrī, salīdzinot ar to pašu periodu 2023.gadā, ir samazinājusies visās lielākajās Latvijas pilsētās, piemēram, Rīgā samazinājums ir par 18%.

Patlaban tiek prognozēts, ka vidējā biokurināmā cena Latvijā nākamajai sezonai, salīdzinājumā ar 2023./2024.gadu, samazināsies par aptuveni 16%, Lietuvā - par 12%, bet Igaunijā cenas varētu nedaudz pieaugt - par 4%. Parasti apmēram puse no biokurināmā cenas svārstībām atspoguļojas siltumenerģijas gala cenā.

Tomēr biokurināmā cenu samazinājums tiek gaidīts ar bažām - zemas cenas izraisa biomasas ražošanas samazināšanos, kas var izraisīt cenu kāpumu sezonas laikā.

Kā norāda "Baltpool" tirdzniecības vadītājs Vaidots Jonutis, lai gan pastāv noteikti priekšnosacījumi cenas samazinājumam, tie var būt pārāk nebūtiski, lai patērētāji to reāli sajustu. Turklāt laikapstākļi, kas ir siltāki nekā parasti, var visu izlīdzināt un kopējā summa var saglabāties līdzīga iepriekšējā gada rādītājiem.

Malkas cena, kas nosaka biokurināmā cenu augšējo robežu Baltijas valstīs, gada laikā ir saglabājusies stabila, taču, tuvojoties apkures sezonai, tā var paaugstināties, īpaši Lietuvā un Latvijā, savukārt Igaunijā tā saglabājas mērenāka.

"Neilgtspējīgi zemas cenas var izraisīt biokurināmā ražotāju izstāšanos no tirgus un ieguldījumu samazināšanos biokurināmā ražošanā, savukārt ilgtermiņā tas var izraisīt cenu lēcienus un piegādes traucējumus, kas nelabvēlīgi ietekmētu biokurināmā ražošanas nozari un attiecīgi arī siltuma patērētājus," skaidro Jonutis.

Patlaban Latvijā ir noslēgti līgumi par mazāk nekā 50% no nākamajai sezonai vajadzīgā biokurināmā. Jonutis skaidro, ka tas rada zināmas bažas, jo var izveidoties neatbilstība starp pircēju un piegādātāju saistībām, un tas var izraisīt ievērojamas cenas svārstības sezonas laikā.

Balstoties uz siltumapgādes uzņēmumu publicētajām cenām, Latvijas pilsētās septembrī siltumenerģijas cenas samazinājās Rīgā - par 18%, Daugavpilī - par 26%, Liepājā - par 1%, Jelgavā - par 3%, savukārt Jūrmalā par 25%.

Taču eksperts atgādina, ka biokurināmā cenu izmaiņas pēdējo četru gadu laikā liecina, ka tirgus svārstības var notikt jebkurā brīdī, tāpēc septembra siltumenerģijas cenu izmaiņas var nebūt attiecināmas uz ziemas mēnešiem.

Viņš arī uzsver, ka šogad, tuvojoties apkures sezonai, visās Baltijas valstīs vērojams neliels biokurināmā cenu kāpums. Tas ir signāls, ka tirgus nosacījumi var ātri mainīties. Tāpēc piegādātājiem un pircējiem ir jābūt gataviem pielāgoties jauniem apstākļiem.

"Baltpool" ir elektroniskās tirdzniecības platforma, kurā tiek veiktas standartizētu biomasas produktu izsoles. Lietuvā "Baltpool" organizē arī koksnes un siltumenerģijas izsoles un administrē sabiedrisko pakalpojumu saistības elektroenerģijas jomā. Pašlaik "Baltpool" darbojas Lietuvā, Latvijā, Igaunijā, Polijā, Zviedrijā, Somijā un Dānijā. "Baltpool" ir daļa no Lietuvas valstij piederošās "EPSO-G" enerģijas pārvades un apmaiņas grupas.