Somija kļūs par pirmo valsti Eiropā, kas ražo litiju
foto: Ekrānšāviņš
Somijas ražotnē jau uzsākti konstrukcijas darbi.
Bizness un ekonomika

Somija kļūs par pirmo valsti Eiropā, kas ražo litiju

Anna Klāra

Jauns.lv

Mūsdienās pieprasījums pēc litija ir ļoti liels — metāls tiek izmantots elektromobiļu, viedtālruņu un daudzu citu elektronisko ierīču ražošanā. Tomēr līdz šim Eiropā nebija nevienas litija ieguves vietas, un šis vērtīgais materiāls Eiropas Savienībā tika iegādāts no Čīles, Argentīnas, Austrālijas un Ķīnas.

Lai mazinātu atkarību no citām valstīm, Eiropas Investīciju banka (EIB) piešķīrusi 150 miljonu eiro lielu aizdevumu Somijas uzņēmumam "Keliber Oy", kas nodarbojas ar litija ieguvi un bateriju materiālu apstrādi. Projekta kopējais finansējums tiek lēsts 500 miljonu eiro apmērā, un šie līdzekļi tiks izmantoti, lai Somijas pilsētā Kaustinē izveidotu litija raktuves un iegādātos apstrādes iekārtas. Kaustinē atrodas vienas no lielākajām litija atradnēm Eiropā, un projektam ir stratēģiska nozīme Eiropas Savienības autonomijas stiprināšanā.

EIB viceprezidents Tomass Estross norādījis, ka "šī ir kompānijas prioritāte numur viens", bet medijos pieejamā informācija liecina, ka Eiropas Savienības mērķis ir saražot vismaz 10 procentus no tai nepieciešamā litija Eiropā. Plānots, ka Somijas ražotne savu darbību uzsāks 2026. gadā, un tā ik gadu saražos 15 tūkstošus tonnu litija hidroksīda. Aizvadītajā gadā ES importēja 50 tūkstošus tonnu litija, kas tika izmantots galvenokārt elektromobiļu ražošanā. Saskaņā ar vairāku ekspertu aplēsēm, 2034. gadā pieprasījums pēc litija Eiropas Savienībā pieaugs līdz 550 000 tonnām.