Studē pēc Lielbritānijas standartiem Rīgā
foto: Publicitātes foto
Bizness un ekonomika
2024. gada 15. augustā, 10:47

Studē pēc Lielbritānijas standartiem Rīgā

Reklāmas projekts

Iedomājies, ka esi britu universitātes students, bet apmeklē lekcijas Rīgā. Studē IT un mākslīgo intelektu vienlaicīgi divu valstu augstskolās, dzīvojot dzimtajā Latvijā. Tev būs pieejami papildus resursi un starptautiski atzīta kvalifikācija visā pasaulē, ar iespēju ietaupīt līdzekļus un laiku. Šādu iespēju sniedz studijas dubultā diploma bakalaura programmā Datorzinātnes ar specializāciju mākslīgā intelekta jomā, kas ir unikāla iespēja Latvijā. To absolvējot, iegūsi uzreiz divus diplomus un pilnīgi reālas izredzes strādāt labākajās kompānijās jebkurā pasaules malā. Skat, ko par savu pieredzi stāsta jaunieši, kas jau izvēlējušies šo studiju programmu.

Izglītības kvalitāte augstā līmenī

"Es studēju Datorzinātnes - mākslīgo intelektu, jo noteikti, mākslīgais intelekts ir mūsu nākotne. Izvēlējos studēt TSI, jo, pirmo reizi apmeklējot atvērto durvju dienu, es sajutu, ka mana sirds pieder šai augstskolai, kā arī izglītības kvalitāte ir augstā līmenī," uzskata Veronika Soldatyenkova, TSI un UWE Bristol 3. kursa studente.

“Es izvēlējos studēt mākslīgo intelektu un datorzinātnes, jo mani aizrauj mākslīgais intelekts un modernas tehnoloģijas. Nolēmu studēt TSI, jo šajā programmā ir iespēja iegūt vienlaicīgi divus diplomus – vienu no TSI (Latvija), otru – UWE Bristol (Lielbritānija),” stāsta 2. kursa students Devids Kronbergs.

Atbildot uz līdzīgu topošo studentu pieprasījumu, TSI sadarbībā ar UWE Bristol papildināja jau esošo studiju programmu Datorzinātnes ar specializāciju mākslīgā intelekta jomā, kas ir vienīgā šāda veida iespēja Eiropā. Svarīgi, ka pieprasījums nāk arī no industrijas puses. Mākslīgais intelekts ir viena no informācijas tehnoloģiju jomām, kura attīstās visstraujāk, un jauni speciālisti ir ārkārtīgi pieprasīti. Visā pasaulē, ieskaitot arī Latviju, ir nepieciešami vairāk un vairāk IT jomas kvalificēti speciālisti. Pagaidām šis pieprasījums netiek apmierināts, tāpēc topošie programmas absolventi ir un būs nepieciešami darba tirgū un varēs izvēlēties – strādāt starptautiskos IT projektos, paliekot mājās Latvijā, vai arī pēc absolvēšanas doties uz kādu citu valsti.

foto: Publicitātes foto / TSI arhīvs

Dubultas studijas bez dubultas slodzes

Dubultais diploms nenozīmē, ka jāmācās divās programmās paralēli, aizmirstot par atpūtu. Augstskolas kopīgiem spēkiem vienā programmā apvienoja labāko, ko var piedāvāt IT un MI studiju jomā. Par pamatu tika ņemta TSI studiju programma "Dabaszinātņu bakalaura grāds datorzinātnēs", kuru UWE Bristol kolēģi rūpīgi izvērtēja – gan lekciju saturu, gan uzdevumus, gan mācībspēkus. Programmai pievienoja arī studiju kursus no Lielbritānijas universitātes, it īpaši tas attiecas uz lekcijām, kas veltītas MI tēmai: MI izaicinājumi un pētījumi, MI rīki un metodes, IT projektu vadība u.c. Tajā skaitā ir arī kritiskā domāšana, kas mūsdienās ir ļoti aktuāli – spēt reaģēt un pieņemt lēmumus dažādās situācijās. Programmu apstiprināja īpaša UWE Bristol validācijas komisija.

"Tāpat kā TSI, mūsu universitāte izstrādā studiju programmas ciešā sadarbībā ar industriju un sniedz studentiem zināšanas un iemaņas, kas ir pieprasītas no darba devēju puses," UWE Bristol Starptautiskā biroja vadītāja Sofija Tērnbula izceļ vērtības, kas palīdzēja augstskolām uzsākt aktīvu sadarbību.

Nodarbības šai programmai studentiem vada TSI pasniedzēji Rīgā, ievērojot visus britu izglītības kvalitātes standartus, gan arī vadošie pasniedzējie no UWE Bristol. "UWE rūpīgi kontrolē šīs programmas darbu. Semestra sākumā TSI pasniedzēji saskaņo ar britu kolēģiem pilnīgi visu mācību saturu, ieskaitot katru praktisko uzdevumu. Semestra beigās visus studentu izpildītos darbus pārbauda un vērtē gan TSI, gan UWE pasniedzēji, apspriežot tos savā starpā," skaidro Mihails Savrasovs, TSI prorektors akadēmiskajā un zinātniskajā darbā, UWE Bristol sadarbības dibinātājs. Programmas absolventi saņems gan TSI, gan UWE Bristol diplomu. Britu diplomā nebūs atzīmēts, kur tieši students ieguva UWE izglītību – Latvijā, Lielbritānijā vai citā valstī. Tātad, pasniedzēji no Bristoles seko, lai iegūto zināšanu līmenis atbilstu UWE reputācijai.

“Pēc TSI absolvēšanas mans galvenais mērķis ir izveidot savu uzņēmumu un strādāt par programmētāju. TSI man visvairāk patīk kopiena un pasniedzēji. Es ieteiktu citiem studēt TSI, jo cilvēki šeit ir tik burvīgi un izglītība ir augstā līmenī,” spriež Veronika Soldatyenkova.

Sadarbība ar UWE

Studiju beigās dubultās diploma programmas absolventiem ir iespēja rīkot sev dubultus svētkus: svinēt izlaidumu gan Rīgā, gan doties uz Bristoli un pieredzēt Lielbritānijas izlaiduma ceremoniju. "Es saucu dubulto diplomu par globālo pasi: jūs varat meklēt darbu ne tikai Latvijā vai Lielbritānijā, bet jebkur pasaulē, kur ir interesantas vakances datorzinātņu jomā. Vienmēr saku studentiem: sekojiet darbam nevis valstij," uzsver Sofija Tērnbula no UWE Bristol.

TSI piedāvā unikālu iespēju Latvijā apgūt mākslīgā intelekta tehnoloģijas un iegūt Lielbritānijas izglītību. Ja vēlies studēt IT ar uzsvaru uz mākslīgā intelekta iespējām un programmatūras izstrādi, un, vienlaicīgi iegūt Lielbritānijas diplomu, tad TSI un UWE Bristol programma ir domāta tieši tev.

Un runājot par nākotnes darba iespējām, šeit ir Top profesijas mākslīgā intelekta jomā 2024. gadā, kur varēsi startēt ar mākslīgā intelekta grādu no TSI: mākslīgā intelekta produktu vadītājs, MI pētnieks, MI ētikas speciālists, kiberdrošības analītiķis ar MI zināšanām, datorredzes inženieris, datu zinātnieks, MI risinājumu arhitekts, mašīnmācīšanās inženieris, dabiskās valodas apstrādes inženieris, mākslīgā intelekta veselības aprūpes speciālists u.c.

Lai iegūtu bakalaura grādu mākslīgā intelekta jomā, aicinām aizpildīt bezmaksas pieteikumu uzņemšanas portālā admission.tsi.lv. Tomēr ņem vērā, ka studējošo skaits šajā programmā ir ierobežots un vēl ir atlikušas dažas vietas. Uzņemšana TSI ir atvērta līdz 31. augustam.

Atveriet durvis jaunām zināšanām, vērtīgiem kontaktiem, draudzīgai studentu kopienai un spožām karjeras perspektīvām! www.tsi.lv