Lietuvas pilsētā Kauņā ievieš maksu par iebraukšanu vecpilsētā
foto: Shutterstock
Tūrisms
2024. gada 1. augustā, 16:33

Lietuvas pilsētā Kauņā ievieš maksu par iebraukšanu vecpilsētā

Biznesa nodaļa

Jauns.lv / LETA

Kauņā ieviesta vienreizēja maksa divu eiro apmērā par iebraukšanu vecpilsētā kā zemu siltumnīcas efektu izraisošo izmešu zonā.

Pilsētas pašvaldība paziņoja, ka nodevas nolūks ir samazināt automašīnu skaitu Lietuvas otras lielākās pilsētas centrā.

Zemu izmešu zonā izveidoti desmit transportlīdzekļu numura zīmju skenēšanas punkti. Nodeva ir jāsamaksā septiņu dienu laikā pēc izbraukšanas no zonas. 

Pilsētas pašvaldības Transporta un satiksmes nodaļas vadītājs Martīns Matusevičs teica, ka jaunā sistēma nekādi negatīvi neietekmēs uzņēmumus pilsētas centrā. Viņaprāt, jaunā vietējā nodeva patiesībā samazinās tranzītu pilsētas centrā, padarot to vēl pievilcīgāku.

"Satiksme ir patiešām liela, tā ir tranzīta satiksme. Agrāk mēs novērojām nepārtrauktu automašīnu plūsmu cauri vecpilsētai. Ja mēs paskatāmies statistiku, redzam, ka aptuveni 30% automašīnu brauc cauri, proti, tranzītā tās pavada mazāk nekā 15 minūtes," viņš ceturtdien sacīja Lietuvas sabiedriskajam radio.

Atbrīvojumi no nodevas tiks piemēroti fiziskām un juridiskām personām, kurām pieder nekustamais īpašums, pilnībā elektrisko transportlīdzekļu īpašniekiem, speciālo dienestu darbiniekiem un personām ar īpašām vajadzībām.

Kauņa ir pirmā pilsēta Lietuvā, kas ieviesusi tamlīdzīgus ierobežojumus automobiļiem.