Trampa atbalsts kriptovalūtām: gaidāmie izaicinājumi Eiropai
Bizness un ekonomika

Trampa atbalsts kriptovalūtām: gaidāmie izaicinājumi Eiropai

Biznesa nodaļa

Jauns.lv/ euronews

"Bitcoin" piedzīvoja kāpumu pēc tam, kad bijušais ASV prezidents Donalds Tramps pauda atbalstu kriptovalūtām “Bitcoin 2024” konferencē. Šis straujas kāpums varētu atkal radīt bažas par Eiropas Savienības regulējumu attiecībā uz kriptovalūtām. 

ASV Republikāņu prezidenta kandidāts Donalds Tramps 27. jūlijā uzstājās ar runu kriptovalūtu atbalstītājiem “Bitcoin 2024” konferencē. Bijušais ASV prezidents solīja padarīt ASV par "pasaules kripto galvaspilsētu un "Bitcoin" lielvaru". Iepriekš Tramps dēvējā "Bitcoin" par ļoti "nepastāvīgu valūtu un no gaisa taisītu." Viņš uzsvēra, ka Amerikai jau ir stabila un uzticama valūta -  ASV dolārs. Neraugoties uz kriptovalūtas satraucošo neseno vēsturi un viņa paša iebildumiem pagātnē, Tramps ir pilnībā pieņēmis topošās nozares radīto ažiotāžu un cerības.

Tramps solīja izveidot "Bitcoin" "stratēģisko rezervi" ASV valdībai. Viņš arī solīja atlaist Vērtspapīru un biržu komisijas (SEC) priekšsēdētāju Geriju Gensleru, ja tiks ievēlēts, un "iecelt SEC priekšsēdētāju, kurš veidos nākotni, nevis bloķēs nākotni".

Pagājušajā nedēļā Tramps kļuva par pirmo prezidenta kandidātu, kurš pieņēma kriptovalūtu ziedojumus. Viņam izdevās savākt 4 miljonus dolārus (3.69 miljonus eiro) vērtībā kriptovālutas savai kampaņai.

Šogad kriptovalūtu tirgi piedzīvojuši “atdzimšanu” pateicoties centrālās bankas veiktajām izmaiņām monetārajā politikā, "Bitcoin" dalīšanas notikumam un SEC apstiprinātajam "spot Bitcoin" biržā tirgotiem fondiem (ETF). "Bitcoin" vērtība ir pieaugusi par vairāk nekā 13% salīdzinājumā ar pagājušo mēnesi, sasniedzot vairāk nekā 68 700 dolāru (63 244 eiro), tuvojoties visu laiku augstākajai cenai, kas sasniegta 2024. gada martā.

Trampa uzvara varētu vēl vairāk veicināt kriptovalūtu izaugsmi. Tas varētu mudināt Eiropas politiķus pārskatīt pašreizējo regulu par kriptoaktīvu tirgiem (MiCA — Markets in Crypto-Assets), jo joprojām pastāv bažas par kriptovalūtu potenciālu izmantošanu naudas atmazgāšanai, terorisma finansēšanai un to ietekmi uz eiro.

Eiropas Savienības regula un riski

Pēdējās desmitgades laikā kriptovalūtas un digitālie aktīvi ir piedzīvojuši ievērojamu popularitāti. Šī straujā interese radīja nepieciešamību pēc regulas, lai nodrošinātu tirgus stabilitāti, aizsardzību investoriem un krāpšanas novēršanu.

Eiropas Savienības Padomes mājas lapā teikts, ka Komisija 2020. gada 24. septembrī izveidoja Digitālās finanšu darbības paketi. Šajā paketē ietilpst Digitālā finansējuma stratēģija, priekšlikumi kriptoaktīvu tirgu regulēšanai (MiCA), Digitālās darbības noturības akts un priekšlikums par sadalītās virsgrāmatas tehnoloģiju (DLT). Paketes mērķis ir atbalstīt inovācijas un jaunu finanšu tehnoloģiju ieviešanu, vienlaikus nodrošinot pienācīgu aizsardzību patērētājiem un ieguldītājiem. MiCA stājās spēkā 2023. gada jūnijā. Daļēja tās piemērošana sākās jūnijā, bet pilnīga īstenošana paredzēta šā gada decembrī. 

Būtisks kriptovalūtu radīts risks ir to iespējamā izmantošana nelikumīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanai un terorisma finansēšanai, jo darījumi ir decentralizēti. Kopš Krievija uzbruka Ukrainai, kriptovalūtas tiek izmantotas ne tikai Ukrainas atbalstam, bet arī Krievijas militāro centienu finansēšanai. "Chainalysis" Sankciju nodaļas vadītājs norādīja, ka: “Krievija ir pievērsusies kriptovalūtām spēcīga starptautisko sankciju spiediena ietekmē, izmantojot tās privātu kaujinieku grupu līdzekļu vākšanai, kiberuzbrukumu finansēšanai."

Potenciāli draudi eiro

Daži ES regulatori ir nobažījušies, ka ASV dolāros (USD) piesaistīto stabilo monētu dominance varētu apdraudēt eiro. Stabilo monētu cena var būt piesaistīta valūtai, piemēram, ASV dolāram, vai kādas preces, piemēram, zelta, cenai. Lielākā daļa stabilo monētu  ir piesaistīti ASV dolāram. Stabilās monētas ir izstrādātas, lai uzturētu salīdzinoši stabilu cenu, lai lietotāji varētu izvairīties no kriptovalūtu tirgos izplatītajiem nepastāvības riskiem. Kriptovalūtu tirgotāji parasti tur stabilo monētu biržās kā līdzekli tirdzniecībai starp dažādām kriptovalūtām.

Tomēr, lai atbalstītu šo stabilo monētu, kriptovalūtas biržai vai stabilo monētu emitentam rezervē jātur atbilstošs USD apjoms. Tā, lai vienmēr varētu izmaksāt visiem cilvēkiem naudu, ja tie vēlēsies konvertēt stabilās monētas uz dolāriem. Pieaugot pieprasījumam pēc stabilām monētām, tam ir tendence stiprināt ASV dolāru, vienlaikus vājinot eiro. Ievērojams "Bitcoin" popularitātes pieaugums ASV, visticamāk, izraisītu lielāku stabilo monētu emisiju, kas varētu radīt papildu spiedienu uz citām valūtām, t.sk. eiro.