VIDEO: govij atrod aizvietotāju! Laboratorijā sakuļ sviestu no zila gaisa
foto: Shutterstock
Laboratorijā sakultajam sviestam govs nav pat tuvumā stāvējusi.
Auto un tehnoloģijas
2024. gada 20. jūlijā, 08:33

VIDEO: govij atrod aizvietotāju! Laboratorijā sakuļ sviestu no zila gaisa

Biznesa nodaļa

Kas Jauns Avīze

Vai var pārtikt no zila gaisa? Tādas runas šķiet tukša sviesta kulšana, bet jaunuzņēmums Kalifornijā izgudrojis, kā to iegūt no oglekļa dioksīda un ūdeņraža.

Naudu šajā izpētē ir ieguldījis miljardieris Bils Geitss. Sanhosē uzņēmums “Savor” izmanto termoķīmisku procesu, lai laboratorijā radītu taukus, līdzīgus dzīvnieku izcelsmes dabiskajiem.

“Viņi sāka ar to, ka visi tauki ir veidoti no dažādām oglekļa un ūdeņraža atomu ķēdēm,” savā blogā raksta Geitss. “Tad viņi sāka veidot tās pašas oglekļa un ūdeņraža ķēdes, neizmantojot dzīvniekus vai augus.”

Rezultātā izstrādāts process, kurā no gaisa ņem ogļskābo gāzi jeb oglekļa dioksīdu un no ūdens ūdeņradi, karsē un oksidē, pievienojot skābekļa atomus un galu galā radot taukskābes. Ja ticēt Geitsam, uz maizes uzsmērētais iznākums garšo ļoti labi, kā īstais sviests, jo ķīmiski ir tas pats.

“Ideja pāriet uz laboratorijā ražotiem taukiem un eļļām pirmajā acu uzmetienā var šķist dīvaina,” atzīst Geitss. “Taču to potenciāls būtiski samazināt mūsu oglekļa pēdas nospiedumu ir milzīgs. Izmantojot pārbaudītas tehnoloģijas un procesus, mēs esam soli tuvāk klimata mērķu sasniegšanai.”

@savorfoods How we make butter “from scratch” using our carbon-based fat meant to mimic the properties of milkfat that comes from cows. Can’t wait to see what we cook up with them😋 #buttermaking #buttertok #butterfromscratch #foodtok ♬ Trendsetter - Connor Price & Haviah Mighty

Laboratorijas sviests ir viegli saražojams, taču daudz grūtāk būs pārliecināt cilvēkus nomainīt to un citus piena produktus pret sintētiku. Pagaidām to izmaksas arī ir augstas. Geitss uzskata, ka izaicinājums ir samazināt cenu, lai šādi produkti kļūtu pieejami pircēju makam. Sviests ir tikai sākums, jo plānos ir arī sintezēt pienu, saldējumu, sieru, gaļu un eļļas.

“Šis process neizdala siltumnīcefekta gāzes, un tajā netiek izmantota lauksaimniecības zeme un patērēta mazāk nekā tūkstošā daļa ūdens, ko prasa tradicionālā lauksaimniecība,” norāda Geitss. Saskaņā ar ANO Pārtikas un lauksaimniecības organizācijas datiem, liellopu ganāmpulki rada 14,5% no siltumnīcas efekta gāzēm, bet palmu eļļas plantāciju dēļ izcērt lietusmežus.

“Savor” pētījums publicēts žurnālā “Nature Sustainability”.