Abonē 2025. gadam ar atlaidēm līdz 57% un saņem garantētas dāvanas 55€ vērtībā!

Abonēt žurnālu
Kā apstrīdēt fotoradara protokolu?
foto: Rojs Maizītis
Auto un tehnoloģijas

Kā apstrīdēt fotoradara protokolu?

Ziņu nodaļa

Jauns.lv

Fotoradaru izvietošanas mērķis ir ceļu satiksmes drošība, nevis autovadītāju sodīšana. Līdz ar to katra radara atrašanās vieta ir publiski pieejama informācija. Tā ir pieejama gan CSDD mājaslapas sadaļā Fiksētā fotoradaru karte, gan dažādās navigācijas programmās. Pirms katra fotoradara ir ceļa zīme, kas dublē atļauto ātrumu ar papildu zīmi, kas informē, ka radars darbojas.

Latvijā tiek izmantoti stacionārie "GATSO RT4" radari. Saskaņā ar specifikācijām oficiālajā vietnē gatso-usa.com tie var noteikt ātruma pārkāpumus sešās joslās. Turklāt lielie transportlīdzekļi neaizsedz mazākos.

Kontrolē arī vidējo ātrumu

Fotoradars ir ieprogrammēts tā, lai ātruma uzraudzības sistēma nepārtraukti mērītu katra garāmbraucošā transportlīdzekļa ātrumu un virzienu. Katrai joslai ir sava specifiska ātruma kontroles līnija, bilde ir derīga pat tad, ja uz tās ir redzami vairāki auto vienlaikus.

Ir arī vidējā ātruma kontrole – radari mēra, cik ātri auto pārvietojas noteiktā apgabalā. Ja izrādīsies, ka lidots ar ātrumu, kas lielāks par atļauto, tad vadītājam draud naudas sods. Vidējā ātruma radariem, tāpat kā parastajiem radariem, priekšā ir brīdinājuma zīmes. Kontroles posmu garums ir dažāds – no diviem līdz nepilniem 20 kilometriem. Ja vadītājs šādā posmā paātrinās, piemēram, lai apdzītu, tad pārējais posms jābrauc lēnāk, lai visā kontroles zonā izlīdzinātu vidējo ātrumu.

Sods jāsamaksā 30 dienu laikā

Pats radars par ceļu satiksmes noteikumu pārkāpšanu nesoda. Fiksētie dati ir pamats Valsts policijas lēmumam piemērot atbilstošu administratīvo sodu. Katrā šādā lēmumā jānorāda, kur un kādā termiņā to var pārsūdzēt.

Sods būs jāsamaksā 30 dienu laikā. Ja vadītājs protokolu ignorē (nemaksā un arī neapstrīd), pati nemaksāšanas lieta tiek nodota tiesu izpildītājam. Ir svarīgi ņemt vērā, kā tiek aprēķināti termiņi. Laika skaitīšana sākas nākamajā dienā pēc jebkura notikuma. Ja termiņa pēdējā diena iekrīt sestdienā, svētdienā vai svētku dienā, pēdējā diena tiek uzskatīta par nākamo darba dienu.

Pārsūdzēt var desmit darbdienu laikā

Naudas sodu var pārsūdzēt desmit darbdienu laikā protokolā norādītajā iestādē. Ja atbilde uz sūdzību neapmierina, to var desmit darbdienu laikā apstrīdēt rajona tiesā (rajonu nosaka pēc deklarētās adreses).

Sūdzību labāk iesniegt tā, lai, to pazaudējot, var pierādīt, ka tā vispār ir bijusi. Visērtāk ir izmantot elektronisko parakstu. Sūdzību var iesniegt arī personīgi divos eksemplāros, vienu paturot sev, lūdzot atzīmēt sūdzības saņemšanas datumu un laiku. Ja sūdzību nosūtāt ierakstītā vēstulē, saglabājiet pasta apstiprinājumu.

Ja būts slimnīcā vai atvaļinājumā

Ja būts komandējumā, atvaļinājumā, slimnīcā utt. un nokavēts sūdzības iesniegšanas termiņš, ir tiesības lūgt pārsūdzības termiņa atjaunošanu. Pieprasījums jāpamato ar attiecīgiem dokumentiem (piemēram, izrakstu no slimnīcas vai aviobiļetes kopiju). Atteikumu atjaunot procesuālo termiņu var pārsūdzēt desmit darbdienu laikā rajona tiesā.

Sūdzības iesniegšanas laikā lēmuma pieņemšana par naudas sodu vai administratīvo arestu tiek apturēta līdz galīgā lēmuma pieņemšanas brīdim. Tomēr pārsūdzība neaptur lēmumu par tiesību atņemšanu. Sūdzības tiek izskatītas 30 dienu laikā. Lēmums stājas spēkā, ja ir pagājis pārsūdzības termiņš vai pieņemts lēmums, kas nav pārsūdzams.

Iesaka jurists Aleksejs Jeļisejevs, aleksejs@jelisejevs.lv