Bizness un ekonomika
2024. gada 31. maijs, 17:00

Kā iemācīties veidot uzkrājumus, izvairīties no finanšu krāpniekiem un pareizi plānot tēriņus? Naudas ABC - kļūsti par savu finanšu ekspertu!

Biznesa nodaļa

Sadarbības projekts

Sava naudas maciņa papildināšana un pasargāšana no krāpniekiem ir jebkura pieauguša cilvēka mērķis un vienlaikus arī problēma, jo mēs ne vienmēr protam pareizi rīkoties ar saviem finanšu līdzekļiem. Bet to var apgūt, tādēļ “Luminor” finanšu eksperts Raivis Vutnāns dod padomus, kā būtu vēlams rīkoties, lai gan uzkrātu līdzekļus, gan pasargātos no krāpniekiem un izvairītos no liekiem un nevajadzīgiem tēriņiem.

Finanšu eksperts stāsta, kā naudu var krāt pat tad, ja sākumā tam var atvēlēt tikai vienu eiro, un kā to pareizi darīt. Bet jārūpējas arī par to, lai tava nauda būtu drošībā – pasargāta no krāpniekiem. Ar naudu jārīkojas gudri, lai tās gan pietiktu, gan arī varētu kādu summu atlicināt uzkrājumiem, un te var noderēt vienkārša formula – 50/30/20.

Vai es varu sākt krāt un ieguldīt naudu no viena eiro?

Gan iekrāt, gan ieguldīt var no viena eiro, galvenais ir sākt to darīt iespējami ātrāk un ar laiku – gan kļūstot vecākam, gan saņemot labāku atalgojumu – palielināt atliktās summas. Turklāt iekrāt naudu var dažādos veidos: gan krājkontā, gan termiņnoguldījumā, gan ieguldot akcijās vai obligācijās, gan pensiju 3. līmenī, kas, starp citu, ļauj atgūt iedzīvotāju ienākumu nodokli 20 % apmērā no savām gada laikā veiktajām iemaksām.

Kā atpazīt krāpnieku, lai mana nauda būtu drošībā?

Krāpnieki strādā bez brīvdienām, un jo īpaši tas attiecināms uz telefonkrāpniekiem. Tāpēc, lai jūsu nauda un personīgie dati vienmēr būtu drošībā, atcerieties, ka oficiālas iestādes jums nezvanīs ar lūgumu izpaust sensitīvus datus par jūsu bankas kontu vai personas datiem, vēl jo vairāk – nelūgs noņemt naudu no konta un nodot kādai svešai personai “glabāšanā”. Pavisam noteikti jums netiks lūgts atklāt tādas sensitīvas lietas kā pilnu personas kodu, internetbankas lietotāja vai kartes numuru, Smart-ID piekļuves kodus.

Kā vislabāk plānot savus tēriņus, lai nerastos robs budžetā?

Zelta formula, ko vajadzētu ievērot savā izdevumu sadalē, ir 50/30/20, proti, puse ienākumu tiek izmantota svarīgākajiem ikmēneša maksājumiem, piemēram, komunālajiem maksājumiem, pārtikai un kredītu apmaksai, 30 % var tērēt dažādiem mazāk svarīgiem pirkumiem, bet atlikušos 10–20 % vajadzētu atstāt uzkrājumiem vai ieguldīt. Mēģiniet arī izvairīties no dažādiem impulsīviem pirkumiem, kā arī pārvaldiet savus izdevumus vai nu “Excel”, vai speciālās lietotnēs.