foto: Shutterstock
Laikapstākļi dod cerību, ka lauksaimniekiem šis gads varētu būt labāks nekā pagājušais
Vēlāk nekā citus gadus noslēdzas sējas sezona.
Bizness un ekonomika
2024. gada 24. maijs, 10:08

Laikapstākļi dod cerību, ka lauksaimniekiem šis gads varētu būt labāks nekā pagājušais

Ziņu nodaļa

Jauns.lv

Latvijā šogad sējas sezona noslēdzas vēlāk nekā ierasts gan sala nodarīto postījumu dēļ, gan augsnes mitruma dēļ. Tomēr šobrīd laikapstākļi dod cerību, ka lauksaimniekiem šis gads varētu būt labāks nekā pagājušais, stāsta lauksaimnieku kooperatīva LATRAPS galvenais agronoms Ģirts Ozols.

Šogad pavasara sējumu īpatsvars bijis lielāks nekā citus gadus, jo ziemāju sējumus ziemā nopietni skāra kailsals.

“Šogad sējas darbu sākumu teju visā Latvijā aizkavēja rudens un ziemas nokrišņu radītais mitrums. Tāpat šogad ievērojami vairāk saimniekiem nācies pārsēt ziemājus, kuru patieso stāvokli varēja novērtēt tikai vēlā pavasarī, tāpēc ir nācies pārsēt vairāk nekā plānots,”  stāsta Ozols.

Šobrīd laikapstākļi dažādās Latvijas vietās ir ievērojami atšķirīgi, piemēram, Barkavas pusē ir sausums, savukārt Zemgalē maijā ir bijuši nokrišņi, kas, kā norāda Ozols, vieš cerību. Ja salīdzina ar pavasari pirms gada, tad šogad laikapstākļi  ir labvēlīgāki, jo pērn sējumiem postījumus nodarīja ilgstošs sausums. “Ja maijā ir nokrišņi, tā jau ir puse no uzvaras. Sausumā nedīgst vasarāji un vēlāk iesētajiem vai pārsētajiem augiem ir grūti. Taču tur, kur ir labi pārziemojuši ziemas sējumi, šobrīd situācija ir laba, ” saka agronoms. 

Salnas maija sākumā lielu ietekmi uz sējumiem nav atstājušas. Mazliet vairāk tās skārušas rapšu sējumus, un vietām nav aizmetušies sēklu pāksteņi. Tomēr, kā norāda Ģ. Ozols, rapši spēj to kompensēt, līdz ar to lielu ietekmi uz ražu tas, visticamāk, neatstās. Šobrīd nav novērota arī paaugstināta kaitēkļu aktivitāte. Tas gan var mainīties siltā laika dēļ, jo tad kukaiņi vairojas straujāk. Tomēr lauksaimnieki zina, kā pasargāt savu ražu no kaitēkļiem. 

Vienlaikus Ozols atgādina, ka pēdējos gados tieši mainīgie laikapstākļi ir viens no lielākajiem lauksaimnieku izaicinājumiem. Lai arī tiešā veidā tos nav iespējams ietekmēt, lauksaimnieki var veikt savu sējumu apdrošināšanu pret laikapstākļu postījumiem. 

“Protams, lai gadu varētu dēvēt par veiksmīgu, ražas novākšanas laikā jācer uz labiem laikapstākļiem. Pēdējos gados ražas laikā augustā laiks ir bijis sauss, taču ir bijušas reizes, kad ražu novākt nav iespējams stipru un ilgstošu lietavu dēļ, līdz ar to sezonas vērtējums ir vēl tikai priekšā,” piebilst Ozols.