foto: Ieva Čīka/LETA
Eiropu pārplūdinājušas viltotas eiro naudaszīmes - kā tās atpazīt
Ilustratīvs attēls.
Bizness un ekonomika
2024. gada 22. maijs, 05:30

Eiropu pārplūdinājušas viltotas eiro naudaszīmes - kā tās atpazīt

Biznesa nodaļa

Jauns.lv

Veicot pirkumus veikalos par skaidru naudu, Eiropas iedzīvotājiem jāpievērš uzmanība monētām ar 2 eiro nominālu. Izrādās, šobrīd apgrozībā ir simtiem tūkstošu viltojumu.

Diemžēl viltotas banknotes vairs nav retums, tāpat kā monētas ar 2 eiro nominālu. Krāpnieki regulāri mēģina laist apgrozībā viltotu naudu. Tomēr monētas viltot ir daudz sarežģītāk, un tomēr bandai no Spānijas izdevies izplatīt simtiem tūkstošu monētu visā Eiropā.

Kā ziņo "Deutsche Welle", Spānijas policija aizturējusi bandu no Toledo, kas, domājams, laidusi apgrozībā visā Eiropā viltotas divu eiro monētas. Desmit cilvēki tika arestēti. Tāpat tiek ziņots, ka izgatavoti un izplatīti gandrīz 500 000 augstas kvalitātes viltotu monētu.

Tomēr viltotās monētas var atpazīt. Autentisko monētu dizains skaidri izceļas uz pārējās virsmas fona. Citiem vārdiem sakot, cipari un zīmējumi ir skaidri, asi un labi saskatāmi. Viltoto monētu virsmai bieži ir bedrītes un negludumi. Vēl viena pazīme, pēc kuras atpazīt viltotas Spānijas monētas, ir krāsa un pārklājums. Viltotās monētas pēc kāda laika tiek pārklātas ar plankumiem un vairumā gadījumu atšķiras pēc krāsas no īstajām monētām.

Patērētājiem īpaša uzmanība jāpievērš monētas reljefajiem gabaliem. Aizdomu gadījumā ir vērts līdzi ņemt autentisku eksemplāru, lai salīdzinātu. Trešā atpazīstamā pazīme ir magnētiskais tests. Monētas centrālā daļa ar nominālu 1 un 2 eiro ir nedaudz magnetizēta. Monētas viegli pievelk magnēts un atkrīt, viegli sapurinot. Turklāt ārējais gredzens nemagnetizēsies.

Tēmas