foto: Zane Bitere/LETA
Latvijā ceturtajā ceturksnī budžeta deficīts bijis mazāks nekā vidēji Eiropas Savienībā
Tradicionālais budžeta portfelis, kuru Latvijas finanšu ministrs katru gadu simboliski nogādā no Finanšu ministrijas ēkas uz Saeimas namu
Bizness un ekonomika
2024. gada 22. aprīlis, 13:02

Latvijā ceturtajā ceturksnī budžeta deficīts bijis mazāks nekā vidēji Eiropas Savienībā

Jauns.lv/LETA

Latvijā pērn ceturtajā ceturksnī vispārējās valdības budžeta deficīts attiecībā pret iekšzemes kopproduktu (IKP) bijis mazāks nekā Eiropas Savienībā (ES) un eirozonā vidēji, liecina pirmdien publicētie ES statistikas departamenta "Eurostat" jaunākie dati, kas apkopoti par 24 ES dalībvalstīm. Saskaņā ar tiem mūsu valsts budžeta deficīts oktobrī-decembrī bija 1,8% no IKP.

Deficīts ceturtajā ceturksnī reģistrēts 20 ES dalībvalstīs, bet lielākais tas bijis Maltā (-9,4% no IKP), Polijā (-7,4%), Slovākijā (-6,8%), Igaunijā (-6,5%) un Rumānijā (-6,4%). Lietuvā deficīts veidojis 1,3%.

Budžeta pārpalikums šajā periodā fiksēts Bulgārijā (+3,6% no IKP), Dānijā (+2,6%) un Īrijā (+1,3%), bet Nīderlandē budžets bijis sabalansēts.

Salīdzinājumā ar trešo ceturksni valsts budžeta bilance ceturtajā ceturksnī pasliktinājusies 14 ES valstīs, bet visvairāk Maltā (6,2 procentpunkti), (Portugālē (-4 procentpunkti) un Igaunijā (-3 procentpunkti). Lietuvā budžeta situācija pasliktinājusies par 1,3 procentpunktiem.

Toties budžeta bilance visvairāk uzlabojusies Bulgārijā (+9,1 procentpunkts), Austrijā (+2,8 procentpunkti) un Latvijā (+2 procentpunkti).

Ceturtajā ceturksnī sezonāli izlīdzinātais vispārējās valdības deficīts ES bija 4% no IKP, bet eirozonā tas veidoja 4,1% no IKP. Trešajā ceturksnī ES tas bija 3,5%, bet eirozonā – 3,6%.

Nav pieejami dati par Grieķiju, Itāliju un Kipru.