foto: Ieva Leiniša/LETA
Latvijas krājaizdevumu sabiedrībai anulēta 1999. gadā izsniegtā licence; noguldījumus varēs izņemt no 22. marta
Iedzīvotājiem noguldījumi tiks izsniegti no 22. marta.
Bizness un ekonomika
2024. gada 13. marts, 18:51

Latvijas krājaizdevumu sabiedrībai anulēta 1999. gadā izsniegtā licence; noguldījumus varēs izņemt no 22. marta

Jauns.lv / LETA

Saistībā ar dažādiem pārkāpumiem un iespējamām pretlikumiskām darbībām, Latvijas Bankas uzraudzības komiteja anulējusi "Pūņu kooperatīvās krājaizdevu sabiedrības" ("Pūņu KKS") licenci.

Latvijas Bankas uzraudzības eksperti, veicot neklātienes uzraudzību un klātienes pārbaudes, konstatēja vairākus normatīvo aktu pārkāpumus "Pūņu KKS" darbībā, tāpēc 2024.gada 14.februārī Latvijas Bankas uzraudzības komiteja noteica vairāku finanšu pakalpojumu sniegšanas ierobežojumus.

Ņemot vērā, ka ar "Pūņu KKS" valdes priekšsēdētāju nav iespējams sazināties un iegūt pieprasītos dokumentus, kā arī Latvijas Banka ieguvusi arvien vairāk pierādījumu par pārkāpumiem "Pūņu KKS" darbībā un negodprātīgu rīcību, Latvijas Bankas uzraudzības komiteja 13.martā pieņēma lēmumu anulēt "Pūņu KKS" 1999.gadā izsniegto licenci krājaizdevu sabiedrības darbībai.

Pēc licences anulēšanas "Pūņu KKS" nav tiesīga turpināt darbību finanšu tirgū kā krājaizdevu sabiedrība. Līdz ar to secīgi Latvijas Bankas padome 2024.gada 13.martā pieņēma lēmumu, ka 14.martā plkst.00 "Pūņu KKS" ir iestājusies noguldījumu nepieejamība.

Konstatējot noguldījumu nepieejamības iestāšanos, Latvijas Bankai jārod tiesiskais risinājums par noguldītājiem pienākošās garantētās atlīdzības izmaksas veidu un kārtību. Ņemot vērā "Pūņu KKS" noguldītāju struktūru un nelielo noguldītāju skaitu, Latvijas Bankas padome 13.martā pieņēma lēmumu garantētās atlīdzības izmaksu "Pūņu KKS" noguldītājiem veikt no Noguldījumu garantiju fonda līdzekļiem ar Latvijas Bankas starpniecību.

Saskaņā ar Noguldījumu garantiju likumā noteikto "Pūņu KKS" jāsagatavo to noguldītāju saraksts, kuriem izmaksājama garantētā atlīdzība. Sarakstā jāiekļauj noguldītāji, kuriem atbilstoši likuma noteikumiem ir tiesības uz garantēto atlīdzību, ietverot informāciju, kāda tā ir dienā, kad iestājusies noguldījumu nepieejamība.

Garantētās atlīdzības izmaksa "Pūņu KKS" noguldītājiem tiks sākta 2024.gada 22.martā. Garantēto atlīdzību katram noguldītājam izmaksās vienā nedalītā maksājumā eiro valūtā ar pārskaitījumu uz kontu, kas uz noguldītāja vārda atvērts kredītiestādē vai finanšu iestādē, kura darbojas Vienotajā eiro maksājumu telpā jeb SEPA.