foto: mari.lv
Divas Latvijas pilsētas atzītas par iekārojamākajām vietām investoriem Eiropā
Ventspils rātslaukums ziemā.
Bizness un ekonomika
2024. gada 22. februāris, 11:08

Divas Latvijas pilsētas atzītas par iekārojamākajām vietām investoriem Eiropā

FDI Intelligence/ Financial Times/ ReTV/ Jauns.lv

Britu laikraksts “Financial Times” noteicis “2024. gada Eiropas nākotnes pilsētas un reģionus”. Eiropas mikropilsētu kategorijā kā vienas no labākajām ārvalstu finanšu piesaistes vietām atzītas arī Ventspils un Jelgava.

Ventspils investīciju piesaistes topā ieņēmusi otro vietu, to apsteidzot vien Īrijas pilsētai Limerikai. Savukārt, Jelgava šajā sarakstā ieņēmusi augsto sesto vietu.

foto: FDI Intelligence
Ventspils sakarstā ieņem otro, bet Jelgava sesto vietu.

“90 procenti no visa Ventspilī saražotā mēs eksportējam. Vairāk nekā 20 gadu laikā pilsētai izdevies piesaistīt investorus no vairāk nekā 20 valstīm,” atzinīgus vārdus par iekļūšanu sarakstā vēsta Ventspils domes priekšsēdētājs Jānis Vītoliņš.

Politiķis atzīst, ka sākotnēji “Ventspils spēcīgi paļāvās uz Krievijas jēlnaftas pārvadājumiem, tomēr, mainoties situācijai 2002. gadā, Ventspils zaudēja teju pusi no kravu apgrozījuma, un sāka aktīvi strādāt pie kravas diversificēšanas un investoru piesaistes".

Jelgava, savukārt, atzīta par sesto labāko Eiropas mazo pilsētu investīciju piesaistē.

“Mēs esam industriāla pilsēta un jau vēsturiski Jelgavā ir attīstījusies ražošana,” norāda Jelgavas valstspilsētas Attīstības un pilsētplānošanas departamenta vadītājas vietniece Ilga Līvmane.

Viņa uzsver, ka “pilsētas infrastruktūra ir piemērota industriālai attīstībai un tas tiek uzsvērts arī pilsētas investīciju piesaistes politikā”.

Medijs norāda, ka neskatoties uz to, ka Eiropas Centrālā banka aizvdītajā gadā ievērojami palielināja EURIBOR jeb starpbanku aizņēmumu likmes, investīciju līmenis pasaulē saglabājies salīdzinoši stabils. Vislielākā investoru interese Eiropā bijusi par projektiem atjaunojamās enerģijas un augsto tehnoloģiju nozarēs.

Tāpat aizvadītajā gadā augsta investoru interese saglabājusies lielu projektu īstenošanā, kuru kopējais budžets pārsniedz vienu miljardu eiro. Aizvadītajā gadā Eiropā īstenoti 43 šādi projekti.

Skatoties 2023. gada Lietuvas Bankas ziņojumu par investīcijām Baltijas valstīm un saskaitot visas investētās naudas kopā, tās izdalot uz iedzīvotāju skaitu, tad proporcionāli Latvija investīviju ziņā ir nedaudz priekšā Lietuvai uz vienu iedzīvotāju. Savukārt, līdere investīciju piesaistes ziņā Baltijā ir Igaunija, kas robežojas ar Somiju, kas valstij ir liels palīgs investīciju attīstībā.