foto: Michal Rojek / Alamy/ Vida Press
Zinātnieki uzstādījuši kodolsintēzes rekordu soli ceļā uz neierobežotas un tīras enerģijas ražošanu
Šādi izskatās tokamaks.
Auto un tehnoloģijas
2024. gada 11. februāris, 05:10

Zinātnieki uzstādījuši kodolsintēzes rekordu soli ceļā uz neierobežotas un tīras enerģijas ražošanu

Jauns.lv/LETA

Zinātnieki un inženieri netālu no Anglijas pilsētas Oksfordas ir uzstādījuši kodolsintēzes enerģijas rekordu, ceturtdien, 8. februārī, paziņoja eksperitmenta pārstāvji.  

Izmantojot “Joint European Torus” (JET) — milzīgu, virtuļa formas iekārtu, kas pazīstama kā tokamaks (kodoltermisks reaktors, kurā plazmas strūkla tiek ieslēgta torā un saspiesta ar magnētisko lauku – red.), zinātnieki piecas sekundes uzturēja rekordlielu 69 megadžoulu kodolsintēzes enerģiju, izmantojot tikai 0,2 miligramus degvielas. Tas ir pietiekami, lai tikpat ilgu laiku darbinātu aptuveni 12 000 mājsaimniecību.

Kodolsintēze ir tas pats process, kas darbina sauli un citas zvaigznes, un to zinātnes aprindās uzskata par tīras enerģijas svēto grālu. Eksperti ir strādājuši gadu desmitiem, lai apgūtu ļoti sarežģīto procesu uz Zemes, un, ja tas izdotos, kodolsintēze varētu radīt milzīgu enerģijas daudzumu ar niecīgām degvielas injekcijām.

Zinātnieki baroja tokamaku ar deitēriju un tritiju, kurus, visticamāk, izmantos nākamās komerciālās kodolsintēzes iekārtas.

Lai radītu kodolsintēzes enerģiju, komanda paaugstināja temperatūru mašīnā līdz 150 miljoniem grādu pēc Celsija, kas ir aptuveni 10 reizes karstāka nekā saules kodolā. Šis ārkārtējais karstums liek deitērijam un tritijam saplūst kopā un veidot hēliju, kas savukārt atbrīvo milzīgu daudzumu siltuma.

Tokamaks ir izklāts ar spēcīgiem magnētiem, kas notur plazmu. Pēc tam iegūtais siltums tiek izmantots elektrības ražošanai.

Eksperiments ir pēdējais šāda veida eksperiments JET, kas darbojas vairāk nekā 40 gadus. Tā pēdējais eksperiments un jaunais rekords ir daudzsološas ziņas jaunākiem kodolsintēzes projektiem, sacīja Ambrogio Fasoli, “EUROfusion” izpilddirektors. Viņš norādīja uz ITER, pasaulē lielāko tokamaku, kas tiek būvēts Francijas dienvidos, un DEMO, iekārtu, kas plāno sekot ITER ar mērķi ražot lielāku enerģijas daudzumu, piemēram, kodolsintēzes iekārtas prototipu.

"Mūsu veiksmīgā darbības scenāriju demonstrēšana nākotnes kodolsintēzes iekārtām, piemēram, ITER un DEMO, kas apstiprināta ar jauno enerģijas rekordu, rada lielāku pārliecību par kodolsintēzes enerģijas attīstību," sacīja Fasoli.

Lai gan kodolsintēzes enerģija varētu mainīt klimata krīzi, ko galvenokārt izraisa cilvēki, kas sadedzina fosilo kurināmo, tā ir tehnoloģija, kuras komercializācijai joprojām būs nepieciešami daudzi gadi.

Un joprojām ir daudz izaicinājumu. Piemēram, komanda eksperimenta veikšanai izmantoja vairāk enerģijas, nekā tā radīja.