foto: Zane Bitere/LETA
Sārts: pēc pieciem gadiem 90% satura internetā veidos mākslīgais intelekts
NATO Stratēģiskās komunikācijas izcilības centra "Stratcom" direktors Jānis Sārts piedalās Latvijas Ārpolitikas institūta Latvijas ārējās un drošības politikas jaunākās gadagrāmatas prezentācijas pasākumā.
Auto un tehnoloģijas
2024. gada 8. februāris, 17:39

Sārts: pēc pieciem gadiem 90% satura internetā veidos mākslīgais intelekts

Jauns.lv

Pēc pieciem gadiem 90% interneta satura veidos mākslīgais intelekts, ceturtdien, 8. februārī, Latvijas Universitātes 82. konferencē norādīja NATO stratēģiskās komunikācijas izcilības centra direktors Jānis Sārts.

Sārts sacīja, ka tehnoloģiju straujā attīstība ietekmē visu pasauli - mākslīgais intelekts tā augstās kvalitātes un tehnoloģiskās nenosakāmības dēļ ir fundamentāls solis tehnoloģiskajā attīstībā pēdējos 30 gados.

Atbildot uz “Jauns.lv” jautājumu par to, cik tālu ir attīstījušies dziļviltojumi jeb tā saucamais “deep fake”, viņš teica - tie kļūst arvien aktuālāka tēma šogad tuvojošos Eiropas vēlēšanu kontekstā. Tehnoloģiskās cīņas starp satura radīšanu un identificēšanu rada bažas - apmēri, kādā tiek radīts saturs, pārsniedz spēju attiecīgās informācijas patiesīgumu izkontrolēt.

Kā skaidro Sārts, dziļviltojumus ir grūti noteikt un atpazīt. Tehnoloģiju kompānijas, piemēram, "Google" apsver ieviest speciālas zīmes, kas garantētu satura autentiskumu un nav izslēgts, ka augsta līmeņa mākslīgais intelekts tādas arī spētu radīt.

Mākslīgais intelekts turpmāko gadu laikā turpinās strauji attīstīties un arvien vairāk kontrolēs to, kādu saturu patērējam un kā rīkojamies, radot bažas, kā nodrošinot objektīvu skatījumu uz mūsu patērēto saturu.

Tāpat Sārts vērsa uzmanību algoritmiem. Problēma ir tajā, ka iztrūkst tiesību sistēmas, kuras regulētu algoritmu darbību. Šī iemesla dēļ jāievieš līdz šim nebijusi noteikta sistēma, kas varētu nodrošināt objektīvu satura redzējumu.

Ieskicējot Latvijas izaicinājumus, komunicējot par valsts drošību nākotnē, viņš neslēpa - Latvija nav milzīga valsts un tam ir savas priekšrocības. Mūsu valsts nelielie apmēri dod iespēju straujāk attīstīties un ņemt tehnoloģijas savā paspārnē, izmantojot tās sev par labu, ja apzināmies riskus.

Komentējot dezinformācijas izplatību, viņš atzina – pret dezinformāciju ir būtiski cīnīties, taču nereti tas nav efektīvi, jo cilvēks tā arī nemaina savu viedokli.

Jau ziņots, ka ceturtdien, 8. februārī, NATO stratēģiskās komunikācijas izcilības centra direktors ar priekšlasījumu “Kā komunicēt mūsu nākotnes drošību?” atklāja Latvijas Universitātes (LU) 82. starptautisko zinātnisko konferenci. Diskusijā Sārts pievērsās jauno tehnoloģiju sniegtajām iespējām un izaicinājumiem informācijas telpā, kā arī zinātnes lomai mūsdienu ģeopolitiskajos apstākļos.