foto: NILS SAKSS KONSTANTINOVS/X
 "Bīstami gan pašiem, gan apkārtējiem!" Soctīklos apspriež tīņu braukšanu ar mopēdauto
Auto un tehnoloģijas
2024. gada 31. janvāris, 16:06

"Bīstami gan pašiem, gan apkārtējiem!" Soctīklos apspriež tīņu braukšanu ar mopēdauto

Kasjauns.lv

Sociālā medija "X" lietotājs, pusaudžu psihoterapeits Nils Sakss Konstantinovs pamanījis tirdzniecības centrā novietotu mopēdauto, uz kura norādīts "brauc no 14 gadiem".“Šis ir reāli? Tīņi var ar tādiem braukt pa ceļu?” viņš pauž. Zem ieraksta izvērtās diskusija par to, cik droši ir pārvietoties ar šo transportlīdzekli, kuru ir atļauts vadīt no 14 gadu vecuma.

Auto asociācijas prezidents Andris Kulbergs apstiprina, ka ar šādiem braucamrīkiem, sākot no 14 gadu vecuma, drīkst pārvietoties pa Latvijas ielām.

Vairāki "X" lietotāji norāda, ka ārpus pilsētām ar šo transportlīdzekli nav ko darīt, jo tie ir bīstami pašiem braucējiem, gan citiem ceļu satiksmes dalībniekiem.

Cits "X" lietotājs norāda uz savu pieredzi: "Viens šitāds nindzja pagājušnedēļ dudināja pa Jūrmalas šosejas vidējo joslu uz kādi 45-50 (pieļauju, ka ātrāk nemaz neiet) - pie tam - bez gaismām - tur 10 sekunžu laikā bija kādas trīs avārijas situācijas..." Tam piekrīt arī Olafs Cers.

Vēl kāds saskata šī auto funkcionalitāti.

Daži reaģēja ar patiku pret šo mazo transportlīdzekli.

Auto un satiksmes drošības raidījuma “Zebra” vadītājs Pauls Timrots intervijā "Jauns.lv" norāda - ja uz šo jautājumu paskatās no likvidējamo lauku skolu puses, tad ar šo transportlīdzekli jaunieši var nokļūt no mājām uz skolu. Somijā un Zviedrijā jau kādu laiku bērni ar mopēdauto brauc uz skolām, jo tas ir daudz drošāk nekā pārvietoties ar mopēdu, proti, braucot ir drošības karkass apkārt, kā arī, pārvietojoties ziemā, nav auksts.

Timrots norāda, ka no 14 gadu vecuma likums ļauj braukt ar divriteņu mopēdu līdz 45 km/h, tāpat kā arī ar mazu mašīnu - nav starpības.