foto: Shutterstock
"Eurostat" atspoguļo satraucošu ainu — Latvijā mazumtirdzniecības kritums novembrī pārsniedzis ES un eirozonas vidējo rādītāju
Bizness un ekonomika
2024. gada 8. janvāris, 13:02

"Eurostat" atspoguļo satraucošu ainu — Latvijā mazumtirdzniecības kritums novembrī pārsniedzis ES un eirozonas vidējo rādītāju

Jauns.lv/LETA

Mazumtirdzniecības apgrozījums Latvijā novembrī, salīdzinot ar attiecīgo mēnesi pirms gada, samazinājies par 2,3%, kas ir straujāks kritums nekā Eiropas Savienībā (ES) un eirozonā vidēji, liecina ES statistikas biroja "Eurostat" pirmdien publiskotie dati par 22 bloka dalībvalstīm.

Mazumtirdzniecības apmērs novembrī salīdzinājumā ar 2022.gada vienpadsmito mēnesi samazinājies 13 ES valstīs, par kurām pieejami dati, bet straujākais samazinājums fiksēts Slovēnijā (-11,1%), Igaunijā (-8,8%) un Ungārijā (-5,4%). Lietuvā mazumtirdzniecības apgrozījums oktobrī bijis par 0,6% mazāks nekā pirms gada.

Savukārt straujākais mazumtirdzniecības apgrozījuma kāpums bijis Spānijā (+6,8%), Horvātijā (+6,4%) un Dānijā (+6,3%). Lietuvā mazumtirdzniecības apgrozījums novembrī bijis par 0,1% lielāks nekā pirms gada.

ES valstīs, par kurām pieejami dati, mazumtirdzniecības apgrozījums novembrī gada salīdzinājumā sarucis kopumā par 1%, bet eirozonas valstīs – par 1,1%.

Tikmēr salīdzinājumā ar iepriekšējo mēnesi mazumtirdzniecības apmērs novembrī ES samazinājies par 0,2%, bet eirozonā – par 0,3%.

Lielākais kritums mēneša izteiksmē bijis Vācijā (-2,5%), Luksemburgā (-1,4%) un Austrijā (-0,7%), bet straujākais pieaugums fiksēts Portugālē (+3,1%), Horvātijā un Slovēnijā (abās valstīs +3%), kā arī Maltā un Rumānijā (abās valstīs +1,7%). Latvijā mazumtirdzniecības apgrozījums šajā periodā palielinājies par 0,9%, Lietuvā – par 0,5%, bet Igaunijā sarucis par 0,3%.

Dati nav pieejami par Čehiju, Īriju, Grieķiju, Itāliju un Zviedriju.