foto: REUTERS/SCANPIX
Pienākušas elektronikas giganta "Toshiba" ēras beigas
"Toshiba" uzraksts.
Bizness un ekonomika
2023. gada 26. decembris, 06:59

Pienākušas elektronikas giganta "Toshiba" ēras beigas

Jauns.lv

Bija laiks, kad vairāk nekā viena no elektroprecēm mūsu mājās -televizors, dators, skaļruņu sistēma - bija "Toshiba" ražojums.

Uzņēmums, kas savulaik bija Japānas dominējošās pozīcijas elektronikas jomā plakāta tēls, pazīstams kā Japan Inc, ir izslēgts no biržas, tādējādi pārtraucot 74 gadus ilgušo vēsturi Tokijas biržā.

Kāpēc viens no slavenākajiem Japānas rūpniecības nosaukumiem piedzīvoja tik iespaidīgu kritumu?

Viss sākās 2015. gadā, kad atklātībā nāca grāmatvedības pārkāpumi vairākās nodaļās, no kuriem daudzi bija saistīti ar augstāko vadību.

Septiņus gadus "Toshiba" bija uzrādījusi par 1,59 miljardiem dolāru (1,25 miljardiem sterliņu mārciņu) lielāku peļņu.

2020. gadā "Toshiba" atklāja turpmākus grāmatvedības pārkāpumus. Bija arī apsūdzības saistībā ar korporatīvo pārvaldību un akcionāru lēmumu pieņemšanas veidu.

Izmeklēšanā 2021. gadā tika konstatēts, ka "Toshiba" bija slepeni vienojusies ar Japānas Tirdzniecības ministriju, kas uzskatīja "Toshiba" par stratēģisku aktīvu, lai apspiestu ārvalstu investoru intereses.

Tajā laikā eksperti norādīja, ka tas radīja ārvalstu ieguldītāju šaubas par ieguldījumiem Japānas akcijās, tādējādi radot ne tikai "Toshiba", bet visa Japānas akciju tirgus problēmu.

2016. gada beigās "Toshiba" paziņoja, ka tā uzņemsies vairākus miljardus dolāru lielas izmaksas saistībā ar atomelektrostacijas būvniecību, ko ASV struktūrvienība "Westinghouse Electric" bija iegādājusies gadu iepriekš.

Trīs mēnešus vēlāk "Westinghouse" iesniedza pieteikumu par bankrotu, tādējādi "Toshiba" saskārās ar kodolenerģētikas biznesa sabrukumu un vairāk nekā 6 miljardu ASV dolāru saistībām.

Tā pārdeva virkni uzņēmumu, tostarp mobilos tālruņus, medicīnas sistēmas un sadzīves tehniku.

Tad tā bija spiesta pārdot savu mikroshēmu struktūrvienību "Toshiba Memory" - darījums tika atlikts uz vairākiem mēnešiem strīda dēļ ar vienu no tās partneriem.

Šī gada sākumā uzņēmums apstiprināja, ka to par 14 miljardiem ASV dolāru pārņems Japānas investoru grupa, kuru vadīs valsts atbalstītā Japan Investment Corp (JIC).

Nav skaidrs, kā jaunie īpašnieki plāno pārveidot "Toshiba", bet tās aizejošais priekšsēdētājs ir teicis, ka galvenā uzmanība tiks pievērsta augstas peļņas digitālajiem pakalpojumiem.

JIP ir pieredze lielo ražotāju uzņēmumu atdalīšanā, tostarp Sony klēpjdatoru nodaļas un Olympus fotoaparātu nodaļas.

Pēc Sony Vaio klēpjdatoru Vaio biznesa iegādes 2014. gadā tas palīdzēja uzņēmumam sasniegt rekordaugstu pārdošanas apjomu pagājušajā gadā.

Taču Toshiba ir daudz lielāks uzņēmums, un likmes ir augstas: Toshiba nodarbina aptuveni 106 000 cilvēku, un dažas tās darbības tiek uzskatītas par kritiski svarīgām valsts drošībai.