Bizness un ekonomika
2023. gada 9. decembris, 08:36

Prokuratūra pārbauda, cik likumīga ir “Borjomi” ūdens tirdzniecība Latvijā

Jauns.lv/LETA

Ģenerālprokuratūra ierosinājusi pārbaudi, lai noskaidrotu, vai Gruzijā ražotā minerālūdens “Borjomi” tirdzniecība Latvijā nav sankciju pārkāpums.

Pēc kara sākuma Pjotram Avenam un viņa biznesa partneriem piederošais “Borjomi” minerālūdens no Latvijas veikalu plauktiem pazuda. Lielajās veikalu ķēdēs tas aizvien nav atrodams, bet mazākās ir atgriezies. Ģenerālprokuratūra uzdevusi Valsts ieņēmumu dienestam pārbaudīt, vai tas nav sankciju pārkāpums, vēsta TV3 raidījums “Nekā personīga”.

Krievi pārpērk, un embargo pazūd

2006. gadā Krievija pret saviem kaimiņiem sāka pārtikas karu – aizliedza Latvijas šprotu, Gruzijas un Moldovas vīnu importu, pamatojot ar izdomātām bažām par sabiedrības veselību. Aizliegums skāra arī vienu no slavenākajām Gruzijas eksporta precēm – minerālūdeni “Borjomi”.

2013. gadā “Borjomi” ražotāja kontrolpaketi pārņēma Krievijas “Alfa grupa”, pēc kā embargo pazuda un gruzīnu minerālūdens atkal parādījās tā lielākajā eksporta tirgū – Krievijā.

foto: Evija Trifanova/LETA
Neraugoties uz Maskavas agresiju, Gruzija ne tikai turpina “Borjomi” eksportu uz Krieviju, bet pat ļāvusi savu lepnumu pārpirkt Putina bajāriem.

Pēc Krievijas iebrukuma Ukrainā ieviestas starptautiskas sankcijas pret simtiem Krievijas politiķu un ar Kremli saistītu oligarhu, arī četriem “Alfa grupas” īpašniekiem: Mihailu Fridmanu, Germanu Hanu, Alekseju Kuzmičevu un Latvijas dubultpilsoni Pjotru Avenu. Tomēr “Borjomi” ražotnē darbs apstājās. Jau dažus mēnešus vēlāk “Alfa grupa” bez maksas nodevusi nepilnus 8% uzņēmuma daļu Gruzijas valdībai, sankcijām pakļauto oligarhu firmai palika 49,99% akciju.

Nopērkams arī valdības kafejnīcā

Latvijā “Rimi” un “Maxima” ķēdes šo minerālūdeni netirgo, “Rimi” to pamato ar ētiskiem apsvērumiem. Tomēr mazākās ķēdēs “Borjomi” ir plauktos, tas nopērkams “Mego”, “Lats”, “Elvi”, “Top!”, “Cenu klubā”, arī dzērienu tirgotavās “Spirits & Wine”, “Alko Outlet” un “Latvijas balzama” veikalos. “Borjomi” pārdod arī firmas, kas specializējas biroju apgādē, piemēram, “Augļu serviss”. Šis minerālūdens pieejams pat Ministru kabineta kafejnīcā, vēsta raidījums.

Veikalu tīklā “Top!” skaidro, ka pērn maijā tīkls pārtrauca tirgot “Borjomi”, bet tagad atraduši piegādātāju, ko neuzskata par sankcijām pakļautu. 2022. gada decembrī, balstoties uz lielo pieprasījumu un “Borjomi” īpašnieku struktūras maiņu, nolemts sākt sadarbību ar Latvijas uzņēmumu “Konig Distribution”, kas veikaliem “Top!” piegādā Gruzijā ražoto ūdeni.

Arī pārējie veikalu tīkli informē, ka to iegādājas no “Konig Distribution”. Tas savukārt uzsver, ka stingri ievēro Eiropas Savienības un Latvijas likumus, un “Nekā personīga” iesaka sazināties ar “Borjomi” oficiālo pārstāvi Latvijā.

Krievu trimdinieks pieprasa pārbaudi

“Borjomi” minerālūdeni Baltijā importē Lietuvas uzņēmums “IDS Borjomi Europe”. Lietuvas Finanšu noziegumu izmeklēšanas dienesta mājaslapā publicētā informācija liecina, ka šīs firmas aktīvi ir iesaldēti, jo to kontrolē sankciju sarakstā iekļautie Fridmans, Hans, Kuzmičevs un Avens.

foto: Edijs Pālens/LETA
Pārbaudīt “Borjomi” tirdzniecības likumību lūdzis Latvijā patvērumu radušais krievu aktīvists Dmitrijs Savvins.

Ģenerālprokuratūra uzdevusi Valsts ieņēmumu dienestam pārbaudīt, vai “Borjomi” tirdzniecība nav sankciju pārkāpums. Pārbaude sākta pēc krievu aktīvista, Krievu pilsoniskās sabiedrības veicināšanas un krievu emigrantu atbalsta asociācijas vadītāja Dmitrija Savvina iesnieguma. Viņš savulaik publiski kritizēja Krimas aneksiju, tādēļ pret viņu Krievijā sākta politiska vajāšana. 2015. gadā Savvins lūdza politisko patvērumu Latvijā un tagad dzīvo Liepājā.