foto: Shutterstock
Vai zini, kāda šobrīd ir vidējā darba samaksa valstī?
Bizness un ekonomika
2023. gada 1. decembris, 14:26

Vai zini, kāda šobrīd ir vidējā darba samaksa valstī?

Jauns.lv

3. ceturksnī vidējā darba samaksa palielinājās par 11,8% līdz 1549 eiro. Vidējais atalgojums sabiedriskajā sektorā pieauga straujāk nekā privātajā, attiecīgi par 13,7% un 11,1%.

Pieauguma tempa noturīgums trešajā ceturksnī ir nedaudz negaidīts, ņemot vērā pakāpenisko izaugsmes bremzēšanos. Tomēr šī iemesla dēļ turpmākie pieauguma tempi noplaks.

Visticamāk, ka būs novērojamas pieaugošas atšķirības starp privāto un publisko sektoru. Privātajā sektorā uz izaugsmes tempu palēnināšanos reaģēs ātrāk kā publiskais. Tomēr arī tur nākamgad algu pieauguma iespējas kļūs ierobežotākas.

Inflācijas tempi šobrīd jau būtiski iepaliek no atalgojuma kāpuma, stiprinot pirktspēju, kam pakāpeniski ir jāatdzīvina patēriņš. Taču ne visi šobrīd piedzīvo atalgojuma pieaugumu un arī citi ienākuma veidi vēl piedzīvos indeksāciju, kā dēļ joprojām liela daļa mājsaimniecību izjutīs nopietnas maksātspējas grūtības.

Nākamgad zaudētās pirktspējas atgūšanās turpināsies, kaut algu pieaugums noslīdēs līdz 7-8%. Lai arī pieauguma tempi palēnināsies, uzņēmējiem kļūs izaicinoši audzēt izmaksas anēmiskas ekonomiskās aktivitātes apstākļos. Arī prasībām no darbinieku puses būtu jāmazinās – zemākas inflācijas un mazāk aktīva darba tirgus dēļ, secina ekonomists Dainis Gašpuitis.